14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Ayşe tatile çıksın kimin sözü? Ayşe tatile çıksın nedir?

Cenevre'deki görüşmelerden sonuç çıkmayınca dönemin başbakanı Bülent Ecevit, dönemin dış işleri bakanı Turan Güneş'e 'Ayşe Tatile Çıksın' parolasını iletti ve 14 Ağustos 1974 günü saat sabah 04:30'da Kıbrıs'taki Türk birlikleri harekete geçti. Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak için Kıbrıs adasına düzenlenen harekatın parolası olan Ayşe tatile çıksın nedir? Twitter'da kısa sürede 'Ayşe tatile çıksın' etiketiyle binlerce twit atıldı. Ayşe tatile çıksın kimin sözü? İşte detaylar…

20 Temmuz 2020 Pazartesi 14:54 - Güncelleme:
Ayşe tatile çıksın kimin sözü? Ayşe tatile çıksın nedir?

"Ayşe tatile çıksın" parolasıyla tarihe geçen Kıbrıs Barış Harekatı, Ada'yı 45 yıl önce barışa kavuşturdu. Üzerinden 46 yıl geçmesine rağmen Kıbrıs Barış Harekatı yıldönümü vatandaşlarca kutlanıyor. Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Garanti Anlaşması'nın 3. maddesine dayanarak gerçekleştirildi. 15 Ağustos 1974'te Kıbrıs'ın yüzde 38'i ele geçirildi. Rum kuvvetleri bu gelişmeyle beraber geri çekilmek zorunda kaldı fakat geri çekilirken Türk köylerini yaktılar ve insanları katlettiler. "Ayşe tatile çıksın" sloganı sosyal medyada gündem oldu. "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in liderliğinde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı adadaki zulmün önüne geçilmesi adına yapıldı. Peki Kıbrıs Barış Harekatı için söylenen Ayşe tatile çıksın nedir? Ayşe tatile çıksın kimin sözü? İşte detaylar...

AYŞE TATİLE ÇIKSIN NEDİR?

Kıbrıs Barış Harekatı, TSK'ye bağlı birlikler olan Lefkoşa-Hamitköy-Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine hava indirme, Yavuz Plajı'na denizden çıkarma yapmasıyla 20 Temmuz tarihinde başladı. Harekatın parolası ise "Ayşe tatile çıksın" olarak bildirildi. Ayşe, Cenevre konferansına katılan dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in kızının adıydı.

Akdeniz’deki konumu nedeniyle tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olan Kıbrıs, 1571’de Osmanlı Devleti tarafından fethedildi. 3 yüzyıldan uzun süre Osmanlı toprağı oldu. Ancak 93 Harbi’nde Osmanlı’nın Ruslara yenilmesiyle her şey değişti.

İngiltere’nin desteğini almak isteyen Osmanlı, 1878’de Berlin Antlaşması’nı imzaladı. Bu antlaşmaya göre ada toprağı Osmanlı’da kalacak ancak idari kontrol İngiltere’de olacaktı.

"AYŞE TATİLE ÇIKSIN" KİMİN SÖZÜ?

Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı’nı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararına uyarak 22 Temmuz 1974’te sona erdirdi. Yine BM Güvenlik Konseyi’nin kararına göre Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bir araya gelerek Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmelere başladı.

25 Temmuz 1974’te toplanan I. Cenevre Konferansı, 30 Temmuz’da imzalanan anlaşmayla son buldu. Taraflar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Türk ve Rum olmak üzere iki özerk idarenin olduğunu kabul ettiler. Garantör devletlerle Türk ve Rum toplumlarının temsilcilerinin katılacağı ikinci bir konferansın yapılmasına karar verildi.

II. Cenevre Konferansı’na kadar Rum ve Yunan askerlerin Türklerin bulunduğu bölgeden çekilmeleri gerekiyordu. Ancak çekilmedikleri gibi saldırılarını da sürdürdüler. Bu olayların gölgesinde toplanan II. Cenevre Konferansı 8 Ağustos 1974’te başladı. Görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağına kanaat getiren Türk yetkililer, harekatın yeniden başlamasına karar verdi. Dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş, derhal Ankara’yı aradı. Güneş’in telefonda karşı tarafa söylediği sözler tarihe yazıldı:

"AYŞE TATİLE ÇIKSIN"

Ayşe, Turan Güneş’in kızıydı ama bu konuşmanın Ayşe’yle ilgisi yoktu. "Ayşe tatile çıksın" ikinci harekatı başlatacak parolaydı. Türk ordusu, ikinci harekatta kısa sürede başarıya ulaştı. Ada'nın neredeyse yüzde 35’lik bölümü ele geçirildi. Bölgede yaşayan Türk halkının güvenliği bu kez tamamen sağlandı.

KIBRIS DEVLETİ KURULDU

Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu, 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafı ise, harekatta 70’i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türklerinin genel olarak verdiği şehit sayısı ise 1672 olarak kayıtlara geçti.