5 Temmuz 2025 Cumartesi / 10 Muharrem 1447

Bakan Karaismailoğlu Tokat'ta açıkladı: 2023 yılına kadar 61'e çıkaracağız

Tokat Havalimanı inşaatında inceleme yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 'Yıl sonu itibarıyla da dört başı mamur Tokat Havalimanını hizmete alma doğrultusunda hummalı bir çalışma var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün ülkemizde biliyorsunuz hava yollarını halkın yolları yaptık. 26 olan havalimanını 56'ya çıkardık. Devam eden havalimanlarımızla birlikte havalimanı sayımızı 61'e çıkartacağız 2023 yılına kadar.' dedi.

AA19 Ekim 2021 Salı 18:19 - Güncelleme:
Bakan Karaismailoğlu Tokat'ta açıkladı: 2023 yılına kadar 61'e çıkaracağız

Karaismailoğlu, yeni Tokat Havalimanı inşaatı incelemesinin ardından yaptığı açıklamada, İstanbul'da Özdemir Bayraktar'ın cenaze namazına katıldığını belirterek, Bayraktar'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Havacılık alanında yapacakları katkılarla onun izinden gideceklerini dile getiren Karaismailoğlu, "Tokat'ta bir dizi incelemelerde bulunacağız. Bakanlık olarak Türkiye'nin her bir köşesinde çok önemli, kıymetli işlerimiz var. Hayatın, yaşamın olduğu her bölgede varız, her noktada varız. Bütün amacımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşam kalitesini iyileştirmek, onların yaşamına konfor katmak, ulaşım ihtiyaçlarını gidermek." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, Tokat Havalimanı'nın hizmete girmesine sayılı günler kaldığını dile getirerek, "Altyapı işlerinin tamamını bitirdik. 60 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğunda bir piste sahip. Bütün uçaklar inebilecek bir havalimanı pistine sahip oldu. Havalimanı terminalimiz de 16 bin metrekare büyüklüğünde. Yıl sonu itibarıyla da dört başı mamur Tokat Havalimanını hizmete alma doğrultusunda hummalı bir çalışma var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün ülkemizde biliyorsunuz hava yollarını halkın yolları yaptık. 26 olan havalimanını 56'ya çıkardık. Devam eden havalimanlarımızla birlikte havalimanı sayımızı 61'e çıkartacağız 2023 yılına kadar." diye konuştu.

Ulaşımın her alanında çok kıymetli işler yaptıklarını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, " Tokat'ta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yapmış olduğu hizmetleri ve devam etmekte olan projelerle ilgili de geniş katılımla toplantılarımızı yapacağız. Devam eden projelerimizi hızlandırıp bir an önce bitirilmesi için talimatlarımızı vereceğiz. Gelen talepleri ve ihtiyaçları da değerlendirme imkanı bulacağız. Tokat'ın en önemli projelerinden biri de Tokat-Niksar yolunda da şantiyede incelemelerde bulunacağız. Projemizin bir an önce bitirilmesi için arkadaşlarımızla istişarelerde bulunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl Tokat'ı ziyaretinde tarihi Hıdırlık Köprüsü'nün restorasyon ihtiyacı olduğuna karar verdiklerini anımsatan Karaismailoğlu, köprünün restorasyonunu gerçekleştirmenin ve hizmete açmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullandıklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, "Dünyanın gıpta ile baktığı değerli, büyük projeleri yaparken bir taraftan da tarihimize, kültürümüze sahip çıkıyoruz. Tarihi köprülerin onarım işi Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan çok kıymetli işlerden bir tanesi. Şimdiye kadar 300'ün üzerindeki tarihi köprüyü restore ederek tekrar hayata kazandırdık. Şu an da envanterimizde 800 tane daha köprü var. Projeleri ve imalatları devam eden yine tarihi köprülerimiz var. İnşallah bunları da aslına uygun olarak restore ederek Türkiye'nin tarihine ve kültürüne zenginlik olarak katacağız. Bir taraftan dünyanın en büyük teknolojik işlerini yaparken bir taraftan da tarihimize, kültürümüze sahip çıkıp yüzyıllar boyu hizmet vermiş eserlerimizi de yeniden hayata kazandırıyoruz."

Bakan Karaismailoğlu'na incelemeleri sırasında Tokat Valisi Ozan Balcı, AK Parti Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Yusuf Beyazıt, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, AK Parti Tokat İl Başkanı Cüneyt Aldemir ve partililer eşlik etti.

- Tokat Havalimanı

Tokat'ta 1995 yılında yapılan ve 2001'de uçuşlara kapatılan havalimanı 2006 senesinde uçuşlara tekrar açıldı. 2008 yılında ara verilen uçuşlar 2010'da yeniden başladı. 2017 yılının nisan ayında ise küçük gövdeli uçağa sahip şirketin iflasının ardından havalimanı tarifeli uçuşlara kapatıldı.

"Pistinin boyu kısa ve yönü eğri olduğu" yönündeki haberlerle önceki yıllarda gündeme gelen havalimanına pist ve altyapı sorunları nedeniyle orta ve büyük gövdeli uçaklar iniş yapamıyor, özellikle sisli günlerde seferler iptal ediliyordu. Havalimanı yakınlarındaki Küçükbağlar köyünün minaresi de uçuş güvenliği açısından risk oluşturduğu gerekçesiyle 2008 yılında kısaltılmıştı.

Mevcut havalimanının uçuş güvenliği açısından risk oluşturması nedeniyle kentte 2018 yılında yeni havalimanı inşaatı başladı. Yapılan çalışmalarla inşaatı büyük ölçüde tamamlanan yeni havalimanı modern bir yapıya sahip olacak. Büyük gövdeli uçaklar ve kargo uçaklarının da iniş yapabileceği, 7 uçak park kapasiteli apronu bulunan, 2 bin 700 metre pist uzunluğuyla yeni havalimanı uluslararası uçuşlara da elverişli olacak.

Son yıllarda seferlerin durması üzerine Tokat'ta yaşayanlar çevre illere gitmek zorunda kalıyor, özellikle Sivas Nuri Demirağ Havalimanı'nı kullanıyordu.

HIDIRLIK KÖPRÜSÜ AÇILDI

Karaismiloğlu, Tokat'ta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca restore edilen tarihi Hıdırlık Köprüsü'nün açılışında yaptığı konuşmada, köprüyü restore ederek hizmete açmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Restorasyonu tamamlanan tarihi Hıdırlık Köprüsü hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, "Yeşilırmak üzerine 1250 yılında, Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. Asırlardır kitabesi ve özgün yapısı ile günümüze kadar gelen köprümüz, 5 dairesel kemere, 6 ayağa sahiptir ve uzunluğu 116 metredir. Tokat'ın sembolleri arasında yer alan bu tarihi eserimiz, şehrin cazibesini artıran, bölgenin önemli bir kültür varlığıdır. Tarihi Hıdırlık Köprüsü Tokatlılara ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, geleceğin Türkiye'sini inşa ederken geçmişlerine de sahip çıktıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, Edirne'den Kars'a, Doğu-Batı, Kuzey-Güney ayırt etmeksizin ülkenin her köşesinde 19 yıldır ulaştırma ve haberleşme yatırımlarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi.

Ülkenin bütünsel kalkınmasına omuz veren altyapı yatırımları sayesinde bugün Avrupa ve Asya arasında ulaşımın her modunda bir köprü olduklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, "Lojistik alanında kazandığımız güç, ülkemizi ekonomik açıdan parlak ve iddialı bir geleceğe hazırlıyor. Bugünün gereksinimlerini karşılarken, yarınımızı da kuran projelerle, ürettiğimiz yerli ve milli teknolojilerle Türkiye'mizi dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma hedefi doğrultusunda destekliyoruz. " diye konuştu.

Tokat'ın binlerce yıl öncesine uzanan medeniyetlerden miras kalan tarihi bir kent olduğunu belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Atalarımız bize şunu öğretti, değerlerine ve geçmişine sahip çıkmayan milletler, yok olmaya mahkumdur. Bu yaklaşımla, tarihi değer taşıyan yapılarımızı koruyup, kollayarak, restore ederek, yeniden ayağa kaldırmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylelikle tarihimize olan vefa borcumuzu öderken, bu tarihi yapıların gelecek nesillere taşınmasına da katkı sağlıyoruz."

- "Kültür mirasımıza kazandırdığımız tarihi köprülerin sayısı 395'i buldu"

Bakan Karaismailoğlu, bugüne kadar, Türkiye'nin dört bir yanındaki tarihi köprülerde restorasyon çalışmaları yaptıklarını anımsatarak şunları kaydetti:

"Tarihi Malabadi Köprüsü, Kızılin Köprüsü, Kastamonu'daki Taşköprü, Büyükçekmece diğer adıyla Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Ani Köprüsü bunlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonlarını tamamlayarak, kültür mirasımıza kazandırdığımız tarihi köprülerin sayısı 395'i buldu, 861 tarihi köprünün de restorasyon uygulama projelerini tamamladık. Afyon'da bulunan Tarihi Kırkgöz Köprüsü, Selçuklu dönemine ait Develioğlu Köprüsü, Batman Çayı üzerinde Roma dönemine ait Perpıra Köprüsü, Edirne Uzun Köprü gibi 31 tarihi köprünün de restorasyon uygulama çalışmalarına devam ediyoruz. Tüm tarihi köprüleri gün yüzüne çıkarıp, vatandaşlarımızla buluşturmayı ve kültür mirasımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Daha dün Silivri'deki Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü'nün restorasyonlarını tamamlayarak açılışlarını gerçekleştirdik. Bugün de Tarihi Hıdırlık Köprüsü'nü hizmete açıyoruz."

Aziz millete vatanın her karış toprağında, en güzel hizmetleri vermek, ekonomiyi, turizmi, tarımı, sanayiyi canlandırmak, sosyal ve kültürel hayatı zenginleştirmek için gece-gündüz demeden çalıştıklarını dile getiren Karaismailoğlu, "Biz, 'halka hizmet Hakk'a hizmettir' diyerek yola çıktık. Çok şükür bize güvenenlerin yüzünü hiç kara çıkarmadık." dedi.

Yaptıkları hizmetlerden Tokat'ın da hak ettiği payı bugüne kadar aldığını söyleyen Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar Tokat'ın ulaşım ve iletişim yatırımları için 6,5 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. 2003'te Tokat'ta sadece 16 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 275 kilometre daha ekleyerek toplamda 291 kilometreye çıkardık. Tokat'ta halen devam eden 9 kara yolu yatırımının toplam proje tutarı 3 milyar 85 milyon lirayı aşkındır. Bütün dünyanın takip ettiği mühendislik açısından en kıymetli projeleri bir bir hayata geçirirken diğer taraftan yüzyıllar boyu milletimize hizmet etmiş, tarihimize, kültürümüze ait eserlerimize de sahip çıkıyoruz."

Açılışa Tokat Valisi Ozan Balcı, AK Parti Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Yusuf Beyazıt, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, AK Parti Tokat İl Başkanı Cüneyt Aldemir de katıldı.

ÖNERİLEN VİDEO

Kepçenin temas ettiği binanın çökme anı kamerada

Kapat
Video yükleniyor...