26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bahar erken geldi

Türkiye’nin son 30 yılına damgasını vuran kangrenleşmiş sorununda tarihi adım atıldı. PKK lideri Öcalan, PKK’ya ‘silah bırak’ çağrısı yaptı. Silah bırakma kongresinin nevruz bayramı öncesi yapılması bekleniyor.

1 Mart 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bahar erken geldi

Türkiye’nin en köklü sorunlarından olan Kürt sorununda tarihi dönüm noktalarından biri dün yaşandı.PKK’ya bahardan önce yapılması beklenen ‘silah bırak’ çağrısı nihayet geldi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Öcalan’ın barış mesajını getiren HDP heyetini Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde kabul etti. Toplantı sonrası kameraların önüne geçildi ve tarihi uzlaşma deklare edildi. HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in açıkladığı Öcalan’ın mesajında ilk çağrı PKK’ya oldu. “Çözüm yolunda asgari müşterek sağlandı” denilen mesajda, Kandil, silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet edildi.

Kararlılıkla sonuçlanacak

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, atılan adımın önemine, “Çok önemli aşamaya geldik” sözleriyle dikkat çekti. Silahların devre dışı kalmasının demokratik gelişime hız kazandıracağını belirten Akdoğan, “Süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız” dedi. Yeni anayasayı bir çok kronik ve köklü sorunun çözümü için önemli bir fırsat olarak gördüklerini kaydeden Akdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı ‘uygulama önemli’ vurgusuna da dikkat çekti; “Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi uygulama önem taşıyor. Sürecin ete kemiğe bürünmesi, somut gelişmelerin yaşanması önemlidir. Bu çerçevede iyi niyetli, samimi, kararlı şekilde sürece sahip çıkılması, tüm kesimlerin katkıda bulunmak için taşın altına elini koyması zorlukları kolaylaştıracaktır. Sorunlara demokratik çözümler bulmak, bölen ve ayrıştıran değil, birleştiren ve güçlendiren bir etki yapmaktadır. Temel hak ve özgürlükleri daha da geliştirmek, hakça ve kardeşçe bir ortam hazırlamak ancak bütünlüğe katkı sağlar. Temel sorunlarını geride bırakan Türkiye küresel ve bölgesel bir güç haline gelecektir. Milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı birçok köklü ve kronik sorunun çözümünde önemli bir fırsat olarak görüyoruz.”

30 BİN 576 KİŞİ ÖLDÜ

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bünyesinde kurulan “Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Alt Komisyon” raporu 2013 yılının Ocak ayında yayımlandı. İşte 1984 yılı ile 2013 yılı arasında terörün Türkiye’deki bilançosu:

-  Terör nedeniyle son 30 yılda 7 bin 918 kamu görevlisi şehit oldu.

- 1984-2012 yılları arası 22 bin 101 PKK’lı öldü.

-  1984-2012 arasında 5 bin 557 sivil öldü.

- PKK’nın iç infazlarının sayısı ise bilinmiyor.

-  Faili meçhul cinayetlerin sayısı da tam olarak bilinmiyor. Ancak 17 bin kişinin faili meçhul kurbanı olduğu tahmin ediliyor.

- İstatistiklere geçmeyen ölümler hariç, 35 bin 576 kişinin terör nedeniyle yaşamını yitirdiği biliniyor

- Uzmanlar son 30 yılda teröre harcanan yaklaşık 350 milyar dolarla; Sinop Nükleer Santrali’nden 16 tane yapılabileceğini, 87 Atatürk Barajı, 100 Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 70 Marmaray’ın hayata geçirilebileceğini belirtiyor.

386 BİN 360 KİŞİ GÖÇ ETTİ

- 18 Kasım 2011 itibarıyla er statüsünde 8 bin 543, iştirakçi statüsünde 6 bin 483 ve köy korucusu statüsünde 5 bin 34 olmak üzere toplam 20 bin 60 kişi Sosyal Güvenlik Kurumundan Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alıyor.

-  20 Ağustos 2012 tarihi itibarıyla toplam 82 bin 724 kişinin genel sağlık sigortası primleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından ödeniyor.

-  İçişleri Bakanlığının 2011 rakamlarına göre Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında İçişleri Bakanlığına toplam 5 bin 34 başvuru yapıldı. Bunlardan 760’ı reddedildi, 4 bin 274’ünün ise kabul edilerek 18 milyon 755 bin 197 TL tazminat ödendi.

- Terörden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde 2011 itibarıyla toplam 359 bin 249 başvuru yapıldı. Toplam 2 milyar 659 milyon 967 bin 285 TL ödenek kullanıldı.

-  14 ilde 62 bin 448 hanede 386 bin 360 kişi köylerinden göç etmek zorunda kaldı. Geri dönmeleri için 128 milyon 360 bin TL ödenek aktarıldı.

SİLAH BIRAKMAK İÇİN TOPLANACAKLAR

1978 yılında kurulan PKK, ilk eylemini 1984’te Eruh’ta yapmıştı. 31 yıldır ilk kez PKK lideri Öcalan örgütüne ‘Silah bırakın’ dedi. Çağrı üzerine önümüzdeki günlerde PKK’nın silah bırakma gündemiyle toplanması bekleniyor.

28 Şubat barış süreci ‘flash haber’

Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olan ‘silahsızlanma’ çağrısının 28 Şubat darbesinin yıldönümüne denk gelmesi, tarihin cilvesi olarak yorumlandı. Sosyal medyada, “Bu 28 Şubat bin yıl sürsün, hatta hiç bitmesin” yorumları yapıldı. Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısı dünya medyasında flaş haber olarak yer aldı. Söz konusu gelişmeyi ilk duyuran haber ajansı Reuters oldu. “Abdullah Öcalan, destekçilerini bahar aylarındaki bir silahsızlanma konferansına katılmaya çağırdı” ifadesini kullanan Reuters, bunun Türkiye’nin PKK’yla 30 yıllık mücadelesinde çok önemli bir adım olduğunu belirtti. Associated Press ise “Hapisteki Kürt lider PKK’ya silah bırakması için çağrıda bulundu” başlıklı habere imza attı.

Önder: Kalıcı barış için şart

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Öcalan’dan PKK’ya verilen mesajı şu ifadelerle aktardı: “Bütün bu belirlemelerin ışığında zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan’ın temel belirlemesi de şudur:  ‘Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır.”

İŞTE HDP’NiN AÇIKLADIĞI 10 MADDE

1- Demokratik siyaset tanımı ve içeriği

2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması

3- Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri

4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına yönelik başlıklar

5- Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları

6- Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması

7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri

8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi

9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması

10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

Kritik eşik aşılmış oldu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, “Türkiye’de müzakerelerin sağlıklı bir noktaya gelmesi konusunda önemli gördüğümüz bir çağrıydı. Bir açıklamaydı. Sonuçta müzakerelerin başlaması ve Türkiye’de demokratikleşme özgürlüklerin genişlemesi gelişmesi ve bununla eş zamanlı olarak kalıcı barışa doğru gidilmesi konusunda kritik bir aşamaya gelinmiş oldu. Taraflar karşılıklı taahhütte bulunmuş oldu” dedi. DTK Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak ise, “İnanın müzakere ve çözümde en kolayı silah bırakmak” dedi.

Kılıçdaroğlu tweet attı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından “Dünyanın hiçbir yerinde silahların gölgesinde bir barıştan söz edemezsiniz. Silah bırakma, bu topraklara huzur getirecek bir adımdır” demekle yetindi. MHP lideri Devlet Bahçeli: “Türkiye’de 4, 5 milyon Türk ve Kürtler evlilik yoluyla akrabalık ilişkisi içinde. Birini diğerinden nasıl ayıracaksınız. Provokasyona gelip olaylara karışmayın, tarafı olmayın. Olan olursa da MHP ile yollarını ayırırız” derken yardımcısı Oktay Vural ise, ‘İhanet metni’ diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Biz terörden yıllarca çektik. Binlerce on binlerce kardeşimizi kaybettik. Bu sorunun bir an önce çözülmesini, halkımızın o yörede huzura kavuşmasını istiyoruz. Artık birliğimizi, bütünlüğümüzü hep birlikte sağlamamız gerekiyor” dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, “Silahlar bırakılıp barış ortamı sağlanırsa ülke ekonomisi şaha kalkar” ifadesini kullandı.

***

***

***

***

***

***

***