19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Anayasa Mahkemesi, teröristbaşı Gülen'in konuşmalarını yayınlayan haber müdürü lehine karar verdi

Anayasa Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) elebaşı Fetullah Gülen'in bir kişiyle yaptığı telefon görüşmesinin dökümünü yayınlayan internet sitesinin sorumlu müdürünün 'haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiği' gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmasını, ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.

AA28 Eylül 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Anayasa Mahkemesi, teröristbaşı Gülen'in konuşmalarını yayınlayan haber müdürü lehine karar verdi
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 13 Ocak 2014’te Youtube'da FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in bu görüşmesine ilişkin ses kayıtları yayınlandı.
 
Başvurucunun sorumlu müdürlüğünü yaptığı "Memurlar.Net" internet sitesi de Gülen ile açık kimliği verilmeyen kişi arasında geçen ve bu kişinin Gülen'e Türkiye'deki birçok bürokrat, siyasetçi ve iş adamı hakkında bilgiler verdiği ve ondan talimat aldığına ilişkin ses kayıtlarını, "Gülen’in en büyük abiyle görüşmesi internete düştü." başlığıyla yayımladı.
 
Haberin yayınlanmasının ardından Fetullah Gülen, başvurucu ile birlikte haberi yayınlayan basın ve yayın kuruluşları hakkında "hakaret" ve "haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek" suçlarından savcılığa şikayette bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da 17 Mart 2014'te başvurucu hakkında kamu davası açtı.
 
Davayı gören Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi, 11 Kasım 2014'te başvurucunun "hakaret" suçundan beraatına, "haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verirken, cezaya ilişkin hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
 
Mahkeme, "topluma mal edilmiş kişiler bile olsa, kişiler arasındaki telefon konuşmalarının yazıya dökülerek, herkesin öğrenebileceği şekilde yayınlanmasının suçun oluşması için yeterli olacağına" karar verdi.
 
"Kamusal fayda"ya dikkat çekildi
 
Başvurucu, karara yönelik itirazının da reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
 
Yüksek Mahkeme, başvurucunun Anayasa'nın 26 ve 28. maddelerinde güvenceye alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmeden Anayasa Mahkemesi, manevi tazminat talebini ise reddetti.
 
Yüksek Mahkemenin kararında, "başvurucunun, Fetullah Gülen’in daha önce küresel ölçekte yayın yapan internet sitesinde yayımlanan iletişim içeriklerini ifşa etmekten mahkum edildiği" belirtilerek, şu değerlendirmede bulunuldu:
 
"Söz konusu haberleşme içerikleri gerek olayların geçtiği dönemde gerekse de 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası süreçte inkar edilemez bir tanınmışlık derecesine sahip şikayetçinin fikir ve tutumlarının, müştekinin başında olduğu grubun siyasi, sosyal ve ekonomik alandaki faaliyetlerinin keşfedilmesi ve bunlara ilişkin kanaat oluşturulması işlevini görmüştür. Dolayısıyla konuşmanın yayınlanmasının kamuoyu gündeminin ilk sıralarında yer alan kamusal faydası yüksek bir tartışmaya katkı sunduğunda kuşku bulunmamaktadır."
 
Kararda, ilk derece mahkemesinin, mahkumiyet gerekçesinde, bahse konu iletişim içeriklerinin ilk kez başvurucu tarafından yayınlanmamış olmasını tartışmadığı vurgulanarak, “Haberin yayımlandığı tarihte Fetullah Gülen’e ait haberleşme içeriklerini ifşa eden söz konusu bilgi zaten halka açıklanmıştır. Dolayısıyla ilgililerin iletişimlerinin korunmasına ilişkin amaç önemli ölçüde ortadan kalkmıştır" denildi.