Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yayımladığı İsrail'in sağlık hizmetlerine yönelik saldırılarına ilişkin yeni raporda, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında 7-24 Ekim'de sağlık hizmetlerine yönelik 171 saldırı düzenlendiğini bildirdi.
Saldırılarda 16'sı görev başında olan sağlık çalışanı dahil 493 kişi hayatını kaybetti ve 387 kişi yaralandı.
İsrail'in saldırılarının 96'sı işgal altındaki Doğu Kudüs ile Batı Şeria'da, 75'i ise abluka altındaki Gazze Şeridi'nde düzenlendi.
Bu saldırılardan 34 sağlık merkezi etkilenirken, 24 ambulans da zarar gördü.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı basın açıklamasında, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'ın görüşmesini iptal etmesi ve İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan'ın istifa çağrılarının ardından, Hamas'la ilgili sözlerinin 'bazıları tarafından yanlış yorumlandığını' vurgulayarak, bu durum karşısında şoke olduğunu belirtti.
BM Güvenlik Konseyinde dün düzenlenen yüksek düzeyli İsrail-Filistin oturumunda, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıyı kınadığını hatırlatan Guterres, 'Hiçbir şey sivillerin bilinçli bir şekilde öldürülmesini, kaçırılmasını ya da sivil hedeflere roket atılmasını meşru kılamaz.' dedi.
Guterres, konuşmasında Filistin halkının çektiği acılara da değindiğini ancak bunların da Hamas'ın saldırılarını meşru kılmadığını ifade ettiğini anımsatarak, Orta Doğu'daki krizin detaylarını anlattığını söyledi.
'BM Güvenlik Konseyinde yaptığım açıklamalarım yanlış yorumlanarak Hamas'ın terör faaliyetlerini gerekçelendiriyormuş gibi gösterilmem karşısında şoke oldum. Bu doğru değil.' diyen Guterres, kurbanlar ve ailelerine saygısından ötürü açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu ifade etti.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde 1 milyon 400 bin kişinin evlerini terk ederek barınma merkezlerine göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
Maruf, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin bölgedeki nüfusun yüzde 70'ini oluşturduğunu ve bu kişilerin ağır insani şartlar altında yaşadığını kaydetti.
'Yerinden edilenler, okullar, kiliseler, hastaneler ve sağlık merkezlerinden oluşan 223 barınma merkezine dağıldı.' diyen Maruf, barınma merkezlerindeki Filistinlilerin en temel ihtiyaçlardan bile yoksun olduğunu ifade etti.
BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, New York'taki BM Genel Merkezi'nde, Filistinli çocuklarla ilgili Genel Kurula sunduğu rapor hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
Albanese, 'İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik aralıksız bombardımanı şimdiden, tahminen (İsraillilerin kayıplarından) beş kat fazla, 5 bin 700 kişinin ölümüne neden oldu ve bunların yüzde 40'ı çocuktu. Neler olduğunun farkında mıyız? 15 bin de ağır yaralı var.' diye konuştu.
BM Özel Raportörü, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 1,6 milyon Filistinlinin yerinden edildiğini, bu kişilerin su, yiyecek, elektrik ve ilaca erişiminin olmadığını belirtti.
Albanese, 'Travma ve yıkım tarif edilemez. Gazze halkının şu anda içinde bulunduğu cehennem, hepimiz için, tüm BM üyesi ülkeler üzerinde, özellikle de bunu durdurma gücüne sahip olan ve bunu yapmayanlar için bir lekedir.' ifadelerini kullandı.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda, Al Jazeera televizyonunun muhabiri Vail el-Dahduh'un ailesinden çok sayıda kişi öldü.
Katar merkezli Al Jazeera kanalından yapılan açıklamada, 'İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bir evi hedef alan saldırısında meslektaşımız Vail el-Dahduh'un eşi, oğlu ve kızı da dahil olmak üzere ailesinden çok sayıda kişi şehit oldu.' ifadesi kullanıldı.
Gazeteci Dahduh'un ailesi, İsrail saldırılarıyla yerinden edildiği için Nuseyrat'taki eve sığındı.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrail ordusuna bağlı İç Cephe Komutanlığı, Gazze Şeridi'ni çevreleyen yerleşim birimleri sakinlerine yönelik 'geniş çaplı bir saldırı' olabileceği konusunda 'olağandışı bir uyarı' yayımladı.
Gazze Şeridi'ni çevreleyen yerleşim yerlerinin sakinlerine bir sonraki duyuruya kadar barınakların yakınında kalmaları talimatının verildiği uyarıda, temel zorunluluklar dışında dışarıda kalmaktan ve hareket etmekten kaçınılması istendi.
Ordunun uyarısında, olası saldırının niteliği veya nasıl olacağı konusunda herhangi bir ayrıntıya yer verilmedi.
BM Güvenlik Konseyinde, ABD ve Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı veto edildi.
15 üyeli BMGK'de önce ABD'nin sunduğu karar tasarısı oylandı. Karar için 10 ülke 'evet' oyu kullanırken 2 ülke 'çekimser', 3 ülke ise 'hayır' oyu verdi.
'Hayır' oyu kullanan Rusya ve Çin'in BMGK daimi üyesi olduğu için karar tasarısı veto edilmiş oldu. Birleşik Arap Emirlikleri de 'hayır' oyu kullandı.
ABD oylamasının ardından Rusya'nın Gazze'de insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı oylamaya sunuldu.
Tasarıya 4 'evet', 9 'çekimser' ve 2 'hayır' oyu verildi.
Daimi üyeler ABD ve İngiltere'den 'hayır' oyu alan Rusya tasarısı da böylelikle reddedildi.
İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana ilk kez Lübnan'ın güneyinde bir bölgeden İsrail'e yönelik 'karadan havaya' fırlatılan bir füzeyi düşürdüğünü duyurdu.
Yedioth Aharonoth gazetesine göre, ordu radyosuna açıklama yapan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail'e ait insansız hava aracına yönelik Lübnan topraklarından fırlatılan karadan havaya bir füzenin, hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü söyledi.
Hagari, olayın ardından Hava Kuvvetlerine ait bir uçağın, Lübnan toprakları içindeki füzenin gönderildiği noktaya karşılık verdiğini belirtti.
Lübnan tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanında, bir gazeteci daha hayatını kaybetti.
Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Zevayde bölgesindeki bir eve, İsrail savaş uçaklarından atılan füze sonucu gazeteci Dua Şeref ve yanındaki kızı yaşamını yitirdi.
Aksa'nın Sesi Radyosu, gazeteci Dua Şeref'in, kurumlarında program sunucusu olarak çalıştığını duyurdu.
İsrail güçlerinin, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda hayatını kaybeden gazeteci sayısı 21'e yükseldi.