Dünyanın en güzel buz ve buzul manzaralarını sizler için derledik...
1
/
16
Dünyanın en güzel buz ve buzul manzaralarını sizler için derledik...
İzlanda
Güney İzlanda'daki bu buz kütleleri 1000 yaşında ve Oraefajokull buzulundan kopup açık denize doğru yüzüyorlar.
2
/
16
Antarktika
Bir grup Adelie pengueni, Antarktika'da mavi buz kütlesinin üzerinde dinleniyor.
Adelie penguenleri yalnızca Antarktika'da yaşarlar ve yemek aramak için 175 metre derinliğe dalabilirler. Ayrıca yine yemeğin peşinden gidiş dönüş 297 km yol alabilirler.
3
/
16
Lago Bianco, İsviçre
Göl hızla donarsa yüzeyin altında hava baloncukları hapsolabilir.
İsviçre'nin Bianco Gölü'ndeki bu baloncuklar muhtemelen metandan oluşmuş. Gölün dibinde çürüyen organik maddeler, bakteriler tarafından yeniyor ve metan gazına dönüştürülüyor.
Koşullar uygun olduğunda metan baloncukları çevrelerinde donan suyun içine hapsoluyor.
4
/
16
Wilhelmina Körfezi
Buz tepeleri ve heykel gibi buzullarıyla ünlü bu körfez, Antarktika'nın en güzel yerlerinden biri. Körfez, krille beslenen kambur balinalara ev sahipliği yapıyor.
5
/
16
Matanuska Buzulu, Alaska, ABD
Bu, ABD'nin karayoluyla ulaşılabilen en büyük buzulu. Alaska'nın en büyük şehri olan Anchorage'ın 160 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor.
6
/
16
King George Adası
Shetland Adaları'nın en büyüğü olan King George Adası'nın yüzde 90'ı buzla kaplı.
Pek çok ülkenin bilimsel araştırmalar için istasyonlar kurduğu bu ada, turistlerin Antarktika gezilerinin ilk durağı.
7
/
16
Matanuska Buzulu, Alaska, ABD
Temmuz 2003'te bir gezgin, ABD'nin Alaska eyaletindeki Anchorage yakınlarında bulunan Matanuska buzuluna tırmandı.
Bölgedeki Glenn Karayolu'ndan erişilebilen buzul, yaz aylarında buz tırmanışı yapmak isteyenlerin gözde mekanı.
8
/
16
Eliot Buzulu, Oregon, ABD
Buzulun Ekim 2009'da Hood Dağı'ndan çekilen fotoğrafı.
9
/
16
Khumbu Buzulu, Nepal
Nisan 2015'te Everest Ana Kampı'nda tırmanışçılar için buzulun üzerine kurulu çadırlar ve fonda Khumbutse Dağı (ortada) ile Khumbu Buz Çağlayanı (sağda).
10
/
16
Schnalstal Buzulu, İtalya
2012'de İtalya'nın Güney Tirol bölgesindeki buzul mağarasında kayak yapan bir adam.
11
/
16
Tasman Buzulu, Yeni Zelanda
Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Aoraki/Cook Dağı Ulusal Parkı'nda bulunan Tasman Gölü 1990 yılına kadar henüz oluşmamıştı.
Tasman Buzulu erimeye başladıkça minik buzul havuzları birleşip hatırı sayılır bir su birikintisi oluşturdu. Buzul yılda ortalama 180 metre çekiliyor.
Tasman Gölü de her yıl daha da genişleyip derinleşiyor. Elbette sonsuza kadar büyüyecek değil. Bilim insanları Tasman Gölü'nü besleyen buzulun birkaç on yıl içinde tamamen yok olacağını öngörüyor.
12
/
16
Gri Buzul, Şili
Gri Göl, Şili'deki Patagonya bölgesinin güney kısmında bulunan pek çok buzul gölünden biri. Gri Buzul'dan gelen buzlar eriyip gölün sularını beslemekle kalmıyor, aynı zamanda buzul parçalarıyla gölü tıkıyor.
Gri Göl yüksek rakımlı ve çok güneyde olması nedeniyle serin bir yer. Yazın bile en yüksek sıcaklıklar 16 derece civarında oluyor. Bu bölgede muhteşem mavi buz duvarlarından fazlası var:
Dünyadaki en büyük yaban hayatı koruma alanlarından biri olan Torres del Paine Ulusal Parkı'ndayız.
13
/
16
Los Glaciares Ulusal Parkı
Dünyanın üçüncü en büyük buz örtüsünün altında, onlarca dev buzulun hemen güneyinde yaşasaydınız ve bütün o buzulların sizin üstünüze eriyeceğini bilseydiniz ne yapardınız?
Ülkenin en büyük tatlı su gölü işte böyle oluştu: Arjantin, Patagonya'nın yabanlarındaki 1400 kilometrekare yüzey alanına sahip Argentino Gölü'nün kapıları buna benzer devasa buzulları yakından görmek isteyen ziyaretçilere açık.
Argentino Gölü'nün tamamı, güzelliği hayal gücünün sınırlarını zorlayan Los Glaciares Ulusal Parkı'nın içinde yer alıyor. Burası yalnızca seyirlik değil. Oltanızı kapın gelin, balık tutmaktan da büyük keyif alacaksınız.
14
/
16
Bernardo O'Higgins Riquelme Ana Kampı, Antarktika
Ortalama sıcaklığın -8 dereceye kadar düştüğü soğuk kış aylarında Bernardo O'Higgins Riquelme Ana Kampı'nda yalnızca birkaç kişi kalıyor. Ancak yazın kışa göre tam bir arı kovanı.
Antarktika Yarımadası'nda saha araştırmaları veya keşif yapmak için elliye yakın kişi buraya geliyor.
1948'de Şili Antarktika Keşif Heyeti tarafından kurulan ve Şili Ordusu tarafından yönetilen kamp, adını Şili'nin kurucularından birinden, 19. yüzyılın başlarında ülkenin İspanya'dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesine yardım eden Bernardo O'Higgins'den almış.
15
/
16
Cierva Koyu, Antarktika
Cierva Koyu, Hughes Körfezi'ndeki Herschel Burnu'nun güneyinde yer alıyor. Adını ilk kez 1923'te uçan ve helikopterin atası sayılan cayrokopterin mucidi Juan de la Cierva'dan alır.
Bu bölge büyüleyici buzdağları ve pars foklarıyla ünlüdür.
Antarktika ziyareti hayallerinizden biriyse Antarktika Yarımadası'ndaki Cierva Burnu dümeni kırmak için harika bir hedef.
Buradaki resim, yerküremizin bu heybetli köşesine dair minik bir ipucu olsun. Burnun arka kısmını dev bir buzul oluşturur ve dev gibi buzdağlarını sık sık körfeze yönlendirir.
Bir o buzun, bir bu buzun çevresinde gezecek, belki de bir kambur balinaya denk geleceksiniz.
Penguenlerle karşılaşma olasılığınız düşük olsa da (körfezin dik yamaçlarına pek gelmezler) fokları izleyebilirsiniz. Bu buzdan hayal ülkesi, vedel foku, yengeç yiyen fok ve pars fokunun yuvası.
16
/
16
Half Moon Adası, Antarktika
Half Moon Adası (Güney Shetland Adaları), Antarktika Yarımadası'ndaki Livingston Adası'nda, Burgas Yarımadası'nın 1,35 kilometre kuzeyinde yer alan küçük bir kutup adası.
Yüzey alanı 51 hektar.[1] Koordinatları: 62°35'44' Güney 59°54'12' Batı Half Moon Adası, Antarktik sumrusu ve kutup martılarının olduğu kadar çember sakallı penguenlerin de yuvasıdır.
Balinalar sık sık kıyılarda gezinir. Bu küçük adadan bakıldığında çevredeki dağlar da muhteşem görüntüler verir.
Güney Shetland Adaları zincirinin parçası olan Half Moon Adası, Antarktika Yarımadası'nın ziyaretçileri için popüler bir bölge. Sadece 1,5 kilometre uzunluğa varan yürüyüş yolları ziyaretçilere vahşi yaşamın güzelliklerini izleme fırsatı sunuyor.
Yaklaşık yüz kadar korsan martının da içinde bulunduğu deniz kuşları yerlerinden memnun. (Uyarı: Kuşların yuvalarına yaklaşmayın. Yuvalarını korumak isteyen kuşlar doğrudan yüzünüze uçarlar.) 2.000 kadar çember sakallı penguen çifti de burada zaman geçiriyor, foklar yuvarlanmak için bu kıyıları tercih ediyor.
Half Moon Adası'nın komşuları olan Greenwich ve Livingstone adaları dramatik bir fon oluşturan dağlarıyla göz dolduruyor. Güney Kutup Denizi'nin buzlu kıyılara çarpan parlak mavi suları manzarayı daha da büyüleyici hale getiriyor.