İsveç'te eskiden taş ocağının yer aldığı bölgede günümüzde faaliyette bulunan Dalhalla tiyatro sahnesinin görünümü.
2
/
8
İngiltere'nin Cornwall kentinde bulunan Minack Tiyatrosu, bahçesini yerel bir tiyatro gurubu tarafından kullanılmasına izin veren Rowena Cade sayesinde 1932 yılında inşa edilmiş.
Bugün burada Haziran–Eylül ayları arasında çeşitli performanslar sahnelenmeye devam ediliyor. Ancak tiyatronun kapıları tüm yıl boyunca ziyaretçilerine açık. Özgün öyküsüyle bu yapı, kesinlikle dünyanın en etkileyici tiyatro sahnelerinden birisi.
3
/
8
UNESCO Dünya Mirası Listesinde olmasının yanı sıra 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü de kazanan Sidney Opera Binası, ihtişamlı mimarisi ile dünyanın en harika sahneleri arasında gösteriliyor.
Aynı zamanda Sidney’in sembolü olarak da bilinen bina, Danimarkalı ünlü mimar Jorn Utzon tarafından tasarlanmış. Yılda 1500'den fazla gösteri ve yaklaşık 1.2 milyon seyirciyle dünyanın en işlek sanat merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.
4
/
8
İtalya’da bulunan Verona Arena, antik Roma uygarlığından günümüze kadar kendini koruyabilmiş üçüncü en büyük amfi tiyatro olma özelliği taşıyor.
Devasa olarak tanımlayabileceğimiz yapının dışında bulunan pembe-beyaz kireçtaşından halka, 1117 yılındaki büyük depremden sonra neredeyse yıkılsa da tiyatronun iç kısmı tamamen korunmuş. M.S. 30 yılında inşa edilen arena, 30 bin izleyici kapasitesine sahiptir. 18. yüzyıldan günümüze kadar Verona Arena göz alıcı opera performanslarına sahne olmaktadır.
5
/
8
Singapur'da bulunan Esplanade Tiyatrosu, güneşin dik ve etkili olduğu saatlerde kapanıp binanın içinin ısınmasını engellerken, akşam saatlerinde açılıp içeriden yayılan ışıklar sayesinde kent silüetine bürünen ilginç bir mimari olarak göze çarpıyor.
6
/
8
Avusturya’da Seebühne adıyla bilinen bu muhteşem yapı, 7 bin kişilik kapasitesi ile Constance Gölü üzerinde yer alıyor.
Alışıldık tiyatro sahnelerinin aksine gösteriler esnasında oldukça ilginç görünümlere bürünen bu sahne, Bregenz Festivali kapsamındaki büyük çaplı opera ve müzikaller için kullanılmaktadır.
7
/
8
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan orijinal Globe Tiyatrosu, aslında 1599'da inşa edilmiş, ancak bir yangın sonucu 1613 yılında yok olmuştu.
Bu bina bir replika olarak 1997 yılında rehber olarak kullanılan tarihi belgeler aracılığıyla yeniden inşa edildi. Görünüş olarak her ne kadar asıl yapıya neredeyse birebir benzese de, 857 koltuklu bu tiyatro binası, birçok modern eklentiyi içerisinde barındırıyor.
8
/
8
Çin'in Harbin kentinde bulunan, MAD Architects ekibinin tasarımını üstlendiği Harbin Opera Binası, şehrin kuzey bölgesinin vahşi ruhuna ve soğuk iklimine cevap verecek şekilde tasarlanan dev bir yapı olarak göze çarpıyor.
Kıvrımlı opera binası, Kültür Adası'nın odağında yer alıyor ve yaklaşık 1.796.804 m² olan toplam arazide 80.000 m² alan kaplıyor. İçerisinde 1600 koltuklu büyük bir tiyatro salonu ve daha küçük 400 kişilik bir tiyatro salonu bulunuyor.