4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

54 yıllık davaya tazminat

Anayasa Mahkemesi, 1960 yılında açılan ve iki kez Yargıtay’dan dönen kadastro davasında 46 mirasçıya tazminat ödenmesine hükmetti.

Lütfi Kaplan/Ankara30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
54 yıllık davaya tazminat

Gülseren Gürdal ile birlikte 46 varisin açtığı kadastro davası, 54 yıl sonra karara bağlandı. Anayasa Mahkemesi, iki kez bozulan ve üçüncü kez Yargıtay’ın  önüne gelen davada, mağdurlara bin 250’şer lira tazminat ödenmesine hükmetti. Yüksek Mahkeme kararında “makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiğine” karar verdi.

Makul olmayan süre

Anayasa Mahkemesi kararında, “bir takım yargılama evrakının ilgili kurumlardan kısım kısım talep edildiği, ara karar gereklerinin yerine getirilmediği” tespiti yapıldı. Mersin’in Mutki ilçesindeki iki adet taşınmazın sahibinin tespit edilmesi sürecine 100’ü aşkın kişinin davanın tarafı haline geldiği belirtildi. Bu süreçte mahkemenin “yargılamayı hızlandırıcı niteliğe sahip özel usul hükümlerine riayet etmediği” ifade edildi. Kararda ayrıca ‘konu yargılamanın karmaşık olduğunu ortaya koymakla birlikte, davaya bütün olarak bakıldığında söz konusu 54 yıllık yargılama sürecinde makul olmayan bir gecikmenin olduğu sonucuna varılmıştır’ denildi.