18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Ayasofya ibadete açılacak mı? Danıştay'ın Ayasofya kararı açıklandı!

Ayasofya ile ilgili kritik karar son dakika olarak açıklandı. Ayasofya'nın tekrardan ibadete açılması için Danıştay kararı merakla bekleniyordu. Daire, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Vatandaşlar bu karar sonrası Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağını sorgulamaya başladı. Ayasofya 86 yıl sonra yeniden cami olacak. Peki Ayasofya ibadete açılacak mı? İşte Danıştay'ın Ayasofya kararının ayrıntıları...

10 Temmuz 2020 Cuma 16:19 - Güncelleme:
Ayasofya ibadete açılacak mı? Danıştay'ın Ayasofya kararı açıklandı!

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını son dakika iptal etti. Müslümanlar kararı büyük bir heyecanla bekliyordu. Danıştay'ın Ayasofya kararı son dakika olarak açıklandı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. Davayı duruşmalı inceleyen Daire, 2 Temmuz'daki duruşmada tarafları dinledi. Duruşmanın ardından dosyayı inceleyen Danıştay 10. Daire kararını verdi.  Peki Ayasofya ibadete açılacak mı? İşte Ayasofya ile ilgili kararın detayları...

AYASOFYA İBADETE AÇILACAK MI?

Danıştay'ın kararı sonrası Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Daire, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. yani Ayasofya müze statüsünden çıkarıldı. İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre Danıştay’ın verdiği kararın 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekiyor.

AYASOFYA İLE İLGİLİ YARGISAL SÜREÇ

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005'te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008'de ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016'da tekrar Danıştaya dava açmıştı.

Derneğin, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018'de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

SON DAKİKA... Ayasofya için Danıştay'dan tarihi karar! İşte Danıştay'ın Ayasofya kararı tam metni!

Ayasofya Fetih suresi oku! Fetih suresi son 3 ayet okunuşu ve meali