Evren bu listedeki astronomik güzellikleri oluşturma işini pek aceleye getirmedi; üç aşağı beş yukarı 13,7 milyar yıl uğraştı ancak sonuçlar beklediğimize değdi.
Dünyanın en sofistike ve güçlü teleskoplarını kullanan gök bilimciler gerçeküstü görünen bulutsulardan dönüp duran galaksilere ve pırıltılı yıldız kümeleriyle devasa yıldızlararası bulutlara kadar, uzaydaki her şeyin büyüleyici fotoğraflarını çekti.
2
/
20
Kelebek Bulutsusu
Hubble Uzay Teleskobu, Kelebek Bulutsusu'nun genişleyen gazdan kanatlarının yanı sıra yanardöner renklerini de bizlere ulaştırıyor.
Her kanat, saatte bir milyon kilometreden yüksek bir hızla dışa doğru akan dev gaz kümelerini barındırıyor.
3
/
20
Halka Bulutsusu
Bu Hubble Uzay Teleskobu fotoğrafı, Halka Bulutsusu'nun enerji yüklü merkezi yıldızının yakınlarındaki sıcak mavi gazları gösteriyor.
Yeşil ve sarı gaz daha dışta görünürken kırmızı gazı en dış halkanın kenarlarında görebiliyoruz.
4
/
20
NGC 4013 Galaksisi
Bu sarmal galaksinin büyüleyici yandan görünümü Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekildi.
Dev gaz ve toz bulutları Dünya'dan 55 milyon ışık yılı uzaktaki galaksinin ana diski boyunca ve üzerinde genişliyor.
5
/
20
Karınca Bulutsusu
Hubble Uzay Teleskobu, Dünya'dan 8 bin ışık yılı uzakta evrenle bütünleşen Karınca Bulutsusu'nun fotoğraflarını bize ulaştırıyor.
Merkez yıldızı Güneş'e çok benzediğinden Karınca Bulutsusu'nun Güneş Sistemimizin bir gün nasıl yok olabileceğine ilişkin ipuçları verebileceği düşünülüyor.
6
/
20
Şakayık Bulutsusu
3,2 milyon güneşe denk bir ışıkla parlayan bu Spitzer Uzay Teleskobu görüntüsü Şakayık bulutsusunu en harika haliyle gösteriyor.
7
/
20
Atbaşı Bulutsusu
Keşfinin üzerinden yüz yılı aşkın bir süre geçen ünlü Atbaşı Bulutsusu, Samanyolu yıldızlarının oluşturduğu fonda Hubble Uzak Teleskobu tarafından fotoğraflandı.
Orion takımyıldızında bulunan bulutsu, Güneş'ten 1,300 ışık yılı uzakta yer alıyor.
8
/
20
Helis Bulutsusu
650 ışık yılı kadar ötemizdeki Kova takımyıldızından bize bakan Helis Bulutsusu, Spitzer Uzay Teleskobu'nun objektifine yakalandı.
9
/
20
Anten Galaksileri
NGC 4038 ve NGC 4039 olarak da bilinen Anten Galaksileri birbirlerinden yıldızlar çalarak yüzlerce milyon yıl geçirdiler.
Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu büyüleyici fotoğrafta birbirini çekip duran bu ikilinin arasında yay şeklini almış yıldızlar görülüyor.
10
/
20
Yumurta Bulutsusu
Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta görülen Yumurta Bulutsusu, keşfedilen ilk gezegen öncesi bulutsuydu.
Bu tür bulutsular parlak olmadığından yaklaşık 40 yıl önce keşfedildi. Çok parlak olmayabilir ama göz kamaştırdığına şüphe yok.
11
/
20
Yengeç Bulutsusu
Bugüne kadar gözlemlenmiş gökcisimleri arasında en dinamik ve karmaşık olan Yengeç Bulutsusu'nun bu görüntüsü Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği 24 ayrı resimden bir araya getirilmiş.
12
/
20
Kedi Gözü Bulutsusu
Keşfedilen ilk gezegenimsi bulutsulardan olan Kedi Gözü Bulutsusu her biri güneş sistemimizdeki tüm gezegenlerin toplamına eşit bir kütleye sahip 11 gaz halkasından oluşuyor.
Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta bulutsunun soğana benzeyen katmanlı yapısı görülebiliyor.
13
/
20
MyCn18 Gezegenimsi Bulutsusu
Bu genç bulutsunun kum saatine benzer şekli adeta ölen yıldızın dolmak üzere olan vaktini temsil ediyor. Bu çarpıcı görüntü Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekildi.
14
/
20
Kırmızı Örümcek Bulutsusu
3 bin ışık yılı ötemizdeki Yay takımyıldızında yer alan Kırmızı Örümcek Bulutsusu bugüne kadar keşfedilen en sıcak yıldızlardan birine ev sahipliği yapıyor.
Bulutsunun rüzgarları 100 milyar kilometre yüksekliğinde dalgalar oluşturuyor.
15
/
20
Karina Bulutsusu
Toz ve gazdan oluşan bu büyüleyici yıldızlararası sütun, Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafında 7.500 ışık yılı uzağımızdaki kendi adını taşıyan takımyıldızda yeni yıldız oluşturma faaliyetleriyle meşgul.
16
/
20
ESO 510 G13 Galaksisi
Hubble Uzay Teleskobu tarafından fotoğraflanan bu parlak galaksinin tozdan diskleri sayısız yeni yıldızın doğuşunu gösteriyor.
17
/
20
Sukabağı Bulutsusu
Yüksek sülfür içeriği nedeniyle Çürük Yumurta Bulutsusu olarak da adlandırılan Sukabağı Bulutsusu Güneş'e benzer bir yıldızın ölümüyle oluşmuş.
Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta ölü yıldızın gezegenimsi bulutsuya dönüşümü görülüyor.
18
/
20
Omega Bulutsusu
5500 ışık yılı uzaktaki Yay takımyıldızındaki yeşil hidrojen gazından, mavi oksijen ve kırmızı sülfürden oluşan bu parlak köpük denizinin fotoğrafı Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekildi.
19
/
20
0509-67.5 Süpernova Kalıntısı
Dev bir kontak lense benzeyen bu La türü süpernova kalıntısı 170.000 ışık yılı uzakta Büyük Macellan Bulutu galaksisinde yeterli solüsyonu biriktirmemizi bekliyor.
(Espressocommunication )
20
/
20
Trumpler 14 Yıldız Kümesi
Bu büyüleyici küme Samanyolu'nun en parlak yıldızlarından birine ev sahipliği yapıyor.
Karina Bulutsusu'nun bir başka sakini olan Trumpler 14 kozmik açıdan baktığımızda gencecik, henüz 500.000 yaşında.