Kurban bayramında beslenmede büyük değişikler olur. Bayram süresince öğünlerin saatleri ve düzeni değişir; en önemli değişim ise et tüketiminin artmasında olur.
1
/
25
Kurban etinin tüketilmesinde nelere dikkat edilmeli?
2
/
25
3
/
25
1-Kesilmiş et dinlendirildikten sonra tüketilmeli.
4
/
25
Kurban eti ilk gün tüketildiğinde hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar görülebilir.
5
/
25
6-Fazla tüketilen çikolata, şeker, tatlı ve et tüketimi hem kolesterol hem de kilo artışına neden olabileceğinden bayram ziyaretlerinde ikramların tüketimine dikkat edilmeli.
6
/
25
Kurban bayramında beslenmede nelere dikkat edilmeli?
7
/
25
Kurban etinin görünen yağlı kısımları mutlaka temizlenmelidir.
8
/
25
5-Dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol varken, karaciğerinde 300 mg kolesterol bulunduğu için fazla miktarda ciğer tüketiminden kaçınılmalı.
9
/
25
'Bayramda hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yüksekliği gibi sorunların olmaması için beslenme konusunda tedbirler alınmalıdır' diyen uzmanlar, bayramda nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetledi:
10
/
25
Kurban etinin yanında sindirimi kolaylaştıran mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve posalı besinler tercih edilebilir.
11
/
25
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler et tüketimine dikkat etmelidir.
12
/
25
Kurban bayramında beslenmede büyük değişikler olur.
Bayram süresince öğünlerin saatleri ve düzeni değişir; en önemli değişim ise et tüketiminin artmasında olur.
13
/
25
Bu yüzden et 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir.
14
/
25
8-Bayram süresince fiziksel aktivite ihmal edilmemeli.
15
/
25
3-Kahvaltı öğünü gün içinde sindirim kolaylığı için atlanmamalı.
16
/
25
Bekletildikten sonra tüketilen etin lezzeti ve pişirimi de daha iyi olur.
17
/
25
2-Kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
18
/
25
7-Bayramda sebze ve meyve tüketimi de atlanmamalı ve posadan zengin besinler tüketilmeli.
19
/
25
9-Günde 2,5 litre su tüketimine dikkat edilmeli.
20
/
25
Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden kaçınılmalıdır.
21
/
25
Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir.
22
/
25
Özellikle sütlü veya meyveli tatlılar gibi hafifi tatlılar tercih edilmeli.
23
/
25
Normal bir etin sindirimi 4 saat sürerken, taze kesilmiş etin sindirimi 8 saatte olur.
24
/
25
4-Etin yanında bol salata veya taze nane- maydanoz tüketilmeli.
25
/
25
Kesildikten sonra kurban eti çok sert olur, bu da sindirimini zorlaştırır.