Çoğumuz yumurta kabuklarını bir işe yaramadığını düşünerek çöpe atarız. Ancak yapılan çalışmalar bunun tam tersi olması gerektiğini gösteriyor.
1
/
22
Çoğumuz yumurta kabuklarını bir işe yaramadığını düşünerek çöpe atarız. Ancak yapılan çalışmalar bunun tam tersi olması gerektiğini gösteriyor. Güçlü kemikler için yeterli miktarda kalsiyum alımının önemli olduğu artık herkesçe biliniyor.
2
/
22
Peki, yumurta kabuğunun %95'inin kalsiyum olduğunu biliyor muydunuz?
3
/
22
Uzmanlar yumurta kabuğunun faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.
4
/
22
Güçlü kemik oluşumu için kalsiyumun yanı sıra D vitamini, K vitamini.
5
/
22
Folik asit - B vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, omega 3 yağ asiti, protein ve egzersiz de kemik gelişimi için gereklidir.
6
/
22
Kemiklerin yapısında bulunan kalsiyumun bilinen en iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir.
7
/
22
Yetişkin bireylerde günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg kadardır.
8
/
22
Besinlerimiz ile aldığımız kalsiyumun ancak %30-40'ı emilebilmektedir.
9
/
22
Günlük 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketimi kalsiyum ihtiyacımızı karşılamaktadır.
10
/
22
Yumurta kabuğunda 27 besin öğesi bulunuyor.
11
/
22
Yumurta kabuğunun yaklaşık %90-95' i kalsiyum olup besinlerle alınan kalsiyuma göre vücutta sindirimi ve emilimi çok daha fazladır.
12
/
22
Yumurta kabuğunda ayrıca magnezyum, bor, bakır, demir, manganez, molibden, kükürt, silikon, çinko vb. 27 besin öğesi bulunmaktadır.
13
/
22
Bu bileşim insan kemik ve diş yapısı bileşimine çok benzemektedir.
14
/
22
Yumurta kabuğu kalsiyumu ve D3 vitamini takviyesiyle yapılan çalışmalarda kemik yoğunluğu ölçümlerinde artışlar gözlemlenmiştir.
15
/
22
Bu nedenle de osteoporoz (kemik erimesi hastalığı ) riskini azaltmaya yardımcı, iyi bir kalsiyum kaynağı olarak güvenli bir şekilde günlük beslenmeye eklenebilir.
16
/
22
Nasıl tüketilmeli?
17
/
22
Kuş (tavuk) doğru beslenmezse ihtiyacımız olan besin öğelerini yumurta kabuğundan alamayız.
18
/
22
Bu yüzden serbest gezinen kuşların veya sertifikalı organik her türlü yumurta kabuğu (tavuk, kaz, ördek) kullanılmalıdır.
19
/
22
Salmonella bakterisi riski için iyi kaynatılmış olan yumurta kabuğu, kurutulup blenderla toz haline getirildikten sonra tüketilebilir.
20
/
22
Elde ettiğiniz yumurta kabuğu tozunu saklamak isterseniz serin ve kuru bir yerde, cam bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
21
/
22
Orta boy yumurta kabuğundan yaklaşık 1 çay kaşığı yumurta tozu elde edilebilir.
22
/
22
Bu da yaklaşık 800 mg kalsiyum içermekte olup yetişkin bir birey için besinlerden alınan kalsiyumun miktarına göre ilave olarak kullanılabilir.