3 Şubat 2026 Salı / 16 Saban 1447

“100 bin çocuk kayboldu” iddiasına yalanlama: DMM provokasyona geçit vermedi

DMM, bazı sosyal medya hesaplarında ve basın yayın organlarında yer alan “Türkiye'de her yıl 10 binden fazla, son 8 yılda ise 100 bine yakın çocuğun kaybolduğu” yönündeki iddiaları yalanladı.

HABER MERKEZİ3 Şubat 2026 Salı 15:55 - Güncelleme:
“100 bin çocuk kayboldu” iddiasına yalanlama: DMM provokasyona geçit vermedi

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medya mecralarında yer alan "Türkiye'de her yıl 10 binden fazla, son 8 yılda ise 100 bine yakın çocuğun kaybolduğu" yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

DMM tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) paylaştığı verilerin bağlamından koparılarak çarpıtıldığı vurgulandı. TÜİK istatistiklerinin, yalnızca hakkında resmi kayıp müracaatı yapılan ve daha sonra bulunan çocuklara ilişkin olduğu belirtildi. Bu verilerde iddia edilen oranlarda bir kayıp durumunun söz konusu olmadığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, kamu kurumları tarafından "kayıp ve bulunamayan çocuk sayısı" başlığı altında yayımlanmış herhangi bir resmi istatistik bulunmadığının altı çizildi.

DMM, benzer iddiaların 2024 yılında da açık ve net şekilde yalanlandığını, buna rağmen kamuoyunu yanıltma amacı taşıyan dezenformasyon içeriklerinin kasıtlı olarak yeniden dolaşıma sokulduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Yetkililer, vatandaşlara dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi çağrısında bulundu.

ÖNERİLEN VİDEO

Suriye birlikleri Kamışlı'ya ilerliyor

Kapat
Video yükleniyor...