25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Adli Bilimciler Derneği Başkanı: Siyanüre ulaşım çok kolay, kontrole tabi kimyasallar yönetmeliğine dahil edilmeli

Siyanürle intihar vakıalarının son dönemde Türkiye'de artış göstermesi, zehirli maddelere ulaşımın kolay olduğu iddiasını gündeme getirdi. İnternet sitelerinde satıma sunulan zehirli maddeler hakkında denetim artırılması talebinde bulunan Adli Bilimciler Derneği Başkanı Hamit Hancı, konu ile ilgili önemli açıklama ve uyarılarda bulundu. Hancı, 'Siyanüre ulaşım son derece kolay. Kontrole tabi kimyasallar yönetmeliğine dâhil edilmesi gerekiyor' dedi.

15 Kasım 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Adli Bilimciler Derneği Başkanı: Siyanüre ulaşım çok kolay, kontrole tabi kimyasallar yönetmeliğine dahil edilmeli
Türkiye’de son zamanlarda siyanürle intihar vakaları artış göstermeye başlamasıyla zehirli maddelerin kolay elde edildiği gerçeği, her kesimden insanın tepkisine yol açtı.
 
Aksam.com.tr’den Ezgi Aşık’a konuşan Adli Bilimciler Derneği Başkanı Hamit Hancı, insanların siyanüre çok kolay ulaştığını belirtti. Hancı, “İyi firmalar, siyanür alacak kişilerden yetki belgesi istiyor. Fakat merdiven altı firmalar ve internet üzerinden siyanüre ulaşım son derece kolay. Çünkü siyanür kontrole tabi kimyasallar yönetmeliğinin içerisinde değil, yönetmeliğe dâhil edilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
 
“SİYANÜRÜN GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIM ALANI YOK”
 
Siyanürün günlük yaşamda kullanım alanı olmadığına dikkat çeken Hamit Hancı, “Siyanür karbon ve azot karbonlardan içeren kimyasal maddedir. Normalde büyük sanayiler madenlerde kullanılıyor. Günlük yaşamda bir kullanım alanı yok. Temizlik için siyanürü kullanamazsınız, siyanürü alan kişi ya cinayet ya da intihar amaçlı alıyordur.” dedi.
 
“SİYANÜR DENETİMLERİNİN ARTILMASI GEREKİYOR”
 
Son zamanlarda artan siyanür ölümlerinin kopya intiharlar olduğunu sözlerine ekleyen Hamit Hancı “İntiharlar bulaşıcıdır, taklit etme yoluna giderler. İnternette siyanür satın almak istiyorum diye yazdığınızda karşınıza bir sürü firma çıkıyor. Kredi kartınızı verin, size posta ile gönderiyorlar. Bu yüzden siyanür denetimlerinin artırılması ve siyanürün ilgili yönetmeliklere bir an önce alınması gerekiyor.”