20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bakan Çavuşoğlu: Filistin Başbakanı Arap ligi toplantısına ilk kez gitmedi

Bakan Çavuşoğlu. 'Filistin'in Türkiye'yi kınadığı iddiası) Filistin Başbakanı (baskı yüzünden) ilk defa bir Arap Ligi toplantısına gitmedi. Arap ülkeleri baskı da yapıyorlar. Toplantıya gitmemesi aslında bize destek vermektir' dedi.

20 Ekim 2019 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bakan Çavuşoğlu: Filistin Başbakanı Arap ligi toplantısına ilk kez gitmedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
 
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle;
 
TRUMP TÜRKİYE'Yİ DE CUMHURBAŞKANIMIZI DA SEVİYOR
 
Trump'ın inişli çıkışlı mesajları hakkında neler söyleyeceksiniz?
 
Bir ülkenin başkanı hakkında çok şey söylemek istemem. Ama iniş çıkışlarını görüyoruz. Trump'ı önce ABD halkının çözmesi gerekiyor. Onlar çözerse bizler de çözeriz. Trump'ın bu stilini hepimiz gördük ve artık alışmaya da başladık. Çünkü ortada şimdiye kadar alışılmış başkanların dışında bir profil var. Bu ABD'liler için de böyle, bizim için de, dünya için de. Ama ben şunu söyleyebilirim Trump Türkiye'ye değer veren bir başkan, Türkiye'yi seviyor, cumhurbaşkanımızı da seviyor. Bir çok eleştiriye maruz kalmasına rağmen bunu da dile getiriyor. Cumhurbaşkanımızın bu kadar kalabalık halkı arkasında nasıl topladığını merak ediyor. Şimdi görüyoruz diğer başkanlardan farklı olarak kendisi de kalabalık mitingler düzenliyor. 
 
ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ
 
Cumhurbaşkanımız artık bunlarla bir yere varamayacağımızı anlayınca  ilk Trump'ı aradı ve "Biz şimdiye kadar sizinle çalışmak istedik ama olmadı artık kendi başımızın çaresine bakacağız" dedi. Trump da dinledi ve "Peki DAEŞ'liler ne olacak, burada hapishaneler var, kamplar var "dedi. Cumhurbaşkanımız da, "Biz gereğini yaparız" dedi. Trump da "Tamam bizim askerimizi hedef almayın" dedi
 
TRUMP'IN SKANDAL MEKTUBU
 
Bu mektubun üslubu onu bağlar. Kötü söz sahibine aittir, seviyesi de ona aittir. Mektupta ne diyor operasyon yapmayın ben sizi bu teröristlerle bir araya getireyim diyor. Bizim cevabımız harekat oldu. Sahada verdik cevabını, Cumhurbaşkanımız telefonda da verdi "Bunu size yakıştıramadım" dedi. Biz ciddi bir devlet olarak bu seviyede bir mektup yazar mıyız? O seviyeye düşmeyiz. ABD halkı bunun zaten iğrenç bir şey olduğunu söylüyor, Bu ABD'yi küçük düşüren bir şeydir, bu mektubun yeri çöp kutusudur. Hakkında kırmızı bülten olan teröristin mektubunun yeri de çöp kutusudur. Bu kadar silah verip işbirliği yaptıktan sonra YPG'ye terörist diyemiyorlar ama Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı bir terörist bu. 
 
KILIÇDAROĞLU YALPALIYOR...
 
Kılıçdaroğlu tezkere için "İçimiz yana yana evet diyeceğiz" demişti. CHP'nin tavrını nasıl buluyorsunuz?
 
Teröristlerle mücadele için olan bir tezkereye neden için yana yana evet dersin? Ya evet dersin, ya hayır dersin. CHP içinde bu konuda bizim kadar hassas düşünen vatandaşımız var. Siyaseten hayır dese kendi tabanından tepki alacak. İlkeli bir duruşunuz olmazsa böyle yalpalarsınız. Kılıçdaroğlu bu süreçte sıkışıp kaldı. 
 
FİLİSTİN BAŞBAKANI İLK KEZ ARAP LİGİ TOPLANTISINA GİTMEDİ
 
Filistin'in Türkiye'yi kınadığı iddiası...
 
Burada kasıt yoksa ciddi bir bilgisizlik var. Bu iddiayı ortaya atan kişi Meclis'teki konuşmasında Filistin'in Arap Ligi'nde Türkiye'yi kınadığını söyledi. Filistin başbakanı oraya giderse baskı altında kalacağını bildiği için gitmedi toplantıya. İlk defa bir Arap Ligi toplantısına gitmedi. Filistin'in herkesin desteğine ihtiyacı var sadece bizim değil. Arap ülkeleri baskı da yapıyorlar. Toplantıya gitmemesi aslında bize destek vermektir.Bunu söylemek çok yanlış.
 
GÜVENLİ BÖLGE PROJESİNE DİĞER ÜLKELER DESTEK VERECEK Mİ?
 
Suriyelerin güvenli bölgelere yerleştirilmesi konusunda finansal olarak destek verecek ülkeler var mı?
 
Bu fikir yeni bir fikir değil. Cumhurbaşkanımız uzun zamandır bunu anlatıyordu. ilk etapta 1 milyon kişi ilerleyen etaplarda 2 milyon kişinin dönmesi planlanıyor. Bu insanlara burada destek verilmesi gerekir, konutları yıkılmışsa konut yapılması gerekir, çocukları var eğitim lazım, hastaneler lazım. Tulumbaya suyu vermemiz lazım ki ekonomi canlansın. Buna destek verilmesi gerekir. Suudi Arabistan yıllar önce destek veririz demişti. Almanya ve Fransa da destek vereceğini açıklamıştı. Şimdi de harekat bitince dönenlere destek vermeyeceğiz diyorlar. Cumhurbaşkanımız da madem öyle açalım kapıları siz bakın diyor. Burada bir tehdit yok. İşlerine gelmeyince böyle diyorlar. Ortalık sakinleşince yeniden doğru yolu bulurlar.
 
(Kanal 7)