Yörede sofraların vazgeçilmez lezzeti 'babaganuç' hazırlığına başlayan Diyarbakırlı kadınlar, sıcak havaya rağmen yakılan mangal ateşinde patlıcan közlüyor.
1
/
24
2
/
24
Kış mevsiminde tüketilecek babaganuç için sebzelerin yoğun yetiştiği yaz mevsiminde başlayan tatlı telaş, kimi zaman arbane eşliğinde eğlenceye de dönüşüyor.
3
/
24
'Kışa hazırlık zahmetli bir iş. Kadınları uygun alanlarda bir araya getirerek, arbane eşiliğinde hem piknik yapmalarını hem de babaganuç yapmalarını sağladık.' ifadelerini kullandı.
4
/
24
Yörede sofraların vazgeçilmez lezzeti 'babaganuç' hazırlığına başlayan Diyarbakırlı kadınlar, sıcak havaya rağmen yakılan mangal ateşinde patlıcan közlüyor.
5
/
24
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Bağlar Aile Destek Merkezi (ADEM) de mahalle aralarında yakılan ateşlerden dolayı oluşan ya da oluşabilecek duman ve yangınların önüne geçilmesi için kimi zaman kadınları belirlenen uygun açık alanlarda bir araya getiriyor.
6
/
24
'Kışın misafirlerimizin önüne güzel bir yemek çıkarabilmek için ateşin önünde severek duruyoruz...
7
/
24
'Babaganuç hem yaz günlerinde hem de kış sofralarında olmazsa olmaz denilecek bir yemek.' diyen Çetin, hemen hemen her evin en az 20 kilogram patlıcan közleyerek, kışa hazırlık yaptığını aktardı.
8
/
24
Bozabak, yöresel bir yemek olan babaganucu çok sevdiklerini belirterek, közledikleri patlıcanları kış mevsiminde babaganuç yapmak için derin dondurucuda sakladıklarını belirtti.
9
/
24
'Zahmetli bir iş, erkekler kıymetimizi bilsin'
Hava sıcaklığına ve alevlere aldırış etmeden kış hazırlığı yaptığını anlatan Güler Sebük de, babaganuçun kış yemekleri olduğunu söyledi.
10
/
24
Diyarbakırlı kadınlar hava sıcaklığına rağmen, park, bahçe ve açık alanlarda yakılan mangal ateşinde gün boyu patlıcan közlüyor.
11
/
24
Alinazik yapılıyor, çeşitli yemekler de yapılabiliyor. Kahvaltıda dahi yiyebiliyorsunuz.' diyen Bozabak, bir arada kış hazırlığı yapmaktan mutluluk duyduklarını aktardı.
12
/
24
Çetin, 'Diyarbakır'da hangi parka, bahçeye ya da binanın altına bakarsanız her köşede, ateş başında babaganuç yapan kadınlarımızı görürsünüz.' diye konuştu.
13
/
24
'Güzel bir yemek için ateşin önünde severek duruyoruz'
Babaganuç için patlıcan közleyen Sevda Bozabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşları ve akrabalarıyla kış hazırlığı için bir araya geldiklerini söyledi.
14
/
24
15
/
24
İçli köfte, kaburga, güveç, meftune ve ekşili dolmasıyla ünü sınırları aşan Diyarbakır mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan, közlenmiş patlıcanın, sarımsakla zeytinyağı veya tereyağında kavrulmasıyla hazırlanan, tercihe göre yumurta da ilave edilen 'babaganuç' için hazırlıklar başladı.
16
/
24
Bereketli topraklarında yetişen binbir çeşit nimetle hazırlanan zengin bir mutfağa sahip Diyarbakır'da mangal ateşleri 'babaganuç' için yanmaya başladı.
17
/
24
Salata olarak da tükettiklerini dile getiren Sebük, 'Yazın güneşin altında yapıyoruz, derin dondurucuya bırakıyoruz...
18
/
24
Zeynep Aslan da, sıcağa rağmen severek tükettikleri babaganuç için ateşin başında zevkle patlıcan közlediklerini dile getirdi.
19
/
24
'Her köşede babaganuç yapan kadınları görürsünüz'
Bağlar ADEM Koordinatörü Arzu Çetin ise, bu yöresel lezzetin, mangal ateşinde közlenen patlıcanların soyulduktan ve tereyağında kavrulduktan sonra çeşitli baharatlar, kıyma, biber, yoğurt gibi isteğe bağlı katılan ürünlerle de hazırlandığını belirtti.
20
/
24
21
/
24
22
/
24
23
/
24
ADEM olarak sadece düzenlenen kurslarla değil, yaşamın her alanında bölge kadınının yanında olduklarını aktaran Çetin,
24
/
24
Zahmetli bir iş, erkekler kıymetimizi bilsin. Sofralarımızın olmazsa olmaz. Her şeyin yeri başka, babaganuçun yeri başka.' dedi.