TÜBİTAK Uzay tarafından yürütülen HASSAS projesi kapsamında GAP bölgesinde belirlenen alanda hassas tarım uygulamaları için uydu görüntülerinden elde edilen veriler kullanılıyor.
1
/
8
2
/
8
Harran Ovası’nın kuzeyinde yer alan Cullap Sulama Birliği içerisindeki Çamlıdere Mahallesi'nin Göktürk-2 uydumuz tarafından alınan gerçek renk kombinasyonlu görüntüsü
3
/
8
4
/
8
Harran Ovası'nın Göktürk-2 uydumuz tarafından alınan yakın kızılötesi kombinasyonlu görüntüsü
Fotosentez yapan canlı bitkiler, ışığın kırmızı dalga boyunu soğururlarken gözümüzün göremediği yakın kızılötesi ışığın büyük kısmını yansıtırlar. Sağlıklı bitkiler kırmızı ile görülür.
Uydudan alınan görüntüler sayesinde sağlıklı yetişen bitkiler ile yetişmesi geri kalmış veya bakıma (su, gübre ve ilaç gibi) ihtiyaç duyan bitkiler kolaylıkla ayırt edilebilir. Bu görüntüler olmadan bu işlemin bu kadar geniş bir alanda eski usullerle yapılması haftalar, belki aylar sürebilir. Bunun sonucunda da gerekli bakım zamanında yapılamayabilir ve büyük zararlar yaşanmasına sebep olabilirdi.
5
/
8
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Göbeklitepe Ören Yeri Resmi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada da bahsettiği, “Biz Harran Ovası’nda uydu takibiyle tarım yapıyoruz. Havadan ve yerden veri topluyoruz. Uydu teknolojileri kullanıp buğday, mısır ve pamuk nasıl daha verimli üretilir, çiftçimiz nasıl daha çok kazanır ona kafa yoruyoruz.” açıklamasının ardından merak konusu olan uydu takibiyle tarım uygulaması olan HASSAS projesinin nasıl uygulandığını ve sağladığı faydaları sizler için inceledik.
6
/
8
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, (TÜBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen HASSAS projesi kapsamında GAP bölgesinde belirlenen alanda hassas tarım uygulamaları için uydu görüntüleri, hava platformlarında multi/hiperspektral kameralar ve spektrometreler kullanılırken; yer platformlarında ise sensörlerle uygun verinin toplanması, toplanan verinin analiz edilmesi ve yorumlanması işi için bir bilgi yönetim sistemi (uygulama yazılımı) kullanılıyor.
7
/
8
TM Dijital Haber Merkezi- Gökhan Ertaş
TÜBİTAK Uzay tarafından yürütülen HASSAS projesi kapsamında GAP bölgesinde belirlenen alanda hassas tarım uygulamaları için uydu görüntülerinden elde edilen veriler kullanılıyor.
8
/
8
Proje kapsamında, GAP bölgesinde yetişen buğday, mısır ve pamuk ürünlerinin analizleri havadan alınacak hiperspektral görüntüler, uydu görüntüleri ve yer verileri kullanılarak yapılıyor. Yapılan analizler sonucunda ilaçlama, sulama, gübreleme gibi hassas tarım uygulamaları geliştiriliyor. Bu sayede aynı araziden daha az girdi (su, gübre ve ilaç) kullanılarak verim artışı sağlamak mümkün oluyor.