Türkiye’de ruhsatlı ekim yapılan yerlerden birisi olan Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi’nde vatandaşlar, bu sene ilk kez geleneksel yöntemlerin dışında yaptıkları kenevir üretimi meyvelerini vermeye başladı. Mart ayının sonunda toprakla buluşturulan kenevir tohumları şu an itibariyle bazı tarlalarda 5 metreye kadar büyüdü. Çiftçiler bu sene yerli tohumlardan 10 ton kenevir tohumu üretip, seneye 100 ton tohum elde etmeyi amaçlıyor.
Kenevirin lifinden yararlanacak üreticiler kenevirlerini bu günlerde sökerken, tohum üretecek çiftçiler ise eylül ayında hasada başlayacaklar. Bu sene 160 dönüme ekilen kenevirin tohumlarıyla seneye 2 bin dönüm alanda kenevir yetiştirilmesi hedefleniyor.
“KENEVİR İHTİSAS ORGANİZE ALANI İLAN ETTİK”
“YERLİ KENEVİRİ NE KADAR SULARSANIZ O KADAR BÜYÜYOR”
“ÜRETECEĞİMİZ 10 TON TOHUMLA 2 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA KENEVİR ÜRETMEK İSTİYORUZ”
Eğer işleri makineleştirirsek, Türkiye’de kenevir ekiminin daha çok yaygınlaşacağına inanıyoruz. Çiftçiler, keneviri liflik olarak ektilerse bugünlerde toplayabilirler. Tohumluk ekenler için hasat eylülde başlayacak. Bu sene 10 ton tohum üretmeyi hedefliyoruz. Bu hedefi tutturursak, seneye mahallenin yüzde 70’i kenevir ekmeyi düşünüyor. Bu da 2 bin dönümlük bir alana kenevir ekilmesi anlamına geliyor. Daha önceden de fabrika kurmak isteyenlere 14 dönümlük arazimi bağışlayacağımı belirtmiştim. Mahallelilerden de böyle bir durum olursa arsa bağışlayacak olanlar var. Önemli olan üretimin arttırılıp, ekonomiye kazandırılması” dedi.