19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Abdullah Ağar: Teröristin kullandığı silah ABD ordusunun kullandığı silahlara benziyor

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Yeni Zelanda'daki camide 49 Müslüman'ın şehit edildiği terör saldırısıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Terörist Tarrant'ın kullandığı silahın ABD ordusunun kullandığı silahla benzerlik gösterdiğini ve teröristin bu silahı profesyonellik içerisinde kullanmasına dikkat çeken Ağar, 'Yeni Zelanda’daki saldırı Reina saldırısına benzerlik taşıyor. Hem biçim hem vücut ritmi olarak aynı özellikleri var. Diğer taraftan biat ve itikat ile FETÖ’nün 15 Temmuz’daki kendi uçağımız ve helikopterimizle bizi vuran müritlerine benziyor” dedi.

16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde meydana gelen terör saldırısının faili Brenton Tarrant, kim olduğuna ve bu saldırıyı neden gerçekleştirdiğine ilişkin 87 sayfalık bir manifesto yayımladı. Beş farklı silahla gerçekleştirdiği saldırıyı kafasına taktığı kamera ile bir bilgisayar oyununa çevirerek Facebook’tan canlı yayınlayan terörist Brenton Tarrant, Cuma namazı saatinde düzenlediği saldırıda 49 kişiyi katletti. Bu terör saldırının güvenlik boyutunu Abdullah Ağar’a sorduk.
 
MUTLAKA BİR BAĞLANTISI VAR
 
Aksam.com.tr'den Ezgi Aşık'a değerlendirmelerde bulunan Ağar, “Yeni Zelanda’daki saldırı Reina saldırısına benzerlik taşıyor. Hem biçim hem vücut ritmi olarak aynı özellikleri var. Diğer taraftan biat ve itikat ile FETÖ’nün 15 Temmuz’daki kendi uçağımız ve helikopterimizle bizi vuran müritlerine benziyor.” dedi.
 
Yeni Zelanda’da katliam yapan teröristin mutlaka bir bağlantısı olabileceğini de dikkat çeken Abdullah Ağar, “Öncelikle çok kararlı bir yaklaşım var. Terörist hedefine odaklanmış, sadece planlama değil aynı zamanda zihni bir anlamda da formatlanmış. Bu katliam sıradan bir insanın ortaya koyabileceği bir katliam değil. Mutlaka bir bağlantısı var. Bu bağlantısı ideolojik de olabilir, örgütsel de ya da ruhban üzerinden de olabilir.” ifadelerini kullandı.
 

PROFESYONEL ŞEKİLDE PLANLANMIŞ

Bu terör saldırısının profesyonel şekilde planlandığını dile getiren Ağar, “Silahların seçimi, silahların kullanılma pratiği, silahla vücut arasında ortaya çıkan omuz atış teknikleri, hedef seçimi ve reaksiyon sürecinin kısalığı bu saldırıda bir profesyonellik olduğunu gösteriyor. Hedef isabetleri ve canlı cansız ayrımı konusunda ortaya koyduğu reflekste bunu gösteriyor. Ayrıca bu kadar çok masum insanı öldürebilecek bir ruhi güdülemeyle de bakılınca çok ciddi bir eğitimi var.” dedi.
 
ABD ORDUSUNUN KULLANDIĞI SİLAHLARA BENZİYOR
 
Yeni Zelanda teröristinin kullandığı silahın ABD ordusunda kullanılan silahlara benzediğini dile getiren Ağar, “İlk önce kısa mesafedeki hedefler üzerinde etkili olan ve vuruş yapabilen parça tesirli silahları kullanılıyor. Daha sonra katliamı gerçekleştirdiği tüfekler yarı otomatik AR-15’tir. Bu tüfekler ABD ordusunun kullandığı M16/M4 saldırı tüfeklerinin modifiye edilmiş versiyonudur. Bunu kullanması da başka bir profesyonellik, bu anlamda işin içerisinde bir uzmanlık var. Bunu çatışma alanlarında elde etmiş olabilir ya da çok iyi bir eğitimden geçmiş olabilir. Bu terör saldırısına çok iyi hazırlanılmış.” dedi.
 
CANLI YAYIN YAPMASININ NEDENİ
 
Teröristin saldırı yaparken canlı yayın yapmasını terörün bir metodu olduğunu belirten Ağar, “Burada 49 kişiyi katletti. Bu bir taktik eylemdir, bu eylemle insanlık tarihine kapkara bir delik açmak istendi. Daha önce hiç böyle bir katliamla karşı karşıya kalınmamıştı. Pek çok katliam oldu ama hiçbiri izlenmedi. Bu saldırı da bu yapıldı ve terörün psikolojik etkisiyle insanları yönlendirmeye soyunmuş bir eylemdir.” diyerek sözlerini tamamladı.