Antalya'nın Gazipaşa İlçesi Koru Mahallesi'nde oturan ikisi de memur emeklisi İzzet ve Nalan Akyol çifti, kendilerine ait 1.5 dekar alanda tropikal bahçe kurdu. 5 yıl önce kurdukları bahçede birçok tropikal meyve ekimi yapan çiftin deneme amacıyla diktiği 'çikolata mevyesi' olarak bilinen kara sapot ağacı bu yıl meyve verdi.
1
/
15
Antalya'nın Gazipaşa İlçesi Koru Mahallesi'nde oturan ikisi de memur emeklisi İzzet ve Nalan Akyol çifti, kendilerine ait 1.5 dekar alanda tropikal bahçe kurdu.
2
/
15
5 yıl önce kurdukları bahçede birçok tropikal meyve ekimi yapan çiftin deneme amacıyla diktiği 'çikolata mevyesi' olarak bilinen kara sapot ağacı bu yıl meyve verdi.
3
/
15
Yetişkin ağaçlar -3 dereceye kadar dayanabilirken, genç ağaçların 0 dereceye bile zor dayandıkları görülmüştür. Bu sebeplede yetişme alanları kısıtlıdır.
4
/
15
Akyol çifti, domates boyutunda, sarı yeşil renkte ve içi olgunlaştığında çikolata rengi ve tadına benzeyen kara sapottan 250'den fazla ürün aldı.
5
/
15
Anavatanı Doğu Meksika ve Orta Amerika ile Kolombiya olan kara sapotun Türkiye'de üretimi yaygın olmadığı için henüz piyasa değeri bilinmiyor.
6
/
15
A ve C vitamini yönünden zengin meyve tropikal iklimde yetişirken, ağacın boyu 25 metreye kadar uzanıyor.