4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan:17 ve 25 Aralık darbe girişiminin ülkeye maliyeti 120 milyar dolar

4 eski bakanla ilgili Komisyon kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “17-25 Aralık iddiaları 30 Mart ve 10 Ağustos seçimlerinde millet tarafından zaten yargılandı. Kurgulanmış oyun, mahkeme tarafından bozuldu. Yeni oyun peşindeler. Dert başka” dedi.

STAR- ANKARA7 Ocak 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan:17 ve 25 Aralık darbe girişiminin ülkeye maliyeti 120 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlenen ve Türkiye’nin büyükelçilerini bir araya getiren 7. Büyükelçiler Konferansı’na katılan büyükelçilere Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda öğle yemeği verdi. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli mesajlar verdi: 

Parlamento karar verecek

17-25 Aralık darbe girişiminde başarısız olanlar, ümitsizlik içinde yeni bir takım operasyonları devreye almak için uğraştı. 4 eski bakan üzerinden kurgulanmak istenen süreç de 17-25 Aralık darbe girişimini yaşatmaya yönelik tamamen umutsuz bir süreç. Orada başaramadılar, acaba burada başarabilir miyiz? O zaman başbakanım ve başbakan olarak eski Türkiye özlemi içerisinde olanlar, ‘İlla bununla ilgili bir soruşturma komisyonu kuralım’ dedikleri zaman, arkadaşlarımızla oturduk, istişare ettik, ‘kuralım’ dedik.

Bizim bundan kaçınacak bir yanımız yok. Kurduk, kurduktan sonra Komisyon çalıştı, nihayet kararını verdi. Bütün bu çalışmalar sonrasında bilirkişi raporları, vesaire bunlar alınarak karar verdi. Bu adeta ara karar, bundan sonraki süreç tabii ki Parlamento, Genel Kurul, nihai kararı orası verecek. Dert bu mu? Dert başka. Acaba buradan biz ne elde edebiliriz, bunun gayreti içindeler. Parlamento kararını en adil şekilde verecektir ve Türkiye bu tür oyalama süreçleri içerisinde üzerinde spekülasyonların yapılacağı bir ülke olmayacaktır, olmadığını da bu Parlamento gösterecektir.

Millet sandıkta cevapladı

17 ve 25 Aralık iddiaları öncelikle 30 Mart ve ardından 10 Ağustos seçimlerinde millet tarafından zaten yargılanmıştır ve millet kararını da sandıkta vermiştir. Asıl önemlisi 17 ve 25 Aralık iddiaları bağımsız Türkiye mahkemelerinde yargılanmış ve kurgulanmış oyun, o mahkemeler tarafından zaten bozulmuştur. Şimdi bir başka oyunun kurgulanmasına, yargı içindeki bir takım odakların siyaseti dizayn etme girişimlerine ve arzularına öyle umuyorum ki izin verilmeyecektir. 

ÜLKEYE MALİYETİ 120 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, “Son dönemde başa gelen hadiselerin hiçbiri tesadüf değildir. Bölücü terör, Gezi olayları, 17-25 Aralık darbe girişimi, diğer bazı teşebbüsler Türkiye’ye istikamet çizmek amacıyla kurgulanmış gerek dışarıdan gerek içerideki maşalar tarafından sergilenmiş olaylardır. 17-25 Aralık darbe girişimi, yolsuzluk iftirası üzerine kurgulandı. Bu girişimin Türkiye’ye maliyeti 120 milyar dolar. Eğer başarılı olsaydılar, azmettikleri gibi başbakanı, ‘dönemin başbakanı’ yapabilselerdi, inanın bu maliyet kat kat fazla olacaktı. Çünkü o zaman arzuladıkları, özledikleri eski Türkiye’yi inşa etmiş, o eski faiz yükünü, enflasyon yükünü, daralan ekonominin, küçülen ihracatın yükünü yeniden Türkiye’ye, yeniden millete yüklemiş olacaklardı. Eskiden olduğu gibi Türkiye faiz lobilerinin, kan lobilerinin, savaş lobilerinin servetlerine servet kattıkları bir ülke olacaktı” diye konuştu.

KIRMIZI KİTAP’TA YER ALACAKLAR

Paralel yapının kendisini kiralayacak yeni efendiler aradığını belirten Erdoğan, “Bu amaçla da ülkesine, milletine ihaneti uluslararası medya üzerinden gerçekleştirmek istediğini de görüyoruz. Nerelere, nasıl paralar savunduğunu da biliyoruz. Nerelerde nasıl kendilerine yemek masaları ayırt ettiklerini bunu da biliyoruz. Bütün olayların altında yatan gerçek nedir, oralarda kendileri için lobiler oluşturmak, kulisler yapabilmek. Arkadaşlar, biz onlardan daha güçlüyüz. Öyleyse şu anda Milli Siyaset Belgesi içerisinde yer almaya namzet olan bu paralel yapı artık dünyada gereken yere oturacaktır. Milli Güvenlik Kurulu bununla ilgili tavsiye karını almıştır. Hükümetimiz, Bakanlar Kurulu’ndan bunu geçirmiştir ve şimdi 2015 Milli Siyaset Belgesi içerisinde de yerini alacaktır. Bu artık böyle bir örgüttür” dedi.

YALANLARI  YÜZLERİNE ÇALACAKSINIZ

Erdoğan, batı medyasında Türkiye’deki hadiseleri ilişkin olarak çok sayıda haber, yorum adeta Türkiye’nin demokrasiden nasibini almamış bir ülke gibi gösterme gayretlerinin kendilerinin dikkatini çektiğini vurguladı. Yanlı, taraflı hatta tüm bu haberlerin yalan olduğunu gördüklerini kaydeden Erdoğan, “Geliyorlar, bizimle oturuyorlar, konuşuyorlar kendilerine gerekli cevapları veriyoruz. Belgeleri gösteriyoruz. Bütün bunlara rağmen yine bildiklerini okuyorlar. Onun için ben büyükelçilerimizden özellikle şunu istiyorum; bunların karşısında dik durun. Bunların karşısında onların yaptıkları ahlaki olmayan bütün asparagas haberleri, bu yalan haberleri bunların yüzüne yüzüne çalmanız lazım. Siz 77 milyon Türk milletinin misyon temsilcisisiniz. Burada asla taviz vermemeniz geriyor” diye konuştu.

AVRUPA’DA SALDIRI GİZLENEMEZ HALDE 

Erdoğan, kendi ülkelerindeki ciddi boyuttaki baskıları, ihlalleri, tırmanan tehditleri görmeyenlerin Türkiye üzerinden vicdanlarını rahatlatmaya çalıştığını vurguladı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Özellikle AB Türkiye politikasını artık gözden geçirmek durumundadır. Yeterince oyaladılar. Şu anda AB, çok ciddi tehlikelerle, tehditlerle karşı karşıya iken bunları görmek, bunları bir defa biran önce değerlendirmek, bunlara çare üretmek yerine Türkiye’ye ders vermeye kalkışması inanın acınası bir durumdur. Bakın ırkçı, ayrımcı, özellikle Müslümanları hedef alan faaliyetler Avrupa’da artık gizlenemez bir noktaya geldi. Bunlara karşı durulması gerekmiyor mu? Her gün Müslümanlara yönelik, camilere yönelik alçaksa saldırılar düzenleniyor. Irkçı örgütler bazı batı toplumları nezdinde maalesef hergün daha fazla sempati kazanıyor. Tedbir alınması için uyardığımız İslamafobi artık Avrupa’da ciddi bir tehdit teşkil ediyor.”

ERMENİSTAN DA ADIM ATMALI

Erdoğan, 2015 yılının, 1915 Olayları’nın da yüzüncü yılı olduğunu anımsatarak, bunun da belli çevrelerce yoğun şekilde gündeme taşınacağının idraki içinde olduklarını belirtti. 2015 yılının sadece yıl dönümü etkinlikleriyle değil, belli hadiselerin daha iyi tartışılması ve anlaşılması için de bir fırsat teşkil ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan’ın, Türkiye’nin kendisiyle ilişkileri normalleştirme yönünde sergilediği tüm iradeye rağmen, enerjisini sözde soykırım meselesine odaklanarak harcamayı tercih ettiğini söyledi. Ermenistan’ın, tarihte yaşanmış olayları tek yanlı okuyarak, kendi bakış açısını empoze etmeye devam ettiğini belirten Erdoğan, “Tüm kurumlarımız koordinasyon içinde, son derece aktif biçimde, inanıyorum ki bu iddiaların üzerine gidilecektir” ifadelerini kullandı.