İl il geziyor, unutulmaya yüz tutan enstrümanları geleceğe taşıyor
İl il geziyor, unutulmaya yüz tutan enstrümanları geleceğe taşıyor
9 Mayıs 2019 Perşembe
Türkiye'yi il il gezerek kaybolmaya yüz tutmuş enstrümanları arayan Emrah Kaya, bulduğu müzik aletlerini yeniden yaparak geleceğe taşıyor.
1
/
21
Türkiye'yi il il gezerek kaybolmaya yüz tutmuş enstrümanları arayan Emrah Kaya, bulduğu müzik aletlerini yeniden yaparak geleceğe taşıyor.
2
/
21
'Kaybolmuş enstrümanlar üzerine Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu coğrafyasında çok gezindim...
3
/
21
Tezin bitiminin ardından da araştırmalarına devam ettiğini aktaran Kaya,
4
/
21
Kaya, asıl hedef noktasının Doğu Karadeniz olduğuna işaret ederek, 'Bu bölgede hangi enstrüman var, bilirim. Örneğin Giresun ve Rize'de kullanılan 'zıpcuk' çalgısı, bunu insanlar yürüyüş esnasında çalarlarmış...
5
/
21
Bağlama çalarak müzik hayatına başladığını anlatan Kaya, bu ilgisini kaval ve neyle sürdürdüğünü belirtti.
6
/
21
(AA)
7
/
21
Eski savaş borusu dediğimiz 'nefir' çalgısı, sığır boynuzu ve sipsi birleşiminden yapılan 'çimon' çalgısı var, Gümüşhane'de 'gevreyik düdüğü' var.' dedi.
8
/
21
'Bu enstrümanlar günümüzde çok kullanılmıyor, ben bunları bularak müzik aletini de kendim yapıyorum, çoğaltıyorum...
9
/
21
Kaya, üniversiteyi bitirdikten sonra Doğu Karadeniz'de müzik kültürü üzerine yüksek lisans tezi için araştırmalara başladığını ifade ederek,
10
/
21
'MÜZİK ALETİNİ DE KENDİM YAPIYORUM'
Bugüne kadar kaybolmaya yüz tutmuş 15 enstrüman tespit ettiğini aktaran Kaya, şöyle devam etti:
11
/
21
12
/
21
Müzik öğretmeni ve Kültür ve Turizm Bakanlığı çimon yapım sanatçısı Kaya, küçük yaşlardan beri enstrümanlara ilgi duyduğunu söyledi.
13
/
21
14
/
21
Kaya, atölyesinde artık yaygın olmayanların da aralarında bulunduğu 200'e yakın enstrüman olduğunu belirterek, evinde müze gibi bir alan oluşturmak istediğini sözlerine ekledi.
15
/
21
Türkiye'nin farklı illerini dolaştığını anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
16
/
21
'Bazı kaynakları araştırdım, önemli çalgı yapımcılarına danıştım. İnsanlara sora sora enstrümanları bulmaya çalıştım. Kaynaklarla da teyit edince enstrümanlar ortaya çıktı. Çalışma böyle devam etti.' diye konuştu.
17
/
21
18
/
21
Kaya, yaklaşık 10 yıldır müzik aletlerini araştırdığını kaydederek, sanatın ölmemesi, kültürün kaybolmaması için çalıştığını dile getirdi.
19
/
21
Kendim müzik öğretmeniyim, okulda öğrencilere de gösteriyorum. Gittiğim bazı etkinliklerde bu aletleri insanlara tanıtıyorum. İlerleyen zamanlarda da sergi açmayı planlıyorum.'
20
/
21
'Bu araştırmam esnasında hiç görmediğim enstrümanlarla karşılaştım. Sonra bu enstrümanları yapan kişiden almaya başladım. Yapanların az olduğunu görünce kendim yapmaya karar verdim.' dedi.
21
/
21
Yaklaşık 25 ili epey gezdim, oralarda insanlarla sohbet ettim. 'Bu çalgı burada var mıdır? Yok mudur?' Sordum. Gerekirse dağlarda çobanlarla konuştum, musiki cemiyetlerinde bu işi icra eden insanlarla görüştüm.'