ZONGULDAK’ta oturan 28 yaşındaki Cenk Topçu, 8 bin liraya aldığı 1993 model hurda cipi, 30 bin lira harcayarak yeniden yaptı.
1
/
27
ZONGULDAK’ta oturan 28 yaşındaki Cenk Topçu, 8 bin liraya aldığı 1993 model hurda cipi, 30 bin lira harcayarak yeniden yaptı.
2
/
27
Cenk Topçu’nun sanayi sitesinde bir çok usta ile birlikte çalışarak ve 30 bin liraya harcayarak yaptığı cip, ilgi gördü. Topçu, aracın çocukluk hayali olduğunu ve bunu gerçekleştirmek için motorlu kuryelik dahil birçok işte çalıştığını söyledi. Topçu, gerekli parayı biriktirdikten sonra aldığı aracı baştan yarattıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
3
/
27
'Nerden bakarsanız 2-3 bin cıvatası elimizden geçti arabanın. Çocukluk hayalimi gerçekleştirdim. Motorundan şasesine kadar en ufak ayrıntısına kadar yaptık arabayı. Hayalimden daha da fazlası oldu. Zonguldak sanayisinde bütün ustaların yardımları oldu. Sabahtan akşama kadar çalıştığımız zamanlarda, başka ustalar da hem izlemek hem de akıl vermek amaçlı yanımıza geliyordu. Çoğu parçası kendi imalatımız. Erkan ustanın kendi ellerinden çıktı. Ön tamponu kendi yaptı. Tavan sepeti, arka bagaj açılır-kapanır. Onu hastane yatağının mekanizmasından yaptık. Daha önce böyle bir sistem yok. Çöpten, hurdadan bile malzeme aldık.'
4
/
27
Hayalini gerçekleştirmenin mutluluğu yaşadığını ifade eden Topçu, 'Caddeye çıktığımda tepkiler çok güzel. Gazipaşa Caddesi’nden geçtiğim zaman bütün kafalar bu arabaya dönüyor. Bakan bir daha bakıyor. Sanayiye gittiğimde de bütün ustalar başında toplanıyor arabanın' dedi.
5
/
27
İşte kare kare değişim
6
/
27
7
/
27
8
/
27
9
/
27
10
/
27
11
/
27
12
/
27
13
/
27
14
/
27
AA - Ordulu inşaat işçisi, çocukluğundan beri hayalini kurduğu cipe sahip olmak için evinin yanındaki atölyesinde hurdaya ayrılan araçların parçalarını bir araya getirerek bunu yapmaya karar verdi.
15
/
27
Korgan ilçesinde inşaatlarda işçi olarak çalışarak geçimini sağlayan 30 yaşındaki İbrahim Derme, pahalı olduğu için satın alamadığı cipi yapmaya karar verdi.
16
/
27
Evinin yanındaki atölyesinde cip için malzemeler ve hurdaya ayrılmış bazı araçların parçalarını toplayan Derme, aracın çalışması için de benzinli bir otomobilin motorundan yararlandı.
17
/
27
Sanayi sacları kullanarak araca cip görüntüsü veren Derme, yaklaşık bir buçuk yılda yapmayı başardığı cipini çeşitli aksesuarlarla da süsledi.
18
/
27
'Pat pat' olarak bilinen tarım aracının tekerlerini araca takan Derme, zaman zaman bu aracı kullanıyor.
19
/
27
İbrahim Derme, cipinin olmasını çocukluğundan beri istediğini ancak imkansızlıktan dolayı hayalindeki aracı alamadığını belirterek, 'Biz de cip alamıyorsak kendimiz yaparız dedik. Bu düşünceyle yaklaşık bir buçuk yıl önce çıktığımız zorlu sürecin ardından hayalimdeki cipe kavuştum.' dedi.
20
/
27
Türk milleti ve Karadeniz halkının istediği zaman her şeyin üstesinden rahatlıkla gelebileceğini vurgulayan Derme, normalde inşaat işçisi olarak geçimini sağladığını, hobileri ve merakları da bulunduğunu söyledi.
21
/
27
Önce cip için eksik malzemeleri toparladığını aktaran Derme, daha sonra izin aralarında ve boş günlerinde cipi tasarladığını belirtti. Derme, aracını trafiğe açık alanlarda kullanmadığını da ifade etti.
22
/
27
Derme, 'Yaptığım aracı gören gerçek cip olduğunu sanıyor. Hatta birçoğu el yapımı bir araç olduğunun bile farkına varmıyor. Bu da beni oldukça mutlu ediyor.' şeklinde konuştu.
23
/
27
Yaptığı aracı satın almak isteyen çok sayıda müşteri çıktığını anlatan Derme, 'cipini' kimseye vermeyeceğini, hayaline yıllar sonra kavuştuğunu kaydetti.
24
/
27
Yaptığı cipin arazi şatlarına uyumlu olduğunu ve kendisini hiç yolda bırakmadığını dile getiren Derme, 'Ben içimdeki istek ve arzularımı gerçeğe dönüştürdüm. Aynı şekilde isteyen herkes hayalini benim gibi gerçeğe dönüştürebilir.' değerlendirmesinde bulundu.