18 Temmuz 2025 Cuma / 23 Muharrem 1447

3.koprü ne zaman açılacak? Yeni köprü kaç para olacak?

İstanbul Boğazı'nı rahatlatacak, trafik sorununu çözecek dev projede sona geliniyor. istanbul boğazında yapılan 3. köprü Yavuz Sultan Selim'de son durum ne? Müjdeli bekleyiş ne zaman sona erecek? İstanbullular 3. köprüyü ne zaman kullanmaya başlayacak ve köprü ücreti ne kadar olacak? Yeni Köprü ile ilgili soruların cevpları ve ayrıntılar haberimizde.

11 Temmuz 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
3.koprü ne zaman açılacak? Yeni köprü kaç para olacak?

İstanbulluların heyecanla beklediği iki yakayı birbirine bağlayacak olan Yavuz Sultan Selim köprüsü ne zaman açılacak. Her gün milyonlarca aracın trafiğe çıktığı İstanbul’da boğazdan geçen araçlar ise dudak uçuklatan rakamlarda. Karayolları Genel Müdürlüğü, geçen yıl Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini kullanan taşıt sayısının, 152 milyon 400 bin 194 olduğunu belirtmişti. Bu rakamlar 3. Köprünün ne denli büyük bir ihtiyaç olduğunu da gözler önüne serdi.

İstanbulluların trafik çilesini aza indirecek ve köprüden geçişleri rahatlatacak yeni proje hızla devam ediyorken vatandaşlar dört gözle köprünün açılış tarihini merak ediyor.Güzergâhı Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe Mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semti arasında yer alan 3. Köprünün açılışına günler kaldı.

3. KÖPRÜ NE ZAMAN FAALİYETE GEÇİYOR?

 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı olduğu dönemde yaptığı açıklamaya göre Ağustos ayında açılaçak. 30 Ağustos Zafer Bayramında halkın kullanımına açılması beklenen köprüde sona gelindi.

Kuzey Marmara Otoyolu projesinin en önemli ayağı olan Yavuz Sultan Selim köprüsü açılmasıyla projenin büyük kısmı bitmiş olacak. Geçtiğimiz günlerde Osman Gazi köprüsü Ramazan bayramına yetiştirilmiş ve vatandaşın kullanımına açılmıştı. Yoğun olarak kullanılan köprü kullanıcıları sevindirdi. 3. Köprünün ise büyük bir rahatlık getireceği bekleniyor.

3. KÖPRÜ GEÇİŞİ KAÇ PARA OLACAK?

 

Köprü de bir ayda toplamda 10 tane çelik tabliye kullanılarak montajının yapıldığı ve bununda yeni bir rekor olduğu belirtildi. Avrupa ve Asya'da çelik tabliye konulma işlemi ile son bir ay da 238 metrelik ilerleme sağlandığı söylendi. Ayrıca inşa edilen viyadüklerde 116 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu Projesi olarak adlandırılıyor. Projede yer alan 64 viyadükten 48 tanesinin ulaşıma hazır bir hale getirildiği belirtildi. 3. köprü geçiş ücreti de belli oldu. 3. köprü geçiş ücreti ağır vasıtalar için 15 dolar, diğer geçen bütün otomobiller için ise 3 dolar olacak. Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı döneminde konu ile ilgili  "Köprüyü devletin bütçesinden yapmıyoruz, bunun bir maliyeti var. Bu maliyet de köprüyü kullanan araçlardan ücret almak suretiyle karşılanacak. Burada şaşırılacak veya yadırganacak bir şey yok" dedi. Otomotivin 3 dolar, ağır vasıtanın ise 15 dolar ödeyerek geçiş yapacağı 3. Köprü'nün devreye girmesiyle beraber İstanbul'da zaman kaybından ve trafik sıkışıklığındaki yakıt kaybından yılda 3 milyar lira tasarruf sağlanacağını vurgulayan Yıldırım, "Bunu göz önüne aldığınızda 2 yıl içerisinde köprü bedavaya geliyor. Şunu da vatandaşlarımızın bilmesini isterim ki; en pahalı hizmet olmayan hizmettir." Açıklamasında bulunmuştu.

3. KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

 


İsmi 9. Osmanlı padişahı, ilk halifesi, ve Orta Doğu fatihi Yavuz Sultan Selim'den alan 3. köprü Kuzey Marmara Otoyolu projesinin içinde yer almaktadır.

Projenin, Odayeri – Paşaköy kesiminde; 19 adet kavşak ve bağlantı yollarına sahip yaklaşık 115 km’lik Kuzey Marmara Otoyol’u bulunmaktadır.

Bu otoyol projesi; Odayeri - Paşaköy hattının, halen kullanılmakta olan 1. Boğaz Köprüsü ile 2. Boğaz Köprüsü’nün trafik yükünü rahatlatmak ve İstanbul’un ulaşım sorununu giderebilmek için Yap, İşlet, Devret modeli ile 20.04.2012 günü ihale edilen ve içerisinde 2016 yılında bitmesi planlanan 3. Boğaz Köprüsü’nü de kapsayan bir otoyol projesidir.

 
 
BU BÜYÜK PROJE SAYESİNDE
 
Odayeri - İkitelli ve Paşaköy - Çamlık bağlantı yolları, hem otoyolun İstanbul’un şehir içi ile bağlantılarını sağlayacak hem de TEM Otoyolu’ndaki yoğun trafiği rahatlatacak.
 
Araçlar hem kesintisiz bir şekilde transit geçiş yapabilecek hem de İstanbul’un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafiği azalmış olacak. Böylece, önemli ölçüde yakıt tasarrufu da sağlanacak.
 
 Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının ortadan kalkmasıyla, ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti düşecek.
 
 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye’yi bu hedefine daha da yaklaştıracak ve çağdaş Türkiye’nin simgelerinden biri olacak.
 
 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı’na teslim edilecektir.

Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü ve 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacaktır. Köprünün temel atma töreni dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve birçok davetlinin katılımı ile 29 Mayıs 2013'te atıldı