26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

''Yeni askerlik sistemi çalışmalarında büyük mesafe alındı''

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, 'Yeni askerlik sistemine ilişkin çalışmalarda çok büyük mesafe alındı. Kanun içeriğine ilişkin biraz daha çalışılıp, Cumhurbaşkanımıza sunulup onaylanmasından sonra Meclise gelmesini istiyoruz.' dedi.

14 Şubat 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
''Yeni askerlik sistemi çalışmalarında büyük mesafe alındı''

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbette, bu akşam Meclis'te gösterimi yapılacak "Troya Hazineleri - Asırlık Hasret" belgeseline ilişkin bilgi verdi. Çanakkale'deki Troya Müzesi'nin artan ziyaretçi sayısına dikkati çeken Turan, kısa süre içerisinde ziyaretçiler noktasında bu kadar artışın memnuniyet verici olduğunu, her geçen gün bu sayının daha da artacağına inandığını dile getirdi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın, 18 Şubat'ta istifa etmesinin beklendiği anımsatılarak sürece ilişkin bir soru üzerine Turan, Yıldırım'ın bu tarihte istifa etmesi halinde 19 Şubat Salı günü yapılacak TBMM Genel Kurulu'nda istifa dilekçe metninin okunacağını, daha sonra 5 günlük aday belirleme sürecinin başlayacağını ifade etti.

Turan, 24 Şubat Pazar günü Meclis'in toplanabileceğini ve başkanlık seçiminin de aynı gün tamamlanacağına inandığını dile getirdi. Bülent Turan, "Türkiye için, Meclis Başkanlığı seçimi gibi konuların, kriz olmadan çözülüyor olması güzel bir iş. Eski yıllara bakıldığında Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı seçimleri her zaman ülkeye kaybettiren, Türkiye'yi geren, farklı dedikodu ve kavgaların olduğu gündemler olmuş. Ama hamdolsun Türkiye bu demokratik olgunluğa eriştiği için yine o teamüllerin de İçtüzüğün de öngörüsü şekliyle meseleye bakıldığında pazar günü sorunsuz, güzel bir seçim yapacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Meclis'in gündemindeki konuları anımsatan Turan, bu hafta Genel Kurulda görüşülen Maden Kanunuyla ilgili teklifi bitirmeyi hedeflediklerini, daha sonraki haftada da komisyon görüşmeleri tamamlanırsa, Ceza Muhakemesi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşülebileceğini söyledi.

AK Parti'li Turan, "Toplumun beklentisi olan bazı konularla ilgili arkadaşlarımızın çalışmaları var. Meclis tatile girmeden, 'torba' diye tabir ettiğimiz yasa teklifini gündeme getirebiliriz ya da sonraya kalabilir. AK Parti'nin şimdiye kadar söz verip de yapmadığı hiçbir mesele yok. Söz verdiğimiz her konunun arkasındayız. Meclis takvimine uygun olması halinde bütün sözlerimizin yerine getirilmesi için yoğun çaba içerisindeyiz." şeklinde konuştu.
Yeni askerlik sistemi

Yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifi çalışmalarının son durumuna ilişkin soruya Turan, şu yanıtı verdi:

"Yeni askerlik sistemi ile ilgili meselede çok büyük mesafe alındı. Milli Savunma Bakanlığımızla yapılan görüşmelerde, kanun içeriğine ilişkin bazı bilgiler aldık. Bunların biraz daha çalışılıp, Cumhurbaşkanımıza sunulup onaylanmasından sonra Meclise gelmesini istiyoruz. Bu, Türkiye'nin geleceğini, güvenliğini etkileyecek, asker sistemini değiştirecek bir çalışma. Başından söylediğimiz bir gerçek var; 'Bedelli ile bizi yormayın.' Bunlar kalıcı olsun diyorduk. Askerliği zayıflatmayan, devletle milletin buluşması noktası olan askerliği ve devletle milletin ilişkisini devam ettiren, çağın şartlarına uygun daha profesyonel askerliğe geçişi sağlayan bir adım olacağını öngörüyoruz. Bence herkesin büyük oranda kabul edeceği bir sistem olacak."