23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

3 Çeçen İstanbul'da kim vurduya gitti

Zeytinburnu'nda Çeçenistan vatandaşı 3 kişiyi öldüren tetikçilerin ellerini kollarını sallayarak kaçışı internete kadar düştü. Rusya kayıtlarımızda böyle biri yok dedi. Katliam ortada kaldı.

SEDA ÇAKMAK-İSTANBUL17 Nisan 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
3 Çeçen İstanbul'da kim vurduya gitti
İstanbul Zeytinburunu, 16 Eylül 2011 günü Çeçen infazına sahne oldu. Zaurbek Amriyev, Rustem Altemirov ve 'Hamzat' lakaplı komutan Berkzah Musayev sokak ortasında silahlı saldırıya uğradı. Yaklaşık 15 saniye süren silahlı saldırı sonucu başlarına ve vücutlarına 11 kurşun isabet eden üç Çeçenistan vatandaşı olay yerinde yaşamını yitirdi. Tetikçilerin Rusya'dan gelip Rusya'ya dönüş görüntüleri internete kadar düştü. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, kamera kayıtlarından iki kişinin isimlerine ulaştı. İsimlerinin Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov olduğu öğrenilen Rus ajanlarının infazı gerçekleştikten sonra kiralık bir araçla olay yerinden ayrıldıkları, uçağa binip Türkiye'yi terk ettikleri belirlendi.

Rusya resmen inkar etti

Savcılık, Rusya Federasyonu'na yazı yazarak zanlıların iadesini istedi. Rusya Federasyonu ise savcılığın yazısına, şüphelilerin kendi kayıtlarında yer almadığı ve bu şahısların hangi devletin vatandaşları olduklarının da bilinmediği cevabını verdi. Böylece dosya şimdilik faili meçhul olarak kaldı. Ancak 2 şüphelinin başka bir olayda yer alarak yakalanması sonucu bulunabilecekleri öğrenildi. İMKANDER Başkanı Murat Özer şüphelilerin Türkiye'ye sahte pasaportla girdiklerini belirtti ve gıyabında mahkum edilmelerini istedi. Çeçen ailelerin avukatı Ömer Yüzgül ise "Cinayeti işleyenler Rus ajanlar olduğu için tespit edilmesi zor" dedi. Şüpheliler bulunamazsa dosya 30 yıllık zaman aşımı sonunda kapanacak.