2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Ayasofya ne zaman müze oldu? Ayasofya ne zaman müzeye çevrildi?

Ayasofya'nın ne zaman müzeye çevrildiği sorusu İstanbul'un fetih yıl dönümü sonrası yeniden gündeme geldi. Ayasofya'nın müze olması ile ilgili tartışmalar sürerken Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın, yeniden cami olması için açılan davada hükmünü vermeye hazırlanıyor. Bu gelişme sonrası 'Ayasofya ne zaman müzeye çevrildi? Ayasofya ne zaman müze oldu?' soruları yeniden araştırılmaya başlandı. İşte Ayasofya'nın ne zaman müze olduğuyla ile ilgili tüm merak edilen detaylar…

9 Haziran 2020 Salı 12:09 - Güncelleme:
Ayasofya ne zaman müze oldu? Ayasofya ne zaman müzeye çevrildi?

Ayasofya'nın camiye çevrilmesi yıllardır Müslümanlar tarafından isteniyor. Özellikle İstanbul’un fetih yıl dönümü sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ve bugün de MHP lideri Bahçeli tarafından yapılan açıklamaların ardından' Ayasofya ne zaman müzeye çevrildi? Ayasofya ne zaman müze oldu?' souları yeniden gündeme geldi. Ayasofya’nın tekrar cami olarak hizmet vermesi konusu bugüne kadar hep gündemde kaldı. Ayasofyayla ilgili merak edilen soruların cevabını sizler için derledik. İşte detaylar…

Son günlerde ibadete açılması tartışılan Ayasofya için gözler Danıştay’a çevrildi. Danıştay, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu Kararının iptali için açılan davada karar vermek üzere 2 Temmuz’da duruşma yapacak. Mimari açıdan dünyanın önde gelen eserlerinden birisi olan Ayasofya, İstanbul’un fethinin de sembollerinden birisi. Ayasofyanın yeniden ibadete açılması için Danıştay davaları değerlendirecek.

AYASOFYA NE ZAMAN MÜZEYE ÇEVRİLDİ?

1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesiyle cami olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrildi.

Ayasofya Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında dönemine göre 5 yıl gibi kısa bir sürede İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrildi.

AYASOFYA NE ZAMAN MÜZE OLDU?

1453’te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir. 1934 yılından itibaren Ayasofya müze olarak hizmet vermektedir.

İLK KARARDA ‘MÜZE’ DEDİLER

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, kararın iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi’ne 2005’te dava açtı. Daire, 31 Mart 2008’de Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek, davanın reddine karar verdi. Davacının söz konusu karara itiraz etmesi üzerine konu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı. Kurul, 10 Aralık 2012’de Dairenin kararını onadı. Davacının karar düzeltme talebi de Kurul tarafından 06 Nisan 2015’de reddedildi. Böylece Ayasofya müze olarak kullanılmaya devam edildi.

İKİNCİ KEZ DAVA AÇILDI

Bu gelişme üzerine dernek, 2015 yılında Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde, Ayasofya’nın ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesinin din ve vicdan hürriyetini ihlal ettiği belirtildi. AYM, başvuruyu 3 yıl sonra gündeme aldı. AYM Birinci Bölümü, 13 Eylül 2018’de ele aldığı başvuruyu, ‘incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik’ nedeniyle kabul edilemez buldu. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, 2016 yılında ikinci kez Danıştay 10. Dairesi’ne dava açtı. Davacı vakıf, Ayasofya Camii’nin müzeye çevrilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararın iptalinin yanı sıra kararın üzerindeki Atatürk imzasının kriminoloji laboratuvarında incelenmesini de istedi. Ayasofya’nın müze olmasına ilişkin karardaki Atatürk imzasının sahte olduğu ileri sürülüyordu.

AYASOFYA'NIN CAMİ OLMASI İÇİN DURUŞMA YAPILACAK

Dosyayı ve davacı vakfın iddialarını inceleyen Daire, önemli bir adım attı. Daire, 2 Temmuz gününe Ayasofya’yı görüşmek üzere duruşma açtı. Yapılacak duruşmada, Ayasofya ile ilgili kararın çıkması bekleniyor.