Sağlıklı ve uzun bir yaşam için dengeli beslenmenin şart olduğu bilinen bir gerçek ama bunun için en iyi yiyecekler hangileri?
1
/
36
Havuç
İçerdiği yüksek oranda beta-karoten sebebiyle tüketimi tavsiye edilen bir diğer besin kaynağı.
2
/
36
Ayrıca içerdikleri glukozinolatlar nedeniyle lahana ve turpgiller stresi dengelemede ve iltihaplı rahatsızlıklarla mücadelede vücudu destekliyor.
3
/
36
Resmi verilere göre dünya üzerinde en uzun yaşanan ülkeler sırasıyla Monako, Japonya ve Singapur. Bu ülkelerin ortak paydası yaşam kalitelerinin yüksek olması ve bunun önemli bir parçası olarak sağlıklı yiyecekler tüketmeleri.
4
/
36
Soya fasulyesi
Taze baklagiller özellikle soya fasulyesi Asya mutfağında yüzyıllardır yoğun bir şekilde kullanılsa da batıda kullanımı çok eskilere dayanmıyor.
5
/
36
Omega-3'ün beyine de iyi geldiği bilinirken bazı çalışmalar onun da zihni yaşlanmayı geciktirdiğini ortaya koyuyor.
6
/
36
Ayrıca somonda bulunan selenyum minerali tiroid bezini destekleyerek vücudun hormonal dengesi ve metabolik aktivitesine katkıda bulunuyor.
7
/
36
Son olarak bu bitkilerde bulunan yüksek orandaki lifler vücudun şeker seviyesini dengelemede önemli rol üstleniyor.
8
/
36
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, turp ve karalahana gibi bitkilerin yer aldığı bu grup vitaminler (C,E,K, folat), mineraller (potasyum, kalsiyum ve selenyum) ve karetenoidler (lutein, beta-karoten ve zeaksantin) açısından oldukça zengin.
9
/
36
Bu nedenle bu gıdalar vücudun iltihaplı rahatsızlıklara direncini artırırken hücresel yaşlanmayı yavaşlatıyor ve mikroplarla mücadelesini destekliyor.
10
/
36
Kalsiyum, demir, manganez, selenyum, fosfor, magnezyum, çinko ve bakır kaynağı olan tofu,
11
/
36
Yine Asya mutfağında yoğun olarak kullanılan tofu genelde kızartılarak, pişirilerek ya da haşlanarak tüketiliyor.
12
/
36
Tofu
Soya sütü kestirilerek yapılan ve bir çeşit peynir olan tofu da yüksek besleyici gıdalar arasında gösteriliyor.
13
/
36
Yukarda saydığımız izoflavonların yanı sıra protein kaynağı açısından da oldukça zengin olan tofu vücudun protein sentezlemesi için ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içeriyor.
14
/
36
kemiklerin güçlenmesi ve vücudun zinde kalması için de oldukça faydalı bir gıda.
15
/
36
Yine sağlık uzmanları havuçdaki besinlerin en fazla çiğ tüketildiğinde alınacağını belirtirken örneğin suda kaynatılarak pişirilecekse bile doğranmadan tüm yapılması halinde besinlerin önemli bir kısmının havuçta kalabileceğini vurguluyor.
16
/
36
Ayrıca bazı çalışmalar karalahana ve kıvırcık lahananın yaşa bağlı bilinç kayıplarını yavaşlattığını ortaya koyuyor.
17
/
36
Somonda yoğun proteinin yanı sıra gözlerin sağlığı için çok önemli olan omega-3 yağ asidi de bulunuyor.
18
/
36
Protein kaynağı olarak bu gıdalara iyi bir alternatif olarak balık, özellikle somon değerlendirilebilir.
19
/
36
(Euronews)
20
/
36
Somon
Bazı son çalışmalar kırmızı et ve kümes hayvanları tüketiminin uzun vadede sağlığa zararlı olabileceğini gösteriyor.
21
/
36
Yakın bir zamanda yapılan bir çalışma da genisteinin göğüs kanserini iyileştirmede etkili olabileceği sonucuna vardı.
22
/
36
İzoflavonların anti-inflamatuar, antioksidan, anti-kanser ve antimikrobiyal özellikleri olduğunu biliniyor.
23
/
36
Peki besleyicilikleri yüksek gıdalar hangileri?
24
/
36
Onlara göre çeşitlendirilmiş dengeli bir beslenme sağlıklı bir diyet için en önemli gereklilik.
25
/
36
Yine de bazı yiyecekler diğerlerine göre daha fazla besleyici madde içeriyor.
26
/
36
Vücudumuz kendi kendine A vitamini üretemiyor fakat beta-karoteni A vitaminine çevirebiliyor.
27
/
36
A vitamini bağışıklık, görme, üreme sistemleri ve hücreler arası iletişimde önemli roller üstleniyor.
28
/
36
Beta-karotenin ayrıca vücut hücrelerinin koruyarak yaşlanmayı geciktirici etkisi de bulunuyor.
29
/
36
Soyada yüksek oranda genistein ve deidzein adı verilen iki çeşit izoflovan bulunuyor.
30
/
36
Havuçlarda bulunan falkarinolün kansere karşı iyi geldiği yönünde bazı araştırma sonuçları da mevcut.
31
/
36
Beslenme uzmanları herhangi bir besin grubunu diğerlerinden üstün tutmanın doğru olmadığını düşünüyor.
32
/
36
Lahana ve turpgiller
Listedeki bir diğer önemi gıda grubu ise lahanagiller.
33
/
36
Yemeklerin içinde ya da tekbaşına tüketilebilen bu bitkisel gıdada yüksek oranda izoflavon bulunuyor.
34
/
36
Ayrıca bazı kanser türlerine karşı koruyucu özelliği olduğunu da ileri sürülen faydaları arasında.
35
/
36
Sağlıklı ve uzun bir yaşam için dengeli beslenmenin şart olduğu bilinen bir gerçek ama bunun için en iyi yiyecekler hangileri?
36
/
36
Medical News Today'de yayınlanan bir makaleye göre işte onlardan bazıları: