35 yıl önce kurulan Polis Özel Harekât (PÖH), terörle mücadelenin en önemli güvenlik unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kuşatılan MİT, Genelkurmay ile Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurumunu kurtarmak için harekete geçen PÖH, F-16'larla vuruldu ve 44 şehit verdi.
1
/
29
35 yıl önce kurulan Polis Özel Harekât (PÖH), terörle mücadelenin en önemli güvenlik unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kuşatılan MİT, Genelkurmay ile Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurumunu kurtarmak için harekete geçen PÖH, F-16'larla vuruldu ve 44 şehit verdi.
2
/
29
15 bine yakın personeliyle özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olaylarına müdahale eden PÖH, hendek operasyonlarında da kritik bir rol üstlendi.
3
/
29
FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında en büyük can kaybı, Polis Özel Harekât'ta verildi. Jandarma Genel Komutanlığı, TRT ve Zırhlı Birlikler Komutanlığı'ndaki darbecileri etkisiz hale getirmek için silah ve teçhizatlarını kuşanıp Kobra ve Akrep'lere binmek üzere Gölbaşı'ndaki kampusun nizamiyesinde toplanan Özel Harekâtçılar, 2 adet F-16'dan ateşlenen füzelerle katledildi.
4
/
29
Bir imam ve çeşitli rütbelerdeki 44 Özel Harekât polisi, hain saldırıda şehit oldu.
5
/
29
PÖH'ün Ankara Gölbaşı'ndaki kampusunda ilk olarak TÜBİTAK tarafından oluşturulan özel eğitim odasında eğitim alan personel, daha sonra araziye çıkıyor
6
/
29
Terörist grupla karşılaşılması halinde nasıl hareket edileceğine dair verilen arazi eğitiminde yeşil kıyafet giyenler, 'kötü adamlar' yani olası teröristler olarak tanımlanıyor. Siyah kıyafetli olanlarsa Özel Harekât polisi, yani 'iyi adamlar'... Köpek eğitim uzmanları, gri ve kabarık kıyafet giyiyor. Tam donanımlı teknik kıyafet giyenler, olası çatışmalarda gelebilecek kurşunlara karşı eğitim veren uzman kişilerden oluşuyor.
7
/
29
PÖH personeli, yaklaşık 4 ay boyunca uçak, araç, gemi, metro, tren gibi her türlü kapalı alanda rehin alınan kişi veya kişileri kurtarma, yüksek tehdit altında bulunan devlet büyüklerinin güvenliğini sağlama, havalimanlarında operasyon gerektiren olaylara müdahale etme, dağcılık...
8
/
29
...Keskin nişancılık, bomba düzeneği imhası, arazide mevzi çatışma ve muharebe, meskûn mahal operasyonları, sokak geçişleri, yol aramaları ve ev aramaları, patlayıcı maddeyi bulma ve imha etme, keşif, pusu, baskın, pusudan kurtulma, yön bulma, harita okuma, üs bölgesi oluşturma, mevzi oluşturma ve arazide konuşlanma gibi çok sayıda eğitimden geçiyor.
9
/
29
Eğitimlerde tabanca, piyade tüfeği, makineli tabanca, av tüfeği, can yeleği, hücum yeleği, kurşun geçirmez yelek, kask, Özel Harekât tulumu, gece görüş gözlüğü-dürbünü-infrared kimyasal ışık, plastik silah, ilkyardım eğitim malzemeleri, telsiz ve çadır gibi malzemeler kullanılıyor.
10
/
29
Zorlu eğitimlerde 10 kiloluk sırt çantası ile 2 bin 500 metrelik yürüyüşün 15 dakikanın altında tamamlanması, ardından yapılacak tabanca ve piyade tüfeği atışlarında yüzde 50 başarı sağlanması, 150 metrelik mesafenin yüzülmesi gerekiyor.
11
/
29
Görev aldıkları operasyona göre farklı kıyafetler giyen PÖH'çülerin terör operasyonlarında giydikleri kıyafetlerin toplam ağırlığı ise silahları hariç 40 kilo. Balistik kask, çelik yelek ve özel gözlüklerini yanlarından ayırmayan polisler, operasyonlara katıldıklarında yiyeceklerini de çantalarında taşıyor.
12
/
29
Polis Özel Harekât (PÖH), 1982 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde, merkezde 'Özel Harekât Şube Müdürlüğü'; Ankara, İstanbul, İzmir'de ise 'Özel Harekât Grup Amirlikleri' olarak teşkilatlandı.
13
/
29
1987 yılında Terörle Mücadele ve Harekât Dairesi Başkanlığı bünyesinde 'Özel Harekât Şube Müdürlüğü'ne dönüştürüldü ve 1993'e kadar bu şekilde faaliyet gösterdi. Bölücü terör olaylarının artması üzerine, 1993 yılında şube müdürlüğü Özel Harekât Dairesi Başkanlığı'na dönüştürülerek hizmet vermeye başladı.
14
/
29
Özel Harekât personeli, gönüllü amir ve polis memurları arasından, fiziken güçlü, soğukkanlı, disiplinli, atıcılıkta başarılı kişiler arasından seçiliyor ve zorlu Özel Harekât eğitimine tabi tutuluyor.
15
/
29
Özel Harekâtçılar, terör örgütlerinin meskûn mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, faillerini etkisiz hale getirmek veya yakalamak, uçak, araç, gemi, metro, tren, bina gibi kapalı alanlarda rehin alınan kişi veya kişileri kurtarmak, devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak gibi görevleri yürütüyor.
16
/
29
Hırsızlara müdahale edebilen özel köpekler de yetiştiriliyor.
17
/
29
Gölbaşı'ndaki merkezde banka soyguncularının nasıl etkisiz hale getirileceği eğitimi de veriliyor.
18
/
29
Özel Harekâtçılara, meskun mahalde teröristi nasıl etkisiz hale getireceklerinin yanı sıra rehine kurtarma eğitimi de veriliyor.
19
/
29
Polis Özel Harekâtçıların, 10 kiloluk sırt çantasıyla 2 bin 500 metrelik yürüyüşü 15 dakikanın altında tamamlaması gerekiyor. (Habertürk)