20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

3600 ek gösterge ne zaman verilecek?

3600 ek gösterge nedir? 3600 ek göstergenin gerçekleşmesi ile emekli maaşları ne kadar artacak? 3600 ek gösterge kimleri kapsıyor?

6 Temmuz 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
3600 ek gösterge ne zaman verilecek?

Memurların büyük bir bölümünün yıllarca beklediği memur özlük haklarını da büyük ölçüde etkileyen, emekli olacakların da o göstergeye göre emekli olmak istediği 3600 ek gösterge seçim öncesi Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjde olarak verilmişti. 3600 ek göstergenin memur ve emekli maaşlarına etkisi de merak edilen konular arasında yerini aldı. Ek göstergenin 3600 olması durumunda memur ve emekli maaşlarında neler değişecek bu haberimizin ayrıntılarında bunu öğrenebileceksiniz. 3600 ek göstergenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelenmesinin ardından gözler bununla ilgili yasal düzenlemeye ve 3600 ek göstergenin maaşlara yansımasına çevrildi.

Ek gösterge artışından belirtilen meslek gruplarından emekli olan vatandaşların da yararlanacağını söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Yapacağımız düzenlemeyle polisimiz, öğretmenlerimiz, hemşirelerimiz, din görevlilerimiz ve idarecilerin emeklilik ek göstergelerini 3600'e çıkaracağız. Bu düzenlemeden, halihazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak' dedi.

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1 inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile,2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır.


Ek gösterge rakamı 3000 olan öğretmen ve hemşireler özellikle ek göstergelerin artışını beklemekteydi. Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği oluşturmaktadır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.