İnsanoğlunun hırsı ve egosu kimi zaman felaketleri de beraberinde getirmiştir. Kullanılan nükleer silahlardan, ozon tabakasını delen gazlara... İşte insanlığın sonunu getirebilecekken son anda dönülen felaketlerden bazıları...
1
/
16
SAC-NORAD iletişim hatası Soğuk Savaş döneminde felaketlerin eşiğinden döndüğümüz bir başka olay da Amerika'da Stratejik Hava Komutanlığı (SAC) ile Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD) arasındaki iletişimsizlik nedeniyle yaşanmış.
SAC, NORAD ile iletişim kuramayınca bunu nedeninin ülkenin iletişim hatlarının saldırıya uğraması olarak değerlendirerek kırmızı alarma geçmiş, karşı bir saldırı için de tüm atışa hazır füzeleri Rusya'ya yönlendirmiş. Neyse ki fırlat emri gelmeden bunun yine bir arızadan kaynaklandığı açığa çıkmış!
2
/
16
Durdurulamaz süper-grip Ünlü virolog 2011 Yoshihiro Kawaoka kuş gribi üzerinde çalışırken, korkunç bir şey yarattı:
hava yoluyla bulaşan ve insan bağışık sistemini delip geçen öldürücü bir virüs. Neyse ki projeyi zamanında kapattı ve tüm insan ırkının hayatını tehlikeye atacak bu virüsü ortadan kaldırdı!
3
/
16
Bonilla kuyruklu yıldızı Meksikalı astronom José Bonilla, 1883 tarihinde güneşin üzerinden geçen 400 adet tanımlanamayan cisim gördü ve birkaç fotoğraf çekti.
2011 yılında yeniden incelenen Bonilla'nın gözlemi, korkutucu bir sonuca ulaştı, milyon tonluk dev bir kuyruklu yıldız, dünyanın sadece 8 bin kilometre üzerinden uçup gitmişti!
4
/
16
Kara veba Dünya çapında yaşanan en devasa salgınlardan birisi de Kara Veba idi. 14 yüzyılda Çin'de ortaya çıktığına inanılan hastalık, hastalıklı farelerle Avrupa ve Asya'ya yayıldı.
1347'de Karadeniz'den Sicilya limanına gelen gemilerde tayfanın hemen hepsinin öldüğü, ölmeyenlerin de kurtarılamaz durumda hasta olduğu görüldü.
Gemiler limandan uzaklaştırılsa da Avrupa'da kısa sürede yayılan hastalık 75 ila 200 milyon arasında insanın ölümüne neden oldu!
5
/
16
1983 yanlış nükleer saldırı alarmı Dünyanın kaderi tek bir insanın elinde olmamalı, ancak 26 Eylül 1983 tarihinde, Sovyet memuru Stanislav Petrov, kendini dünyanın kaderinden sorumlu olarak buldu.
Moskova'da bir üste çalışan Petrov'un bilgisayarlarından birisi, onu 5 Amerikan balistik füzesinin Rusya'ya ateşlendiği uyarısını verdi.
Petrov'un sorumluluğu bir saldırı durumunda üstlerini bilgilendirmekti, ancak Petrov o gece bunu yapmayarak olası bir savaşı önlemiş ve milyonlarca insanın hayatını kurtarmış oldu. Kendisine verilen kesin emirlere karşın, bu durumu bildirmeyen Petrov'un bilgisayarı da, tıpkı diğerleri gibi, arızalanmıştı.
6
/
16
2012 taçküre kütle atımı Carrington Olayı'nı anlatırken, günümüzde yaşanmasının büyük bir facia olacağını söylemiştik. 2012 yılında bu durumu yaşamak üzereydik.
23 Temmuz tarihinde devasa bir güneş kütle atımı, dünyayı sadece bir hafta farkla ıskaladı, eğer 1 hafta önceki konumunda olsaydı dünya şu anki halinden oldukça farklı olacaktı.
Bilim adamları ve ekonomistler bu eğer bu tesadüf gerçekleşseydi, 2 trilyon dolarlık bir hasar ve onlarca yıllık toparlanma süresine ihtiyacımız olacağı konusunda hemfikir.
7
/
16
Küba füze krizi Soğuk Savaş dönemindeki olayların en ünlüsü şüphesiz Küba Füze Krizi'dir. 13 günlük gergin süreç, Amerika'nın Domuzlar Körfezi çıkarmasının ardından Sovyetlerin Küba'ya yerleştirdiği füzeler nedeniyle başladı.
Florida kıyılarından sadece 90 dakika uzaklıkta olan Küba'da, füzeler Amerika'ya çevrilmişti, Amerika'nın füzeleri de Sovyetlere! İki süper gücün anlaşması ile nefesini tutup bekleyen tüm dünya ülkeleri de rahat bir nefes aldı.
8
/
16
İspanyol gribi
İspanyol Gribi, dünya üzerinde yaşanmış en büyük ve öldürücü salgınlardan biri olarak kayıtlara geçmiş durumda.
1918 yılında başladığı düşünülen salgın, kısa sürede dünyada yayılarak dünya nüfusunun üçte birini etkiledi. Bir yıl içerisinde Amerika'daki ortalama ölüm yaşını 12 yaş düşürdü!
Hesaplara göre 500 milyon birey bu hastalıktan etkilendi ve 50 milyondan fazlası hayatını kaybetti. Bu, dönemin dünya nüfusunun beşte üçünün hastalıktan etkilendiğini gösteriyor!
9
/
16
İnsanoğlunun hırsı ve egosu kimi zaman felaketleri de beraberinde getirmiştir.
Kullanılan nükleer silahlardan, ozon tabakasını delen gazlara...
İşte insanlığın sonunu getirebilecekken son anda dönülen felaketlerden bazıları...
10
/
16
Ozon tabakasını delen madde: kloroflüorokarbon! 1960'lı yıllarda teknolojideki gelişim nefes kesiciydi, her gün yeni ilerlemeler kat ediliyordu ancak bu ilerlemelerin dünyaya etkisinin farkına varılmadı.
Şehirler dumandan boğuluyordu, göller ve nehirler kirlenmişti ve küresel ısınma artık gözardı edilemez hale gelmişti. 1985 yılında bilim adamlarının uyarısıyla bazı kimyasalların ozon tabakasını deldiği duyuruldu.
Dünyayı güneşin zararlı ışınlarından koruyan bu tabaka, yeryüzünden yayılan kloroflüorokarbon maddesi yüzünden zarar görmüştü.
Neyse ki bu zararlı maddenin, yani kloroflüorokarbonün, kullanımı devletlerce yasaklandı veya sınırlandırıldı, eğer bu tedbirler alınmasaydı, dünyadaki yaşam asla eskisi gibi olmayabilirdi.
11
/
16
Asteroit 2018 GE3 Dinozorların neslinin neden tükendiği hakkındaki teorilerden biri de bildiğiniz üzere dünyaya bir göktaşının çarpmış ve yaşamı sonlandırmış olması.
Peki ya yakın bir tarihte, biz insanoğlu da bu tehlikeyi yaşadık desek? Ürpertici, değil mi?
14 Nisan 2018'de devasa bir asteroit dünyanın 192 bin 317 kilometre ötesinden geçti, bu Ay ile aramızdaki mesafenin yarısından daha az!
Hesaplamalara göre 48 ile 110 metre yarıçapındaki asteroit, dünyanın yakınından geçen en büyük gök cismi olarak kayıtlara geçti, eğer isabet etseydi, korkunç sonuçları olacağı kesin!
12
/
16
1859 güneş fırtınası 1800'lerde telegraf hatlarının fırtınalarda ve elektromanyetik sıkıntılardan dolayı çalışmaması normal bir durumdu. Ancak 28 Ağustos-2 Eylül 1859'da gerçekleşen feci bir fırtına onları dumura uğratacaktı.
Bu tarihlerde Güneş'te yüzeyinde güneş lekeleri gözlemlendi, 1 Eylül'de öğle vaktinden önce, Richard Carrington ve Richard Hodgson adlı İngiliz asıllı amatör astronomlar, ilk solar alevin gözlemlerini yaptılar.
Carrington Süper Alevi olarak adlandırılan bu alev, dünyadaki hayatı birkaç günlüğüne felç ettikten sonra, neyse ki, yok oldu. Uzmanlara göre, eğer böyle bir jeomanyetik fırtına şu an gerçekleşirse, sonuçları tam bir facia olur.
13
/
16
Reston ebola krizi Kurbanının iki haftadan daha kısa sürede ölümüne neden olan ve bir dönem dünyayı tehdit eden ebola virüsü, alınan önlemler sayesinde nüfus açısından kalabalık yerlere ulaşamadı.
Ancak yakın bir geçmişte, 1989'da Filipinlerden Amerika'ya gönderilen birkaç maymunda virüse rastlanması neredeyse bir felakete yol açıyordu.
Virginia eyaletindeki Reston'a gönderilen maymunların hepsi Ebola yüzünden aniden öldü. Bilim insanları duruma tedbir almak için seferber oldu ancak hazırlıksız yakalanan bu virüsün kısa sürede önlemini alma ihtimali yoktu. Neyse ki maymunlardaki virüsün, insanlara zarar vermeyen cinsten olduğu tespit edildi. Tam tersi bir durumda büyük bir felaket kapıdaydı!
14
/
16
NORAD bilgisayar çipi arızası 1945'ten 1990'a kadar süren Soğuk Savaş sürecinde dünyanın kaderi bir ipliğe bağlı gibiydi. Nükleer savaş ihtimali tüm dünyayı korkutuyordu, 3 Haziran 1980 tarihi de dünyanın bu savaşa en çok yaklaştığı günlerden biriydi.
Amerika başkanının güvenlik danışmanı Zbigniew Brezezinski, ülkeye bir nükleer saldırı gerçekleştirildiğine dair bir telefon aldı ve kısa sürede tüm ülke kırmızı alarma geçti.
Hava kuvvetleri nükleer silahlarla donatıldı ve kalkışa hazırlandı. Ne var ki bunun bir yanlış alarm olduğu bir facia gerçekleşmeden anlaşıldı, sadece Pentagon'da ucuz bir bilgisayar çipi arızalanmış ve bir saldırı olduğu sinyalini vermişti.
Tek bir çip yüzünden büyük bir nükleer savaşın çıkmasına ramak kalmıştı. Zbigniew Brezezinski bu olayı anlatırken telefonu aldığında, 30 dakika içinde ölmüş olabileceklerini düşünerek, yanında yatan karısını uyandırmadığını söylüyor.
15
/
16
Minos patlaması Dünya tarihinin kayıtlara geçen en büyük volkanik olaylarından birisi Minoan Eruption, coğrafyamıza çok yakın bir yerde Girit yakınlarında gerçekleşmiştir.
Hesaplara göre patlamanın şiddeti 40 atom bombasının aynı anda patlaması kadar büyük! Milattan önce 1500 yılı civarında gerçekleştiği hesaplanan patlama hakkında o döneme ait kaynak bulunmasa da Yunan mitlerine (özellikle Atlantis) ilham olduğu ve Çin yıllıklarında bahsi geçtiği dile getiriliyor.
Devasa bir volkanik kül bulutu yaratan patlama, küresel hava dalgalarını değiştirmiş!
16
/
16
Tambora Dağı patlaması
Endonezya'daki volkanik Tambora Dağı, 5 Nisan 1815 tarihinde korkunç bir şekilde patladı ve gelmiş geçmiş en büyük yanardağ patlamalarından biri olarak kayıtlara geçti.
Sadece neden olduğu tsunami 10 bin insanın ölümüne neden oldu. 1816 yılı, patlamanın yarattığı iklim değişiklikleri yüzünden 'yazsız yıl' olarak anıldı. Kıtlıktan dolayı 80 binden fazla insan hayatını kaybetti.