Hatay'da, tarlalarda yaşken toplanarak odun ateşinde ütülen buğday başaklarının kurutulduktan sonra tanelerine ayrılmasıyla elde edilen firik, zahmetli ve zorlu bir işlemin ardından tüm lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor.
1
/
18
2
/
18
Hatay'da, tarlalarda yaşken toplanarak odun ateşinde ütülen buğday başaklarının kurutulduktan sonra tanelerine ayrılmasıyla elde edilen firik, zahmetli ve zorlu bir işlemin ardından tüm lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor.
3
/
18
4
/
18
5
/
18
6
/
18
7
/
18
8
/
18
Tüm mahalleyi dumanlar kaplıyor Hemen hemen herkesin bu işle uğraştığı mahallenin her köşesinden gece gündüz dumanlar yükseliyor.
9
/
18
10
/
18
11
/
18
Ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman ise firiğe hoş kokulu ayrı bir aroma veriyor.
12
/
18
13
/
18
14
/
18
15
/
18
16
/
18
Yapımı yılın sadece belirli bir döneminde gerçekleşen ve meşakkatli süreçlerde işlenen firik, UNESCO tarafından gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'da, sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
17
/
18
Makine yardımıyla buğdayların taze başak kısımları sökülerek ilk işlemi yapılan firik, daha sonra çemberi andıran metal aparatlarda el yordamıyla çevrilerek odun ateşinde ütülüyor.
18
/
18
Hatay'ın merkez Antakya ilçesine bağlı Tanışma Mahallesi'ndeki çiftçiler de tüm yıl bekledikleri mayıs ayında zorlu süreçler sonucunda firikleri hazırlıyor.