2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

29 Ekim'e özel Atatürk'ün Cumhuriyetle ilgili sözleri kısa! Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözler

Cumhuriyet Bayramı'nın 99. yıl dönümü kapsamında paylaşım yapmak isteyen sosyal medya kullanıcıları Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözleri paylaşıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel Atatürk'ün Cumhuriyetle ilgili sözlerini haberimizde derledik. İşte Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözler!

28 Ekim 2022 Cuma 13:02 - Güncelleme:
29 Ekim'e özel Atatürk'ün Cumhuriyetle ilgili sözleri kısa! Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözler

Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözler, 29 Ekim'de sosyal medyada paylaşım rekorları kırıyor. Bu yıl Cumhuriyet'in 99. yılı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Bu kapsamda Cumhuriyet ruhunu yaşatmak adına 29 Ekim'e özel Mustafa Kemal Atatürk'ün hafızalara kazınan sözlerini derledik. İşte Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözler, kısa paylaşımlar ve resimli 29 Ekim mesları...

ATATÜRK'ÜN CUMHURİYET İLE İLGİLİ SÖZLERİ

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile millî bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, 28 Ekim 1923'te Çankaya Köşkü'nde milletvekilleri ve yakın silah arkadaşlarının bulunduğu yemekte "Efendiler! Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" demiş, 29 Ekim günü de TBMM'de Cumhuriyet ilan edilmiştir. İşte ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili sözleri

ATATÜRK'ÜN CUMHURİYETLE İLGİLİ SÖZLERİ (KISA)

Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir. Bu rejim, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onlardan esirlik, soysuzluk, dalkavukluk hislerini uzaklaştıran bir yoldur.

Cumhuriyet fazilettir.

Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur.

Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.

Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.

Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.

Milletimizin bugünkü yönetimi gerçek özelliği ile bir halk yönetimidir.

Cumhuriyet; Düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister.

Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslariyle, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur. 1936 (Atatürk'ün S.D. I, S. 372)

Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir.

Türkiye'de Bolşeviklik olmayacaktır. Çünkü Türk Hükümeti'nin ilk gayesi, halka hürriyet ve saadet vermek, askerlerimize olduğu kadar sivil halkımıza da iyi bakmaktır.

Cumhuriyeti kuranlar onu korumaya da muktedir olmalıdır.

Cumhuriyeti, ve onun gereklerini yüksek sesle anlatınız. Bunu yüreklere yerleştirmek için elverişli olan hiçbir durumu kaçırmayınız.

"Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz!" Mustafa Kemal ATATÜRK.

Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır. (Nutuk II, S. 814-15)

Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslariyle, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur. (Atatürk'ün S.D. I, S. 372)

Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.

Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız. (Atatürk'ün S.D. III, S. 71)

Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir.

Onlar, kolaylıkla anlayacaklardır ki, çürümüş bir hanedanın, halife unvanıyla başının üstünden zerre kadar uzaklaşmasına imkân kalmayacak surette muhafazasının mecburî kılan bir devlet şeklinde, cumhuriyet idaresi ilân olunsa bile, onu yaşatmak mümkün değildir. 1927 (Nutuk II, S. 831)

Cumhuriyet düşüncede, bilgide, sağlıkta güçlü ve yüksek karakterli koruyucular ister.

Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum.

Dünya üzerinde yaşamış ve yaşayan milletler arasında demokrat doğan yegâne millet Türklerdir.

Hükümetlerin icraatı menfi olup da millet itiraz etmez ve iktidarı düşürmezse bütün kusur ve kabahatlere katılmış demektir.

Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.