3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

'Asrın felaketi'nde 11. gün... AFAD vefat eden kişi sayısını duyurdu

'Asrın felaketi' olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli çifte depremin ardından arama kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

16 Şubat 2023 Perşembe 03:38 - Güncelleme:
'Asrın felaketi'nde 11. gün... AFAD vefat eden kişi sayısını duyurdu

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan bu felaket Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Elazığ'da büyük yıkıma yol açtı.

Her iki depremin birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler olduğu kaydedildi.

11 ili vuran depremin 11. günündeki arama kurtarma çalışmalar ise aralıksız sürdürülüyor...

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar:

00:09 AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

23:55 Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde bir binanın enkazından 12 yaşındaki çocuk, depremin 260. saatinde sağ çıkarıldı.

22:57 Hatay'da 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

22:47 Adana'dan hareket eden Norveç Hava Kuvvetlerine bağlı kargo uçağı ile İstanbul'a gelen 22 yaralı depremzede, ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

22:13 Kahramanmaraş'ta "asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerde yıkılan binalara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Ebrar Sitesi'nin müteahhitlerinden biri tutuklandı.

22:10 Hatay'ın Antakya ilçesinden, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören bir binada mahsur kalan kedi itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

21:43 Kahramanmaraş'ta enkaz altında kalan bir kişi 258 saat sonra kurtarıldı.

21:20 Endonezya Ulusal Arama Kurtarma Ajansı'na (BASARNAS) bağlı ekipler, enkaz altında kalan ve hayatını kaybettikleri belirlenen 2 Endonezyalının cesedinin çıkarılması için yürütülen çalışmaları takip etmek için Diyarbakır'a geldi.

20:54 Libya'nın Misrata kentinde halk, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye ilk etapta 12 tır insani yardım malzemesi gönderdi.

20:43 Ardahan Emniyet Müdürlüğü, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'a, buradaki çalışmalara destek olmak üzere 61 özel harekat polisi gönderdi.

20:12 Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında 3 kişi tutuklandı.

19:08 Adana'da depremde yıkılan binalardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 6'dan 12'ye yükseldi

18:50 Birleşmiş Milletler, Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulundu

18:35 Adalet Bakanı Bozdağ: "(Depremde yıkılan binalar) Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te delil tespit işlemleri tamamlanmıştır. Deliller toplanmadan hiçbir enkaz kaldırılmamaktadır."

18:15 Bakan Kurum: (Deprem bölgesi) 577 bin 689 bina incelendi. 2 milyon 665 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. 56 bin 80 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespitini yaptık

18:14 Şanlıurfa'da depremde 17 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında 1'i müteahhit 2 zanlı tutuklandı

16:35 Kahramanmaraş'ta depremde yıkılan 5 binaya ilişkin aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 5 şüpheli İstanbul'da gözaltına alındı.

14:46 Şanlıurfa'da depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği binanın inşaat mühendisi Osman Ekren tutuklandı.

13:32 "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'da, ağır hasar gören binaların yıkımına başlandı.

13:30 "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman'ın Besni ilçesinde arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Arama kurtarma çalışmalarında 70 kişi enkazdan çıkarıldı.

13:29 Nijerya'da, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için toplanan yardımlar Türkiye'ye gönderilmeye başlandı.

13:17 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplam 11 ili etkileyen depremler sonrasındaki arama kurtarma çalışmalarını ve insani yardımlar hususunda yürütülen operasyonları görüştü.

13:00 Malatya'da depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 7'den 11'e yükseldi.

12:55 Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulundu.

12:54 "Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerden etkilenen Kahramanmaraş'taki arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere Azerbaycan'dan gelen Ceyhun Halilov, gelişmiş enkaz altı görüntüleme cihazıyla 14 kişinin kurtarılmasına destek verdi.

12:20 Kahramanmaraş'ta Kayabaşı Mahallesi Atabey Apartmanı'nda Aleyna Ölmez, depremin 248'inci saatinde enkazdan sağ çıkarıldı.

11:30 EGM: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 651 hesap yöneticisi tespit edildi, 330'u hakkında adli işlem başlatıldı. 110 şahıs gözaltına alındı, 21'i tutuklandı.

11:15 AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 36 bin 187 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

10:59 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay'ın Antakya ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına büyük bir özveriyle destek olan madencileri ziyaret etti.

10:30 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Yardım teklifinde bulunan 101 ülkeye teşekkür ediyoruz. Şu anda sahada arama kurtarma yapan ülke sayısı 74, personel sayısı 7 bin 98, ekip gönderecek ülke sayısı 1, gelecek personel sayısı 439; görevini tamamlayıp ayrılan ülke sayısı 15, görevini tamamlayıp ayrılan personel sayısı 4 bin 236.

10:16 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmak için düzenlenen "Türkiye Tek Yürek" yardım kampanyasına katılanlara teşekkürlerini sundu.

10:15 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş'taki depremlerden etkilenen Şanlıurfa'daki afetzedelere 2 tır insani yardım malzemesi ulaştırdı.

10:14 Dünya Türkiye'deki depremzedeler için tek yürek olup bağış kampanyaları düzenlemeye devam ediyor. Neredeyse her alandan dünyaca ünlü isimler sosyal medya hesaplarından yardım toplamaya başladı. Adete yardım furyasına dönüşen hareketin başında Madonna, Lionel Messi, Katy Perry ve Jennifer Lopez gibi isimler geliyor.

10:12 "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul'a getirilen 7 bin 753 yaralıdan 6 bin 366'sı taburcu edilirken, 1387 depremzedenin tedavisi sürüyor.

10:10 "Asrın felaketi" olarak nitelenen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde çalışmalarını sürdüren Muş Valiliği koordinesindeki ekipler, afetzedeler için çadır kent oluşturdu.

10:09 Adana'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 şüpheli tutuklandı.

09:56 Adana'da yaşanan depremde yıkılan 11 binanın müteahhit ve mühendisinden 5'i tutuklandı.

09:55 Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, "İspanya ordusunun İskenderun'da devriye görevi gerçekleştirdiği" iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

09:50 Kahramanmaraş'ta yıkılan binalarla ilgili soruşturmada hakkında yakalama kararı çıkarılan bir müteahhit, Marmaris açıklarında tekneyle yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalandı.

09:49 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva'nın başkanı olduğu Haydar Aliyev Vakfı, Türkiye'de depremzedelere 105 tonluk insani yardım gönderdi.

09:20 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran iki büyük depremde konutları hasar görenlere 10 bin liralık destek ödemesi yapılacağını bildirdi.

09:19 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bölgeye gelerek arama kurtarma çalışmalarına katılan komandolar, şehrin asayiş ve güvenliğini de sağlıyor. Bolu 2'nci Komando Tugayı'na bağlı birlikler depremin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay'a gelerek arama kurtarma çalışmalarına katılırken yanı sıra kentin asayiş ve güvenliğini sağlıyor. Komandolar Hatay'ın sokaklarında devriye atarak yağma ve hırsızlık gibi olayları önüne geçiyor.

09:13 Türkmenistan "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde mağdur olan depremzedeler için 1500 battaniye ile 10 jeneratör gönderdi.

09:06 Diyarbakır'da yıkılan binalarla ilgili "yapım kusurları ve kolon kesme" iddialarına ilişkin gözaltına alınan 39 şüpheliden, aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 15 kişi tutuklandı.

09:03 Adalet Bakanlığı, AİHM'e mektup göndererek, depremden etkilenen kişilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptıkları/yapacakları başvurularda herhangi bir mağduriyet yaşamaması için Mahkeme'nin süreleri askıya alması çağrısında bulundu.

08:53 Gaziantep Valisi Davut Gül, hafta bitmeden kentte tüm abonelere doğal gaz verilmeye başlanacağını bildirdi.

07:48 Japonya'da Türk gurbetçiler, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerine katılan Japon ekibi, ülkelerine dönüşte alkışlarla karşıladı.

07:45 Hava Kuvvetleri Komutanlığı helikopterleri Hatay'ın köylerine yardım malzemesi taşımaya devam ediyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait helikopterler Hatay'ın köylerine çadır, kuru gıda, içecek, temizlik malzemeleri ve bebek malzemeleri ulaştırmaya devam ediyor.

06:41 ABD'nin New York eyaletinde, Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Long Island bölgesinde düzenlenen etkinlikte Türkiye'deki depremlerde hayatını kaybedenler için dua edildi. Nassau Belediye Binasındaki etkinliğe katılan Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür de konuşma yaptı.

06:39 Bulgaristan Kızılhaçı Başkanı Hristo Grigorov, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, "Enkazların altından sadece bir kişi bile sağ çıkarsak, tüm çabalara değer. Gücümüz birliğimizden doğar." dedi.

05:59 ABD'nin New York kentindeki Times Meydanı'nda, bir dijital panoda "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri anmak için çeşitli mesajlara yer verildi.

05:35 Meksika'nın, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatılan uluslararası kampanya kapsamında gönderdiği 100 ton insani yardım malzemesi Adana'ya ulaştı.

05:00 Amasya'nın Suluova ilçesinden Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölgeye giderek yıkılan binaların enkazından canlar kurtaran 110 maden işçisi memleketlerine döndü. Çalıştıkları madenin önünde karşılanan kahraman madenciler enkaz altında yaşadıklarını anlatırken depremzedelerin yaralarına merhem olmaya çalıştıklarını söyledi.

01:17 Suudi Arabistan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören afetzedelere destek vermek amacıyla 11'inci yardım uçağını gönderdiğini duyurdu.

00:30 Depremlerden etkilenen afetzedeler için Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Türk Kızılay'ın ilan ettiği hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecek. Bağışların indirilebilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacak.

00:11 Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da yıkılan binalarla ilgili "yapım kusurları ve kolon kesme" iddialarına ilişkin gözaltına alınan 39 şüpheliden aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 15 kişi tutuklandı.

00:05 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen refakatçisi olmayan 1457, tedavisi devam eden 755 çocuğun olduğunu bildirdi.