Hatay'ın Reyhanlı ve Hassa ilçelerinde kadınlar, geleneksel bayram lezzetlerinden kömbe kurabiyesini imece usulü hazırlıyor.
1
/
17
Yeter, farklı illerde yaşayan çocuklarına da kargoyla kömbe gönderdiğini söyledi.
2
/
17
3
/
17
4
/
17
5
/
17
6
/
17
7
/
17
Kentte uzun yıllardır Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan kömbe, cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olmak üzere 4 çeşit üretiliyor.
8
/
17
Kadınların kömbe mesaisi, ramazanın son gününe kadar devam ediyor.
9
/
17
Kömbenin uzun ömürlü bir kurabiye olduğunu dile getiren Toskansever, uzaktaki akrabalarına da kargoyla kömbe gönderdiklerini belirtti.
10
/
17
Bayramda akraba ve misafirlere ikram edilen geleneksel bayram kömbesi, 7 çeşit baharat kullanılarak hazırlanan hamurla yapılıyor.
11
/
17
'YAPIMI ZAHMETLİ'
Hassa'nın Akbez Mahallesi'nde oturan 55 yaşındaki Hatice Yeter de bayram tatlısı kömbenin yapımının zahmetli olduğunu anlattı.
12
/
17
Kendilerinin de bayram öncesi kömbe yapımı nedeniyle geç saatlere kadar çalıştığını belirten Dönmez, 'Kömbeyi burada odun ateşinde pişiriyoruz. Sezonluk 2,5 ton civarında kömbe pişiriyoruz.' diye konuştu.
13
/
17
Kadınlar, imece usulüyle her gün bir evde toplanıp kurabiyeleri hazırlıyor. Tepsilere dizilen kömbeler taş fırınlarda pişiriliyor.
14
/
17
Un, şeker, yağ ve susam kullanarak hazırladıkları hamuru özel kalıplarla şekillendirerek fırınlarda pişirdiklerini ifade eden Yeter, 'Biz cevizli ve sade kömbe seviyoruz. Herkesin damak tadına göre yapılıyor.' dedi.
15
/
17
Fırın işletmeciliği yapan Muhammet Dönmez, Ramazan Bayramı'nın 'olmazsa olmazı' kömbenin hemen hemen her evde yapıldığını dile getirdi.
16
/
17
Reyhanlı'da yaşayan Meryem Toskansever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel olarak her yıl bayram öncesi kömbe hazırladıklarını söyledi.
17
/
17
Her gün bir ailenin bayram kömbesini yaptıklarını anlatan Toskansever, 'Her aileye 5-10 kilogram arasında hazırlıyoruz. Kömbe yapmadan bayramın geldiğini anlamıyoruz. Bayram ziyaretine gelenlere kömbe ikram ediyoruz.' dedi.