15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

14 yaşında 'vizesiz Avrupa' davası açtı

BABASI Almanya'da olan, kendisi annesiyle birlikte Ankara'da yaşayan 19 yaşındaki Leyla Ece Demirkan'ın, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uyguladığı vizenin hukuki olmadığına yönelik 2007 yılında açtığı ve Avrupa Birliği Adalet Divanı'na (ABAD) sevk edilen davanın ilk duruşması, 6 Kasım'da Lüksemburg'da görülecek.

16 Ekim 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
14 yaşında 'vizesiz Avrupa' davası açtı
AB'ye üye ülkelerin Türkiye Cumuriyeti vatandaşlarına uyguladığı vizenin hukuki olmadığı ve bu uygulamanın sona erdirilmesi yönünde uzun yıllardır mücadele veren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Harun Gümrükçü, 'Vizesiz Avrupa' yolunda, ABAD'da yeni bir dava görüleceğini açıkladı.

AÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muharrem Kılıç ile birlikte açıklamada bulunan Prof.Dr. Harun Gümrükçü, babası Almanya'da yaşayan, kendisi ise annesi ile birlikte Ankara'da yaşadığını belirttiği Leyla Ece Demirkan'ın, uygulanan vizenin hukuki olmadığına yönelik 2007 yılında Almanya Mahkemesi'ne dava açtığını söyledi.

Yerel mahkemenin davada karar vermediğini ve AB'nin en yüksek hukuki organı olan ABAD'a davayı sevk ettiğini belirten Prof. Dr. Gümrükçü, 6 Kasım 2012 günü ABAD'ın merkezinin bulunduğu Lüksemburg'da bugüne kadar Türkler tarafından açılmış yedinci davanın görüleceğini kaydetti.

6 Kasım'daki dava öncesi Almanya'da bir kampanya başlatılacağını belirten Prof.Dr. Gümrükçü, Köln şehrinde Hollanda, Belçika gibi civar ülke ve kentlerde yaşayan Türklerin ve özellikle gençlerin bilgilendirilmesi amacıyla bir toplantı yapılacağını ve davaya izleyici olarak katılım konusunda çalışma yürütüleceğini dile getirdi. Prof.Dr. Gümrükçü, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muharrem Kılıç ile birlikte davaya katılacaklarını da söyledi.

'MİLYONLARCA EURO'MUZ VİZEYE GİDİYOR'

Prof.Dr. Harun Gümrükçü, sadece Almanya için yılda 150-160 bin vize başvurusu olduğunu, 60 Euro'dan hesaplandığında 9 milyon Euro gibi bir rakamın ödendiğini, vize için yapılan diğer harcamalarla bu rakamın 40-50 milyon Euro'ları bulduğunu aktardı.

ABAD'ın daha önce verdiği üç kararda da Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin hukuki geçerliliğinin olmadığının ortaya konulduğunu söyleyen Prof.Dr. Gümrükçü, Türkiye'nin haksız ve hukuksuz vize uygulamalarına karşı kitlesel zarar davaları açması gerektiğini ve sivil toplum örgütlerinin bunları organize etmesinin önemine değindi. Bu konuda daha önce birçok kez çağrıda bulunduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile barolara seslenen Prof.Dr. Gümrükçü, "TOBB ve barolar neden susuyor?" dedi.

Prof. Dr. Gümrükçü, vizesiz Avrupa ile Türkler'in vize ötesi haklarının da önemli yer tuttuğuna işaret etti.