17 Mayıs 2025 Cumartesi / 20 Zilkade 1446

30 milyar dolarlık doğal gaz keşfi! Bakan Bayraktar: Türkiye'yi üst lige taşıyacak

AK Parti Bartın İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, '75 milyar metreküplük yeni doğalgaz keşfi Türkiye'yi üst lige taşıyacak.' dedi.

AA17 Mayıs 2025 Cumartesi 14:43 - Güncelleme:
30 milyar dolarlık doğal gaz keşfi! Bakan Bayraktar: Türkiye'yi üst lige taşıyacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Göktepe-3 kuyusunda 75 milyar metreküplük, ekonomik değeri 30 milyar dolar olan ve Türkiye'deki bütün hanelere 3,5 yıl boyunca doğal gaz sağlayabilecek büyük bir rezervin keşfedildiğini belirterek, "Allah'a hamdolsun, bu çok önemli bir keşif. Ülkemize ayrı bir zenginlik, ayrı bir varlık olarak inşallah katılmış oldu. Tabii hedefimiz en kısa sürede oradaki bu rezervi kullanabilmek ve vatandaşlarımızın hizmetine sunabilmek." dedi.

Bir dizi program için kente gelen Bayraktar, Valiliği ziyaret etti. Bayraktar, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladıktan sonra Vali Nurtaç Arslan ile makamında görüştü.

Bakan Bayraktar'a, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Baykal, AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan ve diğer ilgililer eşlik etti.

Daha sonra Bartın Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Bayraktar, Bartın'a özel bir günde geldiklerini söyledi.

Bayraktar, Karadeniz'de yaklaşık 5 yıldır yoğun doğal gaz arama faaliyeti yürüttüklerini belirterek, "2020 yılının ağustosunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğal gaz keşfini, adını Sakarya Gaz Sahası dediğimiz sahada gerçekleştirdik. Buraya çok uzak mesafede değil, hemen Filyos'a o doğal gazı çıkardık. Bugün evlerimizde o doğal gazı kullanır hale geldik." diye konuştu.

Türkiye'nin enerji talebinin artmaya devam ettiğine işaret eden Bayraktar, "Onun için bizim daha çok keşif yapmamız, bizim daha çok gaz bulmamız, gaz üretmemiz lazım. Hamdolsun Göktepe-3 kuyusunda dün itibarıyla testler neticelendi. Sayın Cumhurbaşkanımıza Arnavutluk'a gitmeden önce bilgisini arz ettim. Hamdolsun 75 milyar metreküplük, yani piyasa değeri 30 milyar dolar olan ve Türkiye'deki bütün hanelere 3,5 yıl boyunca doğal gaz sağlayabilecek büyük bir rezervi keşfettik. Allah hayırlı eylesin. Memleketimize, milletimize, vatandaşlarımıza hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, son 23 yılda AK Parti iktidarlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çok önemli işler yapıldığını vurgulayarak, Türkiye ekonomisinin 230 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara geldiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı hedefini koyduğunu anımsatan Bayraktar, bu doğrultuda hedeflerinin Türkiye'yi enerjide tam bağımsız hale getirmek olduğunu dile getirdi.

"VATANDAŞLARIMIZIN ÜZERİNDEKİ YÜKÜ ALMAK ADINA HAZİNE OLARAK ÇOK BÜYÜK DESTEK SAĞLIYORUZ"

Bayraktar, Türkiye'nin her yıl enerjiye çok büyük fatura ödediğini, enerji ithalat kaleminin ekonomiye büyük yük getirdiğini anlatarak, "Vatandaşlarımızın üzerindeki bu yükü almak adına hazine olarak çok büyük destek sağlıyoruz. Bugün sizlerin evlerinizde kullandığı doğal gazın neredeyse yüzde 70'ini devlet olarak biz karşılıyoruz. Kullanılan elektriğin yüzde 50'sini devlet olarak biz karşılıyoruz. İnşallah imkanlarımız, kabiliyetlerimiz, işte bu keşiflerimiz, Sakarya'daki (gaz sahası) doğal gaz üretimimiz, Gabar'daki petrol üretimimiz arttıkça, hazinemiz, imkanlarımız arttıkça bunları yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Enerjide bağımsız ülke hedefinde son 23 yılda çok büyük işler yaptıklarını, özellikle 2016'dan sonra petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni safhaya geçtiklerini belirten Bayraktar, Türkiye'nin Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han gemileriyle, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik gemileriyle dünyanın en büyük deniz filolarından birine sahip ülke haline geldiğini anlattı.

Bayraktar, Türkiye'nin bu operasyonları kendi yapar haline geldiğine dikkati çekerek, "Dün Abdülhamid Han gemisini Göktepe-3 kuyusundaki faaliyetlerinin artık son aşamaya geldiğinde ziyaret ettim. Buraya 180 kilometre mesafede Karadeniz'in ortasında 2 bin 154 metre deniz derinliğinde, yani denizin derinliği 2 kilometreden daha fazla, deniz tabanından sonra da yaklaşık 1200 metre daha aşağıya sondaj yaptı ve oradaki 75 milyar metreküplük doğal gazı keşfetti. Allah'a hamdolsun bu çok önemli bir keşif. Ülkemize ayrı bir zenginlik, ayrı bir varlık olarak inşallah katılmış oldu. Tabii hedefimiz en kısa sürede oradaki bu rezervi kullanabilmek ve vatandaşlarımızın hizmetine sunabilmek." ifadelerini kullandı.

"NE YAPSAK ELEŞTİRDİLER"

Bayraktar, 2020'deki 710 milyar metreküplük doğal gaz keşfini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Muhalefet, 'Önce bu gemilere ne ihtiyaç var, gemileri almayın. Gemileri kiralayın, almaya gerek yok. Arayamazlar.' dediler çünkü o kadar büyük, zor bir operasyon ki onların bunu anlaması zaten mümkün değil. 'Arasalar da zaten bulamazlar dediler.' Ne yapsak hep eleştirdiler. 'Bulsalar bile üretemezler.' dediler çünkü aramak zor, bulmak daha zor, üretmek ondan da daha zor. Ama hamdolsun biz başta siz milletimizin hayır duasıyla ve bu işe inanarak, inançla, ısrarla, Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşuyla bu yola adeta baş koyduk ve çok kısa sürede o keşfettiğimiz gazı Filyos'a 3 yıldan kısa sürede çıkardık. Bugün Türkiye'deki hanelerin 3 milyonunun evinde kendi doğal gazımızı kullanır hale geldik. Bu hakikaten çok önemli bir gelişme."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2002'de iktidara gelirken "Türkiye'deki bütün hanelere doğal gazı götüreceğiz." dediğini anımsatan Bayraktar, "Tabii Türkiye'yi düşünün, geniş bir coğrafya. Türkiye'nin dört bir yanını düşünün. Böyle zor coğrafyaya bu doğal gazı 200 bin kilometrenin üzerinde boru hattıyla götürmek, böyle bir hayal, böyle bir hedef ortaya koymak, öncelikle büyük vizyon, büyük liderlik gerektirir. Onu da Cumhurbaşkanımız o gün ortaya koydu." şeklinde konuştu.

Bayraktar, 81 ilin doğal gaza eriştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"900'ün üzerinde yerleşim yeri, ilçeler, beldeler, mahalleler buralarda doğal gaz kullanıyoruz. Fakat bu doğal gazı hep ithal ediyoruz. Tabii taşıma suyla değirmen dönmez. Dedik ki bu kadar dışa bağımlıyken ve milletimizin bu enerjiye ihtiyacı varken bu enerjiyi kendimiz bulmamız lazım. İşte Karadeniz'deki, Sakarya'daki (gaz sahası) keşif, bugün Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği müjde; Göktepe-3 kuyusundaki 75 milyar metreküplük doğal gaz keşfi, artık bizim bu alanda dışa bağımlılığımızı düşürecek. O dışa ödediğimiz bedeller, dövizimiz kendi kasamızda, hazinemizde kalacak ve inşallah o sayede de vatandaşlarımıza farklı hizmetlerde farklı şekilde sunulacak."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Türkiye'de inşallah yeni Gabarlar ile Diyarbakır, Trakya, Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız yeni keşiflerle Türkiye'yi ekonomik olarak çok güçlü hale getireceğiz." dedi.

Bartın Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Bayraktar, Aile ve Gençlik Bankası yoluyla gençlere özel krediler tahsis ettiklerini, bunu doğal gaz, maden ve Gabar'daki petrol gelirlerinden sağladıklarını söyledi.

Bayraktar, Türkiye'de gidilmedik, arama ve sondaj yapılmadık hiçbir yer bırakmama hedefiyle yürüdüklerini vurgulayarak, yaklaşık 40 sene adı terörle anılan Gabar, Kato, Besler Dereler bölgelerinde şimdi günde 81 bin varil petrol üreten Türkiye olduğunu ifade etti.

Bölgede yaşayan gençler başta olmak üzere 3 binin üzerinde istihdam sağlandığını, Gabar ile başlanan "Terörsüz Türkiye" hedefinde hızlı şekilde neticeleri almaya başladıklarını dile getiren Bayraktar, "Bugün Gabar yılda 2 milyar dolarlık, neredeyse 80 milyar liralık bize ekonomik katkı yapıyor. Türkiye'de inşallah yeni Gabarlar ile Diyarbakır, Trakya, Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız yeni keşiflerle Türkiye'yi ekonomik olarak çok güçlü hale getireceğiz." diye konuştu.

Bayraktar, Türkiye'nin üreten ve güçlü bir ülke olduğunu vurgulayarak, Filyos Limanı özelinde bölgede özellikle bacasız sanayi ve önemli lojistik merkezi, aynı zamanda üretim merkezine dönme hedefleri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin küçük, orta sanayisiyle, işletmeleriyle üreten ülke olduğunun altını çizen Bayraktar, bunların yanında petrol, doğal gaz ve maden üretimiyle ülkenin, "Türkiye Yüzyılı"nda çok daha büyük ve güçlü olacağını, tüm dünyada mazlumların sesi ve kimsesi olmaya devam edeceğini belirtti.

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda yaptıkları faaliyetlerin birinci aşamasını tamamladıklarını, ikinci ve üçüncü aşamasıyla da 2028'e kadar hedeflerinin Türkiye'de konutların büyük kısmının ihtiyacını ülkenin kendi doğal gazıyla karşılamak olduğunu bildirdi.

Türkiye ve farklı coğrafyalarda aramalara devam edeceklerini dile getiren Bayraktar, milletin desteği ve dualarıyla yeni müjdeler paylaşmak için çalışacaklarını ifade etti.

Bayraktar, Bartın'da doğal gazın ulaşmadığı Abdipaşa ve Kumluca'ya da bu yıl içinde gazı götüreceklerini, Kurucaşile'yi de planlamaları içine alacaklarını, doğal gazsız hiçbir yer bırakmayacaklarını söyledi.

Bartın'da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra işletmesinin önemine işaret eden Bayraktar, kömür dışında diğer madenleri de ekonomiye katmak istediklerini belirtti.

Bayraktar, madenlerde önceliklerinin iş sağlığı ve güvenliği olduğunu vurgulayarak, maden şehitlerine Allah'tan rahmet diledi.

İş sağlığı ve güvenliğinden taviz vermeden, ülke genelindeki 150 bin madencinin kılına halel gelmeden bu çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "çevreci madenciliğin" önemine dikkati çekti.

GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİ

Bakan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ne değinerek, nükleer enerjiye sahip üst seviyedeki ülkeler liginde olan Türkiye'yi hedeflediklerini dile getirdi.

Bayraktar, yenilenebilir enerjiyi, rüzgarı, doğal gazı, jeotermali ve biyokütlesini kullanan, doğal gaz ve petrolünü kendisi üreten, enerjide, ekonomide bağımsız, çok güçlü Türkiye hedefi yolunda yürüdüklerini belirtti.

Türkiye'de madenlerde 150 bin kişinin çalıştığını söyleyen Bayraktar, "TTK'ye 2023 yılında 2 bin yeni çalışma arkadaşımız, madenci kardeşimiz katıldı. İnşallah yeni bir planlama içindeyiz. Belki yeni çalışma arkadaşları, TTK'nin bünyesine inşallah bu anlamda Bartın'a da katmış olacağız." dedi.

Enerji ve maden çalışanlarının zorlu emek ve çalışmalarından da bahseden Bayraktar, bu alanda yürütülen çalışmaların bilinmesinin ve sahip çıkılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Bayraktar, çalışmaların bilinmesinin diğer önemli noktasının ise muhalefetin söylem ve tutumları olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Muhalefet, Türkiye'yi adeta 'battı, mahvoldu, bitti' böyle sürekli karamsarlık, sürekli ümitsizlik, hep böyle olumsuz, negatif enerji vererek adeta insanımızın moralini, motivasyonumuzu bozmaya, ümitlerini yok etmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla bu yapılan güzel işleri bilmemiz ve insanlara anlatmamız bu açıdan da önemli. Biz ümitvar olacağız, biz inanacağız. Biz güçlü bir ülkeyiz ve 86 milyonuyla kardeş olduğumuz zaman, terörsüz bir Türkiye olduğu zaman Allah'ın izniyle bizim önümüzde hiçbir güç duramayacak."

Elektrik ve doğal gazda verdikleri destekleri artık dar gelirliye, emekli ve sabit gelirli ve asgari ücretle çalışan, gerçek anlamda ihtiyaç sahibi vatandaşlara vermek istediklerini söyleyen Bayraktar, "Onlara daha çok verelim ama ihtiyaçları olmayan, İstanbul'da yalıda oturan, hala onun elektrik faturasını, doğal gaz faturasını biz ödemeyelim. Dolayısıyla bu yeni destek sistemiyle inşallah sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Bir nebze olsun mali anlamda sizi güçlendirmeye, en azından enerji alanında devam edeceğiz." diye konuştu.

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz ile AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan'ın da konuşma yaptığı programda, Bayraktar partililerle fotoğraf çektirdi.

  • enerji
  • alparslan bayraktar
  • doğalgaz keşfi