Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'dan oluşan darbeci Milli Güvenlik Konseyi, ülkenin tüm yetkilerini ele geçirdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığından emekli olan Oramiral Bülend Ulusu, Millî Güvenlik Konseyi (MGK) tarafından hükûmeti kurmakla görevlendirildi.
Darbeciler, Anayasayı rafa kaldırmanın yanı sıra, TBMM'yi lağvederek antidemokratik faaliyetlerine tüm hızıyla devam etti.
Ülke genelinde ilan edilen sıkıyönetim; halkı, özgürlükleri, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını, siyasi partilerin faaliyetlerini, kültür ve sanat hayatını hedef aldı, yaklaşık bin film sakıncalı bulunarak yasaklandı.
Siyasi partilerin kapılarına kilit vurularak Başbakan Süleyman Demirel ile CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in Hamzakoy, MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in ise Uzunada'ya sürgüne gönderilmesi bu süreçte gerçekleşti.
Türk Hava Kurumu (THK), Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay hariç bütün derneklerin faaliyetleri askıya alındı. Demokrasinin rafa kaldırıldığı bu süreçte, 650 bin kişi gözaltına alındı. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 binden fazla kişi için idam talep edildi.
517 kişi ölüm cezasına çarptırıldı ancak bunların 50'si idam edildi.
Onlarca gazeteci hakkında binlerce yıla varan hapis cezası istendi.
14 bin kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı, 30 bin kişi işinden edildi.
Darbeci generallerin belirlediği danışma meclisinin hazırladığı anayasa, 1982'de 'güdümlü' referandumla yüzde 92'lik evet oyu aldı. Genelkurmay Başkanı Kenan Evren hem MGK'nın başkanı hem de devlet başkanı oldu.
Darbe anayasasına dahil edilen 'geçici 15. madde' ile darbeciler, ömür boyu dokunulmazlık hakkı kazanarak olası bir yargılanmaya karşı önlem aldı. Türkiye'yi hem uzun süre meşgul eden hem bedeli ağır olan 12 Eylül askeri darbesi, üzerinden 43 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen hafızalardaki tazeliğini koruyor.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin eseri olan 44. Türkiye Hükümeti'nin programı, Başbakan Bülent Ulusu (kürsüde) tarafından okundu.
Programın okunduğu sırada, Milli Güvenlik Konseyi (MGK) Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren (arka ortada) de hazır bulundu.