19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

7 ilde Nefes Operasyonu... Bakan Soylu: 524 milyon lira vergi kaybının önüne geçildi

Sigara kaçakçılarına 7 ilde Nefes Operasyonu düzenlendi. Operasyonla ilgili açıklama yapan Bakan Soylu, 'Tütün mamulü ve kaçak sigara operasyonu kapsamında 7 ilde, 615 evde arama kararı alındı. 214 kişi gözaltına alındı. 524 milyon lira vergi kaybının önüne geçildi. Nefes operasyonunun önemi tütün mamulü ve makaron kaçakçılığına yönelik yapılan ilk büyük operasyon olmasıdır.' dedi.

AA5 Temmuz 2022 Salı 08:29 - Güncelleme:
7 ilde Nefes Operasyonu... Bakan Soylu: 524 milyon lira vergi kaybının önüne geçildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 7 ilde kaçak tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında 8 suç grubuna yönelik "Nefes Operasyonu" başlatıldığını bildirdi.

Bakan Soylu, 7 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı Şehit Altuğ Verdi Operasyon Merkezi'nden yönetti.

Operasyonun yapıldığı illerden bazılarına videokonferans yöntemiyle bağlanan Soylu, burada görev yapan personelden ele geçirilen kaçak tütün ve tütün ürünleri hakkında bilgi aldı. Operasyon merkezinde, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu, KOM Daire Başkanı Mahmut Çorumlu ile daire başkan yardımcıları da hazır bulundu.

Soylu, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Nefes Operasyonunun, KOM birimlerinin uzun zamandır titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda başlatıldığını vurguladı.

Kaçak sigaranın piyasadaki payının yüzde 22'lerden yüzde 2'lere inmesiyle suç örgütlerinin, dolu ve boş makaron kaçakçılığına yöneldiğini belirten Soylu, "KOM birimlerimiz tarafından yakalanan kaçak sigara miktarı 2017'de 42,6 milyon paketten 2021 itibarıyla 3,8 milyon pakete düştü." dedi.

Soylu, bu yılın ilk 6 ayında 3,8 milyon paket kaçak sigara, 893 milyon boş makaron, 290 milyon doldurulmuş makaron ele geçirildiğini belirterek, "Aynı zamanda 192 ton tütün mamulü ve 252 bin kaçak puro da ele geçirilmiştir. Şu ana kadar yapılan operasyonlarla ilgili 524 milyon Türk lirası vergi kaybının da önüne geçilmiştir. Sadece bu yıl yapılan operasyonlarla ilgili verdiğimiz rakamları ifade ediyorum." diye konuştu.

- "8 SUÇ GRUBU TESPİT EDİLDİ"

Operasyonlar sırasında tütün ve tütün ürünleri ile makaron kaçakçılığı yapan suç gruplarının tespitine yönelik de çalışmalar yapıldığını kaydeden Soylu, şöyle devam etti:

"Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca, tüm illerde bu suç gruplarına yönelik bir çalışma yapılmış, yaklaşık 8 suç grubu tespit edilmiş ve bu sabah itibarıyla bu 8 suç grubuna ve bunların birlikte çalıştığı şahıslara yönelik 615 adreste arama kararı alınmış. Savcılıklarımızla birlikte ortak koordinasyon içerisinde 214 şahsın gözaltı kararı verilmiş. Şu anda adreslere eş zamanlı şekilde 7 ilde baskın yapılarak özellikle bu 8 suç grubunun çökertilmesine yönelik bir operasyon planlanmıştır. Bu operasyon 6 ay süren takip ve yapılan analizler sonucu gerçekleştirilmiş, 8 suç grubu deşifre edilmiş ve bu suç gruplarının tedarik ve dağıtım zincirleri ortaya çıkartılmıştır."

Bakan Soylu, Nefes Operasyonunun tütün ürünü ve makaron kaçakçılığı alanında faaliyet gösteren suç gruplarına yönelik ilk büyük planlı operasyon olduğunu vurguladı.

Sadece KOM tarafından düzenlenen, organize suç çetelerine yönelik operasyon sayısının 2017'de 274 olduğunu, 2021 sonu itibarıyla bu sayının 767'ye yükseldiğini dile getiren Soylu, "Bu operasyonlarda yakalanan şüpheli sayısı da 2017'de 2 bin 107 iken 2021 sonu itibarıyla da 4 bin 978'e yükselmiştir." dedi.

208 ZANLI GÖZALTINA ALINDI

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinasyonunda başlatılan Nefes Operasyonu'nda, Türkiye genelinde 615 noktaya düzenlenen eş zamanlı baskınlarda 208 şüpheli yakalandı.

Alınan bilgiye göre, tütün mamulleri ve makaron kaçakçılığı yapan ve yasa dışı üretilen bu ürünleri piyasaya sürerek haksız kazanç elde eden suç gruplarının tespiti amacıyla çalışmalarını sürdüren KOM birimleri, 6 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından 8 ayrı suç gurubunu belirledi.

Ağırlıklı olarak 7 ilde faaliyet gösterdikleri belirlenen suç örgütlerinin tedarik ve dağıtım zincirlerini de deşifre eden ekipler, sabah erken saatlerde eş zamanlı operasyon düzenledi. Haklarında gözaltı kararı verilen ve aralarında suç gruplarının elebaşlarının da yer aldığı 214 şüphelinin yakalanması için Türkiye genelinde 615 noktaya baskın yapıldı.

Operasyonda, şu ana kadar 208 şüpheli gözaltına alınırken, 6 firari zanlının yakalanması için de çalışma başlatıldı.

Depo ve iş yerlerinde 57 milyon 632 bin 160 boş makaron ile sigara üretimi yapan makineler ele geçirildi. Ayrıca, 2 milyon 118 bin 577 doldurulmuş makaron, 3 bin 500 kilo kaçak tütün mamulü, 62 bin 485 kaçak sigara, 1231 kaçak puro, 600 elektronik sigara ve likitleri, 3 bin 999 sahte bandrol ve 28 yasa dışı sigara imalatında kullanılan sanayi tipi makaron doldurma makinası ele geçirildi.

Ele geçen malzemelerin sayımlarının devam ettiği bildirildi.

- En kapsamlı ve planlı operasyon

Tütün mamulleri ve makaron kaçakçılığı ile mücadele eden KOM birimlerince bu yılın ilk 6 ayında düzenlenen operasyonlarda, 3,8 milyon paket kaçak sigara, 893 milyon boş makaron ile 290 milyon doldurulmuş makaron, 192 ton tütün mamulü ve 252 bin puro ele geçirildi. Yaklaşık 524 milyon liralık vergi kaybının önlendiği operasyonların ardından KOM birimleri, tütün mamulleri ve makaron kaçakçılarının tedarik ve dağıtım zincirini de mercek altına aldı.

Grupların, temin ettikleri makine düzenekleri ile imalathaneler kurarak makaron üretimi yaptıkları, bunlara tütün doldurdukları ve 20'li paketler halinde tüketiciye ulaştırmak için son satış noktalarına gönderdikleri saptandı.

Şüphelilerin, yasal ürünlerin üzerindeki bandrolleri sökerek, yasa dışı ürettikleri ürünlere yapıştırıp devleti vergi kaybına uğrattıkları, yasa dışı üretimin yanı sıra tüketime hazır tütün mamullerini de yurt dışından kaçak yollarla ülkeye getirerek satışa sundukları, bu satışları sosyal medya hesapları ve irtibatlı oldukları iş yerleri vasıtasıyla gerçekleştirdikleri belirlendi.

Vergi kaybının önüne geçilmesi, suç gruplarının yasa dışı faaliyetlerinin sona erdirilmesi, yasa dışı ürünlerin toplum nezdinde ulaşılabilirliğinin engellenmesi amacıyla düzenlenen Nefes Operasyonu'nun kapsam itibarıyla tütün kaçakçılarına yönelik en kapsamlı ve planlı operasyon olduğu ifade edildi.