Ortaçağ, Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşü ve Rönesans’ın doğuşu arasında sıkışmış bir dönem. Gelişmeden uzak olduğu, vebanın yaygın olduğu, savaşların ve sivil isyanların yaşandığı, bilimin geride kaldığı, tanrı korkusunun insanları kontrol altına almak için kullanıldığı karanlık bir çağ. İşte bu karanlık dönemle ilgili şaşırtan 15 gerçek...
1
/
16
Geçmişte hayvanlar bile suçlu olabilirdi. Gerçek bir avukat ve bir hakimle mahkemeye çıkarılabilirler Hapishaneye alınıp cezalandırılabilirler.Bir zamanlar Lozan'da, bir tırtıl mahkemeye çağrıldı çünkü bahçedeki bazı bitkileri yiyorlardı. Tabi ortaya çıkmadılar. Daha sonra tırtılların kasabayı terk etmesi emredildi Kediler, özellikle şeytanın işini yapıyor olduğu düşünüldüğünden, sıklıkla idam edildi. Bu, kedilerin popülasyonunda belirgin bir düşüşe neden oldu, bu durum vebanın Avrupa'da yaygınlaşmasında gerçek bir suçlu olan kemirgenlerin sayısının artmasına sebep oldu!
2
/
16
Uzun zaman önce, farklı uluslar, Pasifik Okyanusunun ortasında batmış eski bir kıtanın olduğuna inanıyorlardı. Buna farklı isimler takılmıştı: Pacifida, Mu veya Lemurya.
3
/
16
Antik Roma Gladyatörleri, yapılan mücadelelerde verdikleri kurbanların tanrı huzurunda kendilerine güç ve direnç kazandırdığına inanılıyordu. İnsanlar bu yüzden savaşçıların kanının mucizevi etkilere sahip olduğuna inandılar. ve hastaları iyileştirmek için onların kanını içmekte bir sakınca görmediler.
4
/
16
Bu durum bir hikayeye dayanıyor; Ünlü 'Malleus Maleficarum' da cadıların erkek cinsel organlarını çaldığı ve evcil hayvanmış gibi iletişim kurduğu söylenir. Hatta onları yuvalara koyup beslemişler.En garip şey ise, Cadıların ilgilendiği hastaların aniden bazı organlarının kaybolduğunu hissedince ortaya çıkmasına dayanıyor olmasıdır. Ortaçağ'da cadıların suçlanmaları şaşılacak bir şey değil.
5
/
16
Spermlerin içinde küçük insanlar varEvet, 17. ve 18. yüzyıllarda, bilim adamlarının gerçekten düşünceleri bu şekilde! Her spermin içinde küçük bir çocuk olduğunu düşünüyorlardı ve Bundan daha garibi ise, her bebeğin zaten oluşmuş olduğunu ve kadının yapacağı tek şeyin onu rahminde büyütmek olduğunu düşünüyorlardı. Ve kadınlar sadece “kuluçka makineleri” olarak görülüyordu.
6
/
16
Ortaçağ’da keşişler “baskı makineleri veya matbaa” olarak görev yapıyorlardı. Yüzlerce kitabı el ile yeniden yazmak zorunda kaldılar. Bazen hata yaptıklarından şüphe yok. Anlaşılan, hataları itiraf etmek istemediler ve bu yüzden Titivillus adlı özel bir iblis oluşturdular.Onlar, Yapılan hataları Titivillus’un bir çuvala topladığını ve böylece rahibin ölümünden sonra şeytanın hataları onların önüne sereceği ve cennette girme şansını azaltabileceğini iddia ettiler.
7
/
16
Ölmüş bir vücudu başka bir ülkeye taşımak geçmişte hiçte kolay değildi. Peki birisi, ölmeden önce sizden kendisi için önemli ve uzak bir yerde gömülmesini istediğinde ne yapmanız gerekirdi? 10. yüzyılda, insanlar bu kişilerin kalpleri gömülmek istedikleri uzak bir yere götürmek gibi ilginç bir fikir bulmuşlardı.Bunu sadece zenginler karşılayabiliyordu. Bunu yapan insanlar arasında Anne Boleyn, I Richard ve Frédéric Chopin var.
8
/
16
Ortaçağ, Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşü ve Rönesans’ın doğuşu arasında sıkışmış bir dönem. Gelişmeden uzak olduğu, vebanın yaygın olduğu, savaşların ve sivil isyanların yaşandığı, bilimin geride kaldığı, tanrı korkusunun insanları kontrol altına almak için kullanıldığı karanlık bir çağ. İşte bu karanlık dönemle ilgili şaşırtan 15 gerçek...
9
/
16
Vikingler dişlerine yivler açtı ve daha korkutucu olmak için düşmanlarına savaşırken dişlerini gösteriyordu. Bununla birlikte, başka bir versiyon daha var: Bir savaşçı yalnızca elit veya önemli bir kişi olarak değerlendirildiğinde, dişlerinin şeklini değiştirebilir. Böylece herkes, bir erkeğin toplumsal statüsünün ne olduğunu kolayca anlayabilirdi.2015 yılında yapılan keşifler sonucu bulunan kafatasları British Museum'da sergileniyor ve hala araştırılıyor...
10
/
16
Brüksel lahanalarını pişirmeden önce, batı ülkelerinde bazı insanlar üzerine kesikler atıyorlar. Sebzenin bu şekilde daha hızlı piştiğine inanıyorlar, ancak aslında bu alışkanlığın bir kökeni var.Ortaçağda Büyük Britanya'da insanlar lahan filizlerinde küçük iblislerin saklandığını düşünüyorlardı. Biri bir tanesini yerse, gıda zehirlenmesi yaşıyordu. Bu sanki zararlı bakteri, değil mi?Sebzelerini yıkadıklarından emin değiliz, ancak bu çizikler, filizlenen lahanaları 'kötü ruhları kovma' amaçlı yapılıyormuş.
11
/
16
Ortaçağda insanlar, solucanlar ve böceklerin sadece çöpten, pislikten veya toza maruz kaldıklarında oluştuğunu düşünüyorlardı. Biyolojik gelişim düşünülünce, bu mümkün olan tek açıklama idi.
12
/
16
Hayvanlar hakkında yazılan ortaçağ ansiklopedilerini günümüzde okunması çok ilginç olabilir. Örneğin, arılar yalnızca bal üretmekle kalmayan aynı zamanda diğer düşman kovanlarına karşı savaş veren küçük ve çok garip kuşlar olarak kabul edildi.Bir arının kendi kovanının kanunlarını ihlal etmesi halinde, suçluluk duygusu nedeniyle kendini öldürdüğü düşünülüyordu.
13
/
16
Her şeyden önce, kunduzlar bir çeşit balık olarak kabul ediliyorlardı ve etleri yenebiliyordu.İkincisi, kunduz testisleri tıpta çok değerli, bu nedenle insanlar ortaçağda kunduz avlardı. Bir kunduz takipçilerinden kurtulamayacağını anladığında, testislerini koparıp kaçtığına inandılar.Günümüzde parfüm sektöründe kunduz salgısı çok değerli olduğu için bu efsane makul bir mantık sahibidir.
14
/
16
Bebeklerin beyinlerinin ağrı hissetmek için çok gelişmemiş olduğuna inanılıyordu.Geçmişte, bebeklerin ameliyatları anestezi yapılmadan yapıldı ve eğer ağlarlarsa, insanların kötü davranışından kaynaklandığını düşünüyorlardı.
15
/
16
Ortaçağda kilise, müziklerdeki bazı ses kombinasyonlarını yasaklamıştır - Tritone aralığı, notalar arasındaki üç ton aralığı. Bu kombinasyon şeytani bir şekilde ses çıkarırdı.Bir kişi Tritone'la müzik dinlediyse, hapishaneye atılabilirdi.
16
/
16
Orta Çağ, gerçekten karanlık bir zaman gibi gözükse de, o zamanlar hakkında pek çok söylenti abartılıyor. Örneğin, insanların ömür boyu kendilerini yalnızca bir kez yıkadıkları gibi...