Uçaklarda yapılan 'Telefonunuzu kapatın ya da uçak moduna alın' anonsuna tüm yolcular şahit olmuştur. Peki bu uyarı neden yapılıyor, telefonunuz uçak moduna alınmazsa ne olur? İşte detaylar...
1
/
28
1991 yılında bu sebepler ile yasaklanan uçaklarda mobil cihaz kullanımı, 2013 yılında tüm akıllı cihazlara uçuş modunun eklenmesi ile birlikte tüm uçuş seferlerinde telefonların uçak modunda kullanılmasını kolaylaştırdı.
2
/
28
1991 yılında bu sebepler ile yasaklanan uçaklarda mobil cihaz kullanımı, 2013 yılında tüm akıllı cihazlara uçuş modunun eklenmesi ile birlikte tüm uçuş seferlerinde telefonların uçak modunda kullanılmasını kolaylaştırdı. Sonuç olarak yolculuklarda telefonu uçak moduna almamak uçağın düşmesine sebep olmayabilir ancak kokpitte radyo kesintileri yaşanmasına, pilotun rahatsız edici sesler duymasına ve kule ile sağlıklı iletişim kuramamasına sebep oluyor. Bu yüzden ne olursa olsun olabilecek her ihtimale karşı tüm uçak yolculuklarında cep telefonlarını tamamen kapatmak ya da uçuş moduna almak önem kazanıyor.
3
/
28
Dizüstü bilgisayarlar, dijital kitap okuyucular ve telefonlar elektronik emisyona sebep olduğundan, bu durum elektronların metal yüzeyden dışarı yayılmasıyla oluşuyor.
4
/
28
Telefonun normal konumdayken radyo frekanslarda yayın yapan tüm kanalların açık bulunması uçağın çeşitli alıcı ve algılayıcı devrelerine parazit yapabilir.
5
/
28
6
/
28
Bugüne dek cep telefonunun açık olmasından dolayı yaşanan herhangi bir uçak kazası bulunmasa da telefonun açık konumda olması uçağa birtakım zararlar verebilir.
7
/
28
Bu durum da uçakta bulunan bazı cihazlara etki ederek elektromanyetik uyumsuzluk (EMU) durumu yaratabilir.
8
/
28
Uçak yolculuğu deneyiminiz olmasa bile uçakta telefonların uçak moduna alındığını bilirsiniz.
9
/
28
10
/
28
Dolayısıyla doğrudan olmasa da dolaylı yoldan etkisi olan cep telefonlarını yine de her ihtimale karşı uçuş moduna almak (veya kapatmak) gerekiyor.
11
/
28
Uçak seyir halindeyken oluşabilecek tehlikeleri önlemek amacıyla telefonların uçuş moduna alınması istenir.
12
/
28
13
/
28
14
/
28
Uçaklarda yapılan 'Telefonunuzu kapatın ya da uçak moduna alın' anonsuna tüm yolcular şahit olmuştur. Peki bu uyarı neden yapılıyor, telefonunuz uçak moduna alınmazsa ne olur? İşte detaylar...
15
/
28
Bu yüzden ne olursa olsun olabilecek her ihtimale karşı tüm uçak yolculuklarında cep telefonlarını tamamen kapatmak ya da uçuş moduna almak önem kazanıyor.
16
/
28
Sonuç olarak yolculuklarda telefonu uçak moduna almamak uçağın düşmesine sebep olmayabilir ancak kokpitte radyo kesintileri yaşanmasına, pilotun rahatsız edici sesler duymasına ve kule ile sağlıklı iletişim kuramamasına sebep oluyor.
17
/
28
18
/
28
Sonuç olarak, telefonlarınızı uçuş moduna almadığınızda; kokpitte radyo kesintileri yaşanabiliyor ve pilotlar rahatsız edici sesler duyabiliyor.
19
/
28
20
/
28
Aynı zamanda tüm bu bağlantılar uçağın elektronik sistemlerine ve kule ile iletişimlerine de parazit oluşturabilir.
21
/
28
Ayrıca telefonunuzu normal zamanlarda radyo, hoparlör gibi aletlerin yanına koyduğunuzda çıkan cızırtılı sesler, uçakta pilot ile kule arasındaki iletişime parazit yaparak pilotun uçağı daha sağlıklı bir şekilde kullanabilmesini de kolaylaştırır.
22
/
28
Peki uçak modu nedir? Uçakta neden cep telefonu kapatılır?
23
/
28
Bu uyarıda telefonların tamamen kapatılması ya da uçak moduna alınması istenir.
24
/
28
Cep telefonlarında bulunan frekans ve emisyon kaynakları, baz istasyonlarından uzaklaştıkça sinyal gücünü artırır.
25
/
28
Telefonunuzu uçak moduna aldığınızda telefon şebekesi bağlantısı, wifi, mobil veri, bluetooth gibi özellikler kapanmış olur.
26
/
28
Uçak modu nedir?
Airplane Mode adı verilen uçuş modu günümüzde tüm akıllı telefonlarda bulunur. Uçak modu uçak yolculuklarında telefonu kapatmaya gerek kalmadan bağlantıları kesmek için kullanılır.
27
/
28
28
/
28
Bir çok insan yolculuğun başlangıcında gelen bir uyarı anonsu ile birlikte sebebinin ne olduğunu bilmeden telefonunu uçak moduna alır.