26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye'den Hafter tarafının ateşkes çıkışına cevap: Sahada karşılığı yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in de aralarında bulunduğu basın mensuplarına Libya ve Suriye başta olmak üzere gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Libya için yürütülen ateşkes çabalarının sürdüğünü belirten Akar, Hafter tarafının ateşkesin sona ermesi ile ilgili açıklamalarını, 'Sahada bunun karşılığı yok.' şeklinde değerlendirdi.

15 Ocak 2020 Çarşamba 13:03 - Güncelleme:
Türkiye'den Hafter tarafının ateşkes çıkışına cevap: Sahada karşılığı yok

Milli Savunma Bakanı Akar, Libya'daki ateşkes çabalarına ilişkin, 'Rusların Hafteri ikna etmesini bekliyoruz. Berlin'de Libya'ya dair olumlu sonuç bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in de aralarında bulunduğu gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerini Bakanlıkta kabul etti. 

İşte programda açıklamalarda bulunan Bakan Akar'ın konuşmasından satır başları...

Libya’daki ateşkese dair ilkeli tutumuz sürüyor

Libya denizden sınırımız olan ülke duyarsız kalmamız söz konusu olamaz. Bizim komşumuzu veya ilişkimiz olan ülkelerin orada toplandığını düşünürsek BAE, Rusya Suudi Arabistan'dan bahsediliyor. Herkes bir tarafta ilkeli olarak baktığınızda BM'yi referans alıyoruz BMGK tarafından tanınmış bir hükümetten bahsediyoruz. Sarrac hükümeti bu hükümet tanınıyor. Biz de onun yanında yer alıyoruz. Orada niye bulunduğumuz sorusu havada kalıyor. Bir tarihi kültürel bağlarımız, sınırdaş olmamızdan dolayı ekonomik faaliyetimiz söz konusu. 

Bizim ilgimiz dün başlamış değil 2010 da cumhurbaşkanlık, başbakanlık düzeyinde görüşüldü. 2018 de oraya Genel Kurmay Başkanı ile ziyarette bulunduk. 2010'da başlattığımız çalışmayı hatılattık Cumhurbaşkanımızın desteği ile bugünlere gelindi ve muhtıra imzalandı. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması muhtırası. Bir de güvenlik askeri eğitim işbirliği muhtırası imzalandı. Eğitim işbirliği muntırası güvenlik askeri eğitim bilgi alışverişi ile alakalı. Bizim orada sayıları zamanla değişen personelimiz  var eğitim veriyor öğretimde bulunuyor danımanık yapılorllar kararv ericilere. Bu tamamen askeri eğitim işbirliği. 77 ülke ile bu tür mutabaka muhtıralarımızı var. Sarrac tarafından Cumhurbaşkanlığımıza bir davet mektubu geldi. Bu çerçevede bu değerlendirildi ve Cumhurbaşkanlığı tezkeresi çıktı. Buna göre değerlendiriyoruz almamız gereken tedbirleri, yapılması gerekenleri düşünüyoruz. Bu anlaşmanın içinde Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisi'nin de kurulması var. Bu ofis marifetiyle oradaki askeri eğitimle ihtiyaçlar neyse bu konuda karşılıklı bilgi alışverişleri devam ediyor.

Rusların Hafter’i ikna etmesini bekliyoruz

8 Ocak'taki Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesi sonucunda, hem İdlib hem de Libya'da artık ateşkesin zamanı geldi, ateşkesin faydası var çatışmaların devamı insanların zararına. Türkiye ve Rusya önder olup teklif edelim noktasına geldiler. Cumhurbaşkanımız Sayın Sarraç ile, Putin de Hafter ile bölümü halledeceğiz dediler. Moskova'ya gittik, imzaladılar. Metinlerde tartışma yok. Hafter tarafının zaman istedği konusu var ve bu basına da yansıdı. Dün akşam bir takım haberler çıktı, 'Haftar tarafının meclis başkanının ateşkesin bittiğinine yönelik açıklamaları...'  Sahada bunun karşılığı yok. 

İlkeli bir şekilde duruşumuzu sürdürüyoruz. Sayın Putin ve ekibinin çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu konuda bize muhatap Ruslardır.

LİBYA'DA MISIR, BAE, SUUDİ ARABİSTAN HATTA FRANSA...

Çabamız siyasi bir çözümle barışın huzurun gelmesi akan kanın durması hem İdlib'de hem de Libya'da. Hafter'in ne yapacağı konusunda Berlin'de konferans var. Sayın Cumhurbaşkanımız da katılacak. Orada Hafter de Sarrac da var oradan bir sonuç çıkabilecektir. Türkiye'nin Rusya ile birlikte olayı domine etmesi bazılarını rahatsız etti. Hafter'e bir takım fısıldamalar oldu. İpi koparmadılar, 'yapmıyoruz' demediler 'süre istiyoruz' dediler. Berlin'de bir noktaya gelecekler gelmelerini bekliyoruz. Ateşkesten barıştan, siyasi çözümden yanayız. Temennimiz bir an önce ateşkesin sağlanarak insanların işine bakması.

İmzalanmaması durumunda en kötü senoryo oradaki Libyalı kardeşerimizi mücadelesini sürdürecekler. Kendi ülkelerinin birliğini, bütünlüğünü sağlamak için kararlı olduklarını belirtiyorlar. Onlara destek için çalışmaya devam edeceğiz. Libya eğitim işbirliği timimiz var. UMH yönetimini egemen ve bağımsız göryoruz. Bilgi alışverişi yapılacaksa onlarla ilgili bilgileri veriyorlar. Paraları, kararları kendilerine ait. Yol gösterme meselesi var.

Libya'da ateşkesin çöktüğünü söyleyemeyiz. Bu erken olur. Libya'da Rusya var, BAE ve Mısır'ın, Suudi Arabistan'ın hatta Fransa'nın olduğu söyleniyor. Onlarla karşı karşıya kalabilir miyiz? Kalmak istemeyiz... Onlar da istemezler onlar da bu noktaya getirmek istemezler. Libya'nın problemlerinin Libyalılar tarafından çözülmesinden yanayız. Libya'nın probleminin BM tarafından tanınan hükümet tarafından çözülmesinden yanayız.

İdlib’deki gözlem noktalarından vazgeçmemiz asla söz konusu değildir

İdlib'deki insanlar kışta kıyamette bekliyor. 91 köyden 1011 km kareden bahsediliyor. Soçi mutabakatlarında sonra rejim sözlerini tutmadı. Mültecilerin sığındığı İdlib'deki mülteci kardeşlerimiz, 'Rejim kontrolündeki bir alana gidemeyiz.' diyorlar. Ruslarla bu konuyu görüşmeye devam ediyoruz.

12 gözlem noktası var. Bizim kesin olarak çekilmemiz söz konusu değil. Orada gözlem yapmaya rapor etmeye devam ediyoruz. Arkadaşlarımızı güçlendirdik. Yeteri kadar silah mühimmatları var 'ölürsem şehit kalırsam gazi' diye görevlerine devam ediyorlar. Pazarlık konusu değil burası. 

FETÖ'yle mücadelede ciddi mesafe aldık ama mücadelemiz sürüyor

15 Temmuz'da TSK'ya verilen büyük bir zarar var. Büyük zarar gördük sıkıntı yaşadık. Akabinde 3-4 büyük operasyon yaptık. Bu da yapılan temizliğin ne kadar yerinde olduğunu gösterdi. FETÖ usulü sabotajarlaa neler olduğunu daha iyi anlıyoruz. 

Silahlı kuvvetlerimizin bayrağa bağlı evlatlarının yaptığı mücadele, FETÖ sonrasında Fırat Kalkanı Harekatı, ardından Zeytin Dalı Harekatı, ardından Barış Pınarı Harekatı,  ardından İdlib'deki faaliyetlerimiz, tatbikatlar Doğu Akdeniz ve Ege'deki varlığımız ve Libya... Bunların hepsini bu ordu yapıyor. Bu konudaki mücadelemizde yavaşlama söz konusu değil. 

Bununla ilgili yapmamız gereken neyse, yeni bilgi belge veri çıktıkça gereken neyse ilk günkü şiddet ve tempoda FETÖ ile mücadelemiz devam ediyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Hiçbir yer ile mukayese etmiyoruz. Mücadelemizi sürdürüyoruz. 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan bir takım durumlar var. Genelkurmay MSB’ye bağlandı. Bunun uygulamasını yapıyoruz. Daha öne yapılan eleştiriler vardı. Burada açık net yapı var. Normal hiyerarşi içinde modern devletlerde olduğu gibi bir yapı içine girildi.

Hiçbir FETÖ'cü hainin bu kutsal üniformayı giymesine müsaade etmeyeceğiz, kararlıyız

Geçici görevden uzaklaştırma mahkeme kararı ile oluyor. Bir de veriler var duruşmalar var ama kesinleşmemiş durumlar da var. Bunlar hepsi için zamana ihtiyaç var. Görevde durmaları uygun görülmüyor. O sürede istihbarat, adliye, idari, üç değişik boyutta çalışmalar yapılıyor. Sonuçlara göre ya aklanıyor ya gereği yapılıyor. 

15 Temmuz'dan bu yana işlem yapılan TSK personeli sayısı 23 bin 324. Bunlardan da 416 kişi geri dönmüş. Geçici uzaklaştırılan 1937 kişi. TSK olarak her türlü takibi yapmak suretiyle hiçbir hainin bu şanlı üniformayı giymesine biz müsaade etmeyeceğiz. 

ABD-İran gerilimi

Kasim Süleymani'nin ölümü sonrası bölgede tansiyon yükseldi. ABD de, İran tarafı da tansiyon düştükten sonra aklıselimle davranmaları gerektiğini görüyor. Cumhurbaşkanımız sükunet tavsiye etti. Biz de muhataplarımızla görüşmelerde sükunet tavsiye ettik. Tarafların dikkat ve ihtiyatla hareket etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Dün yine füze saldırısı oldu. NATO unsurlarının bulunduğu bölgede zaiyat yok, can kaybı yok. Kamuoyu baskısından duygusal tavırların sonlanacağı, sükunetin olacağını düşünüyoruz.

Irak'ın, ABD ile İran arasında çatışma alanı olma ihtimali var. Iraklı dostlarımız bunu istemedekilerini söylüyorlar. Biz de kendileriyle bunları görüşüyoruz. Temaslarımız sürüyor. Irak'ta barış, huzur, istikrar olması lehimize. Bize gücü kuvveti olan Irak lazım. 

Sincar, Mahmur ve Kandil'de terörle mücadelemiz sürüyor. Bizim kimsenin toprağında gözümüzün olmadığını, amacımızın sınırlarımıza halkımıza karşı 40 yıldan beri terör faaliyetleri yürüten Irak'ın kuzeyinde yuvalanmış terörist grubun olduğunu en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bunun devam edeceğini, sınırların güneyindeki arazi kesimlerinde, inlerde, mağaralarda yuvalandıklarını ve inlerini başlarına yıkmaya devam edeceğimizi muhataplarımıza söylüyoruz. Derdimizin hem Irak'ı hem Türkiye'yi teröristlerden kurtarmak olduğunu söyledik. Onlar da anlayışla karşıladı.

Soru: Irak Meclisinin ülkedeki askeri varlıklara yönelik kararı sonrası dönüş oldu mu?

Su ana kadar yok onları zora sokmamak için hem nezaket hem dostluk bağlamında elimizden gelen ne varsa bunları uygun şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Irak'ın birliği bütünlüğü konusunda mutabıkız. İran ve ABD tarafından yükselen tansiyonun düşme eğiliminde olduğunu değerlendiriyoruz. 

S-400

Eğitim süreci devam ediyor. Bazıları tamamlandı, bazıları sürüyor. Kurulum çalışmaları da devam ediyor. 'Tam yetenek' dedikleri olay Nisan- Mayıs aylarında gerçekleşecek. S400 'ilkeli olma' meselesi. Sayın Cumhurbaşkanımız ne dediyse, ne açıkladıysa bugüne kadar gelinen noktada planlandığı şekilde faaliyetlerimiz devam ediyor edecek.

Türkiye-NATO ilişkileri

Bir tarafta NATO'daki sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz; finansal, operasyonel tatbikatlara desteğimiz ne gerekiyorsa yapıyoruz. Diğer taraftan da NATO ülkelerinin de bize karşı sorumlulukları var, onları da yerine getirme konusunu açıklıkla belirtiyoruz. Devlet olarak AB hedeflerinden de vazgeçmiş değiliz. Anlamaları gereken şu; Türkiye Cumhuriyeti devleti egemen bağımsız bir devlet. Egemen ve bağımsız bir devlet olarak hak ve menfaatlerimiz konusunda durumu değerlendirip, yapılması gerekenleri yapan bir devlet. Hatır gönül için asil milletimizin vatanımızın devletimizin hak ve menfaatlerini gözardı etmek durumunda değiliz. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın çok dikkatli olduğunu herkesin ona göre çalıştığını biliyorsunuz. 

Ülkemizin çıkarları için her kesimle görüşme yapılır

MİT-Suriye istihbaratı görüşmesine ilişkin değerlendirme yapan Bakan  Akar, “Ülkemizin çıkarları için her kesimle görüşmeler yapıldı, yapılacak” şeklinde konuştu.

Tank palet konusunda kontrol MSB'de

Tank palet fabrikası tartışmalarına değinen Akar, “Tank palet fabrikasında kontrol ve mülkiyet Milli Savunma Bakanlığı'nda. Katar'ın ne kötülüğünü gördük, Katar sermayesi sermaye değil mi?” dedi.

Uzman çavuşlara kadro

Sorunlarının çözümü için çalışıyoruz. Bunlar bizim kardeşimiz canımız ciğerimiz. Onların çektiğini yaptığını en iyi bilen biziz. Onlar için yapılabilecek neyse en iyi şekilde yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlarla ilgili ne yapabiliyorsak yapalım. Ankara’da misafirhane açıldı İstanbul ve izmirde yapılması için çalışıyoruz. Onların talepleri konusunda çalışıyoruz. Uzmanların unutulması mümkün değil bu konuda herkes son derece duyarlı.

Yeni askerlik sistemi:

Bedelli sürekli bir ay askerlik yapacak temel askerlik 6 ay. Sonunda da bir altı ay daha istek halinde devam edecek. Yedek askerlik yoğun teveccüh gördü. İhtiyacımızdan fazla başvuru oldu. TSK'nın yükümle faaliyetleri terörle mücadele Kıbrıs ve hudutlar buralarda herhangi bir oyun olabilir diye endişeler vardı. Alınabilecek tedbirleri bulduk, onları yaptık. Hudutlarımızda Kıbrıs'ta terörle mücadelede yükümlü problemimiz yok. Celp sayısı arttığı için kaynakta da çok askerlik çağındaki insan olduğu için eskisinden daha çok yükümlümüz var.

Rusya’dan jet alımı

82 milyonun havadan gelecek tehditlere karşı savunulması söz konusu . 2011’de Suriye'deki gelişmelerde sonra ülkemizin ve milletimizin savunulması aciliyeti arttı. Biz uğraştık, pazar olmak istemediğimizi de herkese söyledik. 

F-35 konusunda Türkiye olarak üzerimize düşeni yaptık. Biz orada ortağız diğer ülkelerle aynı haklara sahibiz. Sözleşmede 'S-400 alırsanız bunu size vermeyiz' diye madde var mı? Yok. Heyet gitsin çalışsın dedi hala heyet yok. Siz  bizi yok sayarsanız bu tür girişimlerde çözüm odaklı girşimlerde bizimle olmazsanız, bizim başka arayışlara girmek de en doğal hakkımız. Bizim savunma ve güvenlik meselemiz var.