20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İşte 2020 hedefleri! Başkan Erdoğan müjdeleri peş peşe sıraladı: Yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz

Başkan Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. 'Türkiye için yazılan senaryolarda 2019 'teslim oluş yılı' öngörülmüştü. Şükürler olsun ki 2019'u yeniden yükseliş yılına dönüştürdük. Şimdi de yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz' ifadelerini kullanan Başkan Erdoğan, 2019 icraatlarını ve 2020 hedeflerini peş peşe açıkladı. Kanal İstanbul Projesi'nin çok yakında başlatılacağını açıklayan Erdoğan, faizde yeniden indirime gidileceğini işaret ederek, 'Faiz indi, iniyor ve bugün yine bir açıklama yapılacak' ifadelerini kullandı. Libya ile yapılan anlaşmalarla oyunun bozulduğunu belirten Erdoğan, '2020'de bu alanları ruhsatlandırıp arama ve sondaja başlıyoruz. İlk olarak Oruç Reis, sismik çalışmalar yürütecek.' şeklinde konuştu.

16 Ocak 2020 Perşembe 11:35 - Güncelleme:
İşte 2020 hedefleri! Başkan Erdoğan müjdeleri peş peşe sıraladı: Yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtikten sonra, yürütmenin faaliyetlerini 100 günlük periyotlar halinde takip etmeye başladık. Birinci ve ikinci 100 günlük icraat programlarımızı milletimiz ile paylaştık. Bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın icraatlarının takibini, Cumhurbaşkanı Yardımcımız vasıtasıyla, çeyrek dilimler halinde sürdürdük.

Yılda iki defa da bu değerlendirmeyi şahsen milletimizle paylaşacağımızı kamuoyuna açıklamıştık. Bugün, 2019 yılının toplu değerlendirmesini yapmak ve 2020 çalışmalarımızı paylaşmak için sizlerle birlikteyiz.

"BAKANLIKLARIMIZIN VE KURUMLARIMIZIN FAALİYETLERİNİ YAKINDAN İZLİYORUZ"

Yetkiyi doğrudan milletten alan bir hükümet olarak, yaptıklarımızın hesabını milletimize vermek en başta gelen görevimizdir. Bilindiği gibi, yeni yönetim sistemimizin en büyük özelliği, eskiden çok ciddi zaman ve enerji kaybına yol açan düzenlemelerin, hızlı ve etkin şekilde yapılabilmesine imkan sağlamasıdır.

İtimadın takip ve kontrole mani olmadığı anlayışıyla, bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın faaliyetlerini yakından izliyoruz. Böylece aksaklıkları ve eksiklikleri vakitlice belirleyerek, çözüm yolları bulma ve hızlıca hayata geçirme imkanı elde ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de çeyrek dilimler halinde takibi, her 6 ayda bir de sonuçları milletimizle paylaşmayı sürdüreceğiz.

"TÜRKİYE'NİN 2023 YÜRÜYÜŞÜ, İÇERİDE VE DIŞARIDA PEK ÇOK KESİMİ RAHATSIZ ETMİŞTİR"

Bundan yaklaşık 9 yıl önce, 2011 yılında 2023 hedeflerimizi milletimizin takdirine sunmuştuk. 2023 hedefleri, o günden bugüne tüm çalışmalarımızda bizim için bir yol haritası, bir pusula görevi görmüştür. Türkiye'nin 2023 yürüyüşü, içeride ve dışarıda pek çok kesimi rahatsız etmiştir.

Dikkat ederseniz, ülkemize yönelik saldırılar, bu süreçte, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir şekilde artmış ve çeşitlenmiştir. Yaşadığımız bu kesintisiz saldırı döneminin amacının, ülkemizi 2023 hedeflerine ulaşmaktan alıkoymak olduğu açıkça ortadadır.

Hamdolsun, Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle, bu saldırıların hepsini de boşa çıkardık. Sokaklarımızı kaosa teslim etmedik. Terör örgütlerine boyun eğmedik. Meydanı darbecilere bırakmadık. Ülkemizin güney sınırları boyunca kuşatılmasına rıza göstermedik. Ekonomik tetikçilere de teslim olmadık.

Evet, çok büyük bedeller ödedik, çok acı kayıplar verdik, çok sinsi tuzaklarla karşılaştık, ama hepsinin de üstesinden gelmeyi başardık.

"YENİ BİR ŞAHLANIŞ DÖNEMİNİN KAPILARINI AÇIYORUZ"

2019 yılı, işte bu sıkıntıları tüm ağırlığıyla hissettiğimiz bir yıl oldu. Türkiye için yazılan senaryolarda 2019, bir yıkılış ve teslim oluş yılı olarak öngörülmüştü. Rabbimize binlerce şükürler olsun ki, biz 2019 yılını yeniden yükseliş yılı haline dönüştürdük.

Milli birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirdik. Terör örgütlerini sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Darbecilere dünyayı zindan ettik. Sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridorunu parçaladık. Ekonomimize kurulan tuzakları bozarak, yeniden hedeflerimize odaklandık.

Şimdi de, hem büyümeyi, üretimi, ihracatı, istihdamı güçlendirerek, hem Akdeniz başta olmak üzere uluslararası alandaki haklarımıza sahip çıkarak, yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz.

Bu bakımdan 2019 yılı icraat sonuçları, Türkiye’nin en zor şartlarda bile neler yapabileceğini gösteren bir başarı hikayesidir.

İnşallah 2020 yılında, her alanda çok daha fazlasını gerçekleştirerek, milletimize bize verdiği hasbi destek ve yaptığı fedakârlıklar için borcumuzu ödemeye çalışacağız.

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLE İLGİLİ ORTA VE UZUN VADELİ PLANLARIMIZI HAZIRLADIK"

Bu büyük milletin, şartlar ne olursa olsun, istiklali ve istikbali için destan yazmaya devam edeceğini, içeride ve dışarıda herkese göstereceğimiz bir yıla giriyoruz. Dört gözle Türkiye’nin tökezlemesini ve yere kapaklanmasını bekleyenleri hüsrana uğratmayı sürdüreceğiz. Bunu yaparken, kendimizi sürekli muhasebeye çekmeyi ihmal etmiyoruz. Bu anlayışla, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin birinci yılı vesilesiyle, yeni yönetim sistemiyle ilgili kapsamlı bir değerlendirme yaptık.

Sonuçta, ifade edilen sorunların yüzde 98’inin yeni yönetim sisteminden değil, eski sistemin alışkanlıklarıyla iş yapma eğiliminden kaynaklandığını gördük.

Bu tespit ışığında, tıkanıklık noktalarını çözecek bir dizi tedbir geliştirerek, adım adım hayata geçirmeye başladık. Aynı şekilde önümüzdeki dönemle ilgili orta ve uzun vadeli planlarımızı hazırladık.

Meclisimiz tarafından da kabul edilen 11’inci Kalkınma Planımız, 2019-2023 dönemini kapsayan orta vadeli yol haritamızdır.

“Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye” şiarıyla hazırladığımız bu planı, yıllık programlar ve çeyrek dönemlik izlemeler vasıtasıyla adım adım uygulayacağız.

"BİN 451 EYLEMİN BİN 161’İNİ TAMAMLADIĞIMIZI GÖRÜYORUZ"

Geçtiğimiz yılı, zor ama bir o kadar da verimli çalışmalarla kapattık. Şöyle bir genel tabloya baktığımızda, 2019 yılı icraat programlarında yer alan bin 451 eylemin bin 161’ini tamamlandığımızı görüyoruz.

Bütçe konusundaki tüm sıkıntılara rağmen, 2019’un birinci yarısındaki eylemlerde yüzde 98, ikinci yarısındaki eylemlerde ise yüzde 89 gerçekleşme oranı yakaladık. Bu eylemlerin hayata geçmesi için yaklaşık 68 milyar lira bütçe kullandık.

Biliyorsunuz, hükümete ilk geldiğimizde Türkiye’yi 4 sütun üzerinde yükselteceğimizin sözünü vermiştik. Bunları da eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olarak belirtmiştik.

Gerek Türkiye genelinde, gerekse illerimizde hayata geçirdiğimiz icraatları da hep bu önceliklere göre anlatmayı tercih ettik. Şimdi de 2019 yılı değerlendirmesini aynı şekilde yapacağız. Bunun için eğitimle başlıyoruz.

21 ÖĞRENCİ YURDU AÇILACAK

Üniversitelerimizle ilgili olarak rakamlar iyi ama kalite diye sorabilir. Yıllarca protestolara neden olan üniversite harçlarını kaldırdık. Öğrencilerimizin barınma sorununu çözmek için yurtlardaki yatak sayısını 182 binden 670 bine ulaştırdık. Bu yılın ilk yarısında 13 bin 750 yatak kapasiteli 21 adet yurdu daha hizmete açıyoruz. Mesleki eğitim-öğretim merkezlerini güçlendiriyoruz. Bu okullarda çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitim-öğretimi alan gençlerimizin, fark derslerini yine aynı yerlerde vererek lise diplomasına sahip olabilmelerinin önünü açıyoruz.

SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEF 1,5 MİLYON KİŞİ

Sağlık en büyük reformları gerçekleştirdiğimiz alanların başında geliyor. Doktor sayısını 92 binden 161 bine toplam sağlık çalışanı sayısını 378 binden 1 milyon 25 bine çıkardık. Hastanelerimizin toplam yatak sayısını 240 bine, nitelikli yatak sayısını 145 bine çıkarttık. Doktor sayımızı 92 binden 161 bine yükselttik. Bu yıl Konya Karatay, İstanbul İkitelli, Tekirdağ, Kocaeli ve İzmir Bayraklı Şehir Hastanelerinin açılışlarını yapacağız. Kanser tedavisinde oldukça yüksek bedeli olan işlemlerden ilave ücret alınmasının önüne geçtik. Sigara için tüm milletime sesleniyorum, gelin kendi kendinizin düşmanı olmayın. Bu sigaraları ayaklarınızın altına alın, daha dinamik daha sağlıklı olarak geleceğe yürüyün.Dumansız hava sahası uygulamasında mevzuattaki boşlukları ortadan kaldırarak daha etkin bir mücadele yürüteceğiz. Doktor sayısını 92 binden 161 bine toplam sağlık çalışanı sayısını 378 binden 1 milyon 25 bine çıkardık. Hastanelerimizin toplam yatak sayısını 240 bine, nitelikli yatak sayısını 145 bine çıkarttık. Doktor sayımızı 92 binden 161 bine yükselttik. Sağlık turizmi yoluyla ülkemize gelen hasta sayısı 2019 Kasım sonu itibarıyla yıllık 470 bine ulaştı. Bu sayıyı önce 750 bine, ardından 1,5 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz.

İKİNCİ YARGI PAKETİ BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE MECLİS'TE

Hakim ve savcı sayısını 20 bin 829'a çıkardık. Mahkeme sayılarını artırdık. Yargının işleyişini kolaylaştırdık. İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketini birkaç hafta içinde Meclis gündemine gelecek. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. (Arabuluculuk benzeri idari sulh sistemi) Bu konudaki hazırlıkları 2019’da tamamladık, inşallah yakında konu Meclis gündemine gelecektir.

"ÖRGÜTE KATILIM DURMA NOKTASINA GELDİ"

Geçen yıl PKK'ya yönelik operasyonlarda 1250 terörist etkisiz hale get5irilerek pek çok eylem engellendi. Diyarbakır annelerinin kararlı duruşları örgüt içindeki çözülmeyi artırdı. Malum partinin önünde aylardır dururlarken ana muhalefetin başı ve heyeti yanında o partiyle birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatro oyununu izliyorlar. Milletin vakti geldiğinde bunlara gereken dersi verecektir. Örgüte katılım durma noktasına geldi. 15 Temmuz'da ülkemize kurşun sıkan FETÖ'yü kurumlarımızdan ve ülkemizden tamamen temizleyene kadar mücadelemiz devam sürecektir. MİT Başkanlığı görev alanındaki başarılarıyla ülkemizin gururu haline geldi. Yakında MİT'in İstanbul şubesini de açacağız. 911 kilometrelik Suriye sınırımıza güvenlik duvarı inşa ettik. Bütün derdimiz teröristlerin ülkemize sızmasını engellemek.

ULAŞIMA 17 YILDA 250 MİLYAR LİRA

17 yılda 250 milyar lira üzerinde ulaşım yatırımı yaptık. Bazı yerlerde sadece duble değil üç gidiş 3 geliş yapıyoruz. Çevre düzenlemeleriyle etrafını da daha güzel hale getiriyoruz. Yol, su medeniyettir. Medeniyseniz yolunuz olacak, suyunuz olacak. Bunlar yoksa medenilikten kimse bahsetmesin. Araç sayısı ve trafikteki artışa rağmen trafikte hayatını kaybedenlerin sayısı yüzde 71 azaldı. Bu sayıyı daha da azaltmak için her türlü önlemi alıyoruz. Yol projelerinde dikimi yapılan ağaç sayısı 68 milyonu aştı. Ey çevreciler...

"KANAL İSTANBUL PROJESİNİ ÇOK YAKINDA BAŞLATIYORUZ"

Kanal İstanbul projesini de çok yakında başlatıyoruz. Yarım asır önce Boğaziçi Köprüsü İstanbul'un başına gelen en büyük felakettir diyenler şimdi aynı kampanyayı yürütüyor. Kanal İstanbul'a karşı çıkanların projenin ne olduğu konusunda en küçük fikirleri yok. İstanbul Boğazı yılda ortalama 45 bin geminin geçtiği üzerindeki yük ve insan trafiği baskısının sürekli arttığı bir yer haline dönüştü. Boğazdaki deniz trafiğini engellemek hukuki, ekonomik ve sosyal olarak mümkün değildir. Tek çare, alternatif bir su yolu inşa etmektir. Bu yeni çıkmış bir proje değildir. Projenin jeoloji, jeo teknik araştırmalarının hepsi yapıldı. Dalga, deprem analizleri, çevresel etki süreçlerini bu süreç içerisinde tamamladık. Bunlar Marmaray için de aynı kampanyaları yaptılar. Kanal İstanbul projesinin finansmanı ve inşasında herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

TÜRKSAT 6A GELECEK YIL FIRLATILACAK

Ray ve lokomotif üretimi için yeni tesisler kurduk. Bugüne kadar 150 adet yeni nesil milli yük vagonunu hizmet verdik. 100 adet daha üretiyoruz. Yüksek hızlı tren işletmesinde dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı sıradayız. İstanbul Havalimanı'nın ilk etabının ikinci fazını haziran ayında hizmete sokmayı planlıyoruz. Havacılık sektörünün hacmini 25 milyar dolara yükselttik. Havalimanlarımızın sayısını 56'ya yolcu kapasitesini 317 milyona çıkardık. TÜRKSAT 5A uydusunu, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde fırlatıyoruz. İlk yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A'yı bu yıl tamamlayacak ve 2021 yılında uzaya fırlatacağız.

"AMACIMIZ HER YIL 300 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRMEK"

Beş yıl içinde acilen dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutumuz bulunuyor. Amacımız, 100 bini İstanbul'da olmak üzere, her yıl 300 bin konutun dönüşümünü sağlamak. Konut satışları durdu diyorlar. Sosyal konuta bir milyonun üzerinde talep geldi. TOKİ vasıtasıyla 4 milyona yakın vatandaşımızın yaşadığı 725 bin konutu tamamlayıp sahiplerine teslim ettik. Bu yıl 38 ilde daha millet bahçelerimizi vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz.

2022'DE ET İTHALATI SIFIRLANACAK

Bu yıl 6,6 milyar lira hayvancılık desteği vereceğiz. Et ithalatını daha da azaltacak ve inşallah 2022'de tamamen sıfırlayacağız. Geçtiğimiz yıl 55 milyar lira sosyal yardım ödemesi yaptı. Geçtiğimiz yıl yapılan 2 bin 845 kişilik atamalarla birlikte toplam 26 bin 684 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamını sağladık. Bu yılın ilk yarısında 600 kişiyi daha istihdam edeceğiz. Engelli memur sayısını 19 kat artırarak 56 bin 500 kişiye çıkardık. 2002'de 24 bin kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleşmişken bu rakam 2019 yılında 1 milyon 2019 yılında 1 milyon 325 bine ulaşmıştır. Yeni Ekonomi Programı'na göre, önümüzdeki 3 yılda istihdamı 3,2 milyon kişi artırarak, 2022 yılında işsizliği yüzde 9,8'e indirmeyi hedefliyoruz.

FAİZ AÇIKLAMASI

Küresel çaplı saldırıların sebep olduğu etkiyle göstergeler bir parça bozulsa da hedeflerimizden asla vazgeçmedik. Spekülatif saldırılar karşısında kararlı bir duruş sergileyerek ülkemizi 2019'da yeniden yükselişe geçirdik. Faizin kademeli olarak aşağıya inmesi için adımları attık. 'İnmesi gerekir' dedik ve indi, iniyor. Bugün de yine bir açıklama yapılacak. Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 105 milyar doların üzerine çıktı. 2003'ten önceki 16 yılda enflasyon ortalaması yüzde 68,7 seviyesindeydi, 2003'ten bu yana yüzde 11,3 oldu.

"BÜYÜMEDE BEKLENTİNİN ÜZERİNİ HEDEFLİYORUZ"

Bu yıl yüzde 5 büyüme oranına ulaşarak yüzde 3,4 oranındaki küresel büyüme beklentisinin üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Ekonomik göstergelerin hemen hemen tamamı olumlu gelişmelerin yaşanacağına işaret ediyor. Gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrılan Türkiye'nin kredi risk puanı iyileşmeye başladı. Türkiye, Dünya bankası tarafından hazırlanan iş yapma kolaylığı endeksinde 10 basamak yükseldi. Dış ticaret açığımız yüzde 44,9 azaldı."

"TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİNİ MİLLETİMİZİN HİZMETİNE MUTLAKA SUNACAĞIZ"

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi kamuoyuyla paylaşarak, “Milli Teknoloji Hamlemize” hız verdik. 2022 yılında seri üretime geçecek olan Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobil prototipini 2019’un son günlerinde milletimizin takdirine sunduk. Türkiye’nin 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüşmesine bir adım daha yaklaştık.

Tanıtımı yapılan prototipler, hem dizaynı, hem teknik özellikleri itibariyle milletimiz ve sektör tarafından beğeniyle karşılandı. İnşallah bu süreci yakından takip etmeyi ve desteklemeyi sürdürecek, Türkiye’nin Otomobilini milletimizin hizmetine mutlaka sunacağız. Gemlik ilçemizde ilk etapta 1 milyon metrekarelik bir alana kurulacak fabrikada üretim yapılacak.

"MİLLİ UZAY PROGRAMINI İSE BU YILIN İLK YARISINDA İLAN EDİYORUZ"

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile ilk etapta 98’i Türk, 29’u yabancı olmak üzere 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize getirdik. Yirmi yıllık hayalimiz olan Türkiye Uzay Ajansını 2018 Aralık ayında kurduk. Milli Uzay Programını ise bu yılın ilk yarısında ilan ediyoruz.

SAVUNMA SANAYİİ

"SAVUNMA SANAYİİNDE, YERLİLİK ORANINI YÜZDE 70’LER SEVİYESİNE ÇIKARDIK"

Savunma sanayiinde, ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak amacıyla, 17 yılda yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 70’ler seviyesine çıkardık. 2002 yılında sadece 62 savunma sanayi projesi yürütülürken, bugün proje sayımız 700’e ulaştı.

Yıllık savunma sanayii ve havacılık cirosu 9 milyar dolara yaklaşırken, ihracatımız da 2,7 milyar dolara yükseldi.

"800’ÜN ÜZERİNDE ZIRHLI ARACI GÜVENLİK GÜÇLERİMİZE TESLİM ETTİK"

Geçtiğimiz yıl çeşitli özelliklerde 800’ün üzerinde zırhlı aracı güvenlik güçlerimize teslim ettik. Yeni zırhlı aracımız Vuran'ı envantere aldık. Milli torpidomuz Akya'nın atış testlerini başarıyla tamamladık.

"GÖKBEY HELİKOPTERİNİN DE TEST UÇUŞLARINI SÜRDÜRECEĞİZ"

ATAK helikopterimizin operasyonlardaki başarısını gururla izliyoruz. Geçtiğimiz yıl 14 adet ATAK helikopterlerinin daha teslimatını tamamlayarak, toplam sayıyı 56’ya yükselttik. Milli tasarımımız GÖKBEY helikopterinin de test uçuşlarını sürdüreceğiz.

MİLGEM Projesinin dördüncü gemisi Kınalıada’yı Deniz Kuvvetlerimize teslim ettik. Milli gemisavar füzemiz Atmaca’yı da Kınalıada korvetimize yerleştirdik.

Anadolu çıkarma gemimizi bu yıl envantere alıyoruz. HAVASOJ projesiyle sayılı ülkenin sahip olduğu kabiliyete ulaşacağız. AKINCI'yı da inşallah bu yıl sonunda envantere alıyoruz

"PİRİREİS’İ GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE HAVUZA ÇEKTİK"

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi ile donatılmış denizaltılarımızdan ilki olan Pirireis’i geçtiğimiz günlerde havuza çektik. Denize indirdiğimiz Anadolu çıkarma gemimizi, inşallah bu yıl Deniz Kuvvetlerimizin envanterine alıyoruz.

"DÜNYADA SAYILI ÜLKENİN SAHİP OLDUĞU KABİLİYETE ULAŞACAĞIZ"

Savaş gemilerimizi ihraç etmenin gururunu da yaşıyoruz. Elektronik harp ve radar sistemlerinde ileri teknoloji seviyesine ulaşmaya başladık. Koral projesiyle düşman hatlarındaki elektronik haberleşme hatlarını ve radar sistemlerini köreltmede önemli kabiliyetler kazandık. HAVA-SOJ projesiyle ise bu alanda dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu kabiliyete ulaşacağız.

İnsansız kara-deniz araçları, lazer silah sistemleri, elektromanyetik fırlatma sistemleri, sürü İHA teknolojisi, otonom sistemler ve roket projeleri süratle ilerliyor. Bu çalışmaları, dünyada az sayıda ülke ile eş zamanlı sürdürüyoruz.

"AKINCI'YI DA İNŞALLAH BU YIL SONUNDA ENVANTERE ALIYORUZ"

İnsansız hava araçlarımız, yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğümüz operasyonlarda çok kritik roller üstleniyor. Taarruzi İnsansız Hava Aracımız Akıncı, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Akıncı'yı da inşallah bu yıl sonunda envantere alıyoruz. Dünyada bu sınıfta en iyi aracı üreten 3 ülkeden biri olduk.

Bayraktar SİHA’mızın ihracatına başladık. Bir diğer SİHA’mız ANKA-S, yeni yerli motoru ile göklerdeki yerini sağlamlaştırdı.

"HİSAR-A'YI BU YIL ENVANTERE ALACAĞIZ"

Korkut hava savunma sistemimizin güvenlik güçlerimize teslimatına başlandı. Hisar-A Alçak İrtifa Hava Savunma Sisteminde seri üretim aşamasına geldik, bu yıl onu da envantere alacağız. Havadan Taşınabilir 105 Milimetrelik Hafif Çekili Obüs Boran'ın testlerini bu yıl tamamlayarak onu da envantere alıyoruz.

Uzun menzilli hava savunma füze sistemimiz Siper'in çalışmalarında önemli ilerleme sağladık.

"YÜKSEK GÜÇLÜ MİLLİ LAZER'İN KİRPİ ARACINA ENTEGRASYONUNU TAMAMLAYACAĞIZ"

2020 yılının ilk yarısında Yüksek Güçlü Milli Lazer’in Kirpi aracına entegrasyonunu da tamamlayacağız.

Savaş uçağından her türden motorumuza kadar tüm savunma sanayi ihtiyaçlarımızı kendi imkânlarımızla üretebilir hale gelmeye giderek daha çok yaklaşıyoruz.

DIŞ POLİTİKA

"KUDÜS’ÜN VE FİLİSTİN’İN ONURUNU KORUMAK İÇİN MÜCADELE ETMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ"

İsrail yönetiminin hukuk tanımaz tacizleri karşısında Kudüs’ün ve Filistin’in onurunu korumak için mücadele etmeyi sürdürüyoruz.

"AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLERİMİZDE YENİ BİR İVME YAKALAMAYI UMUT EDİYORUZ"

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin en üst düzeyde karar alma organı olan Ortaklık Konseyi’nin 54’üncü toplantısı, dört senelik bir aranın ardından 15 Mart 2019 tarihinde Brüksel’de düzenlendi.

Reform İzleme Grubu’nun son toplantısını da 9 Mayıs Avrupa Günü’nde Ankara’da yaptık. Önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde yeni bir ivme yakalamayı umut ediyoruz.

"DEAŞ BALONUNU SÖNDÜRDÜK VE PYD ÜZERİNDEN KURULAN OYUNLARI BOZDUK"

Suriye krizinin sınırlarımıza dayanan terör örgütleri üzerinden ülkemize ihracı gayretleri, bizi sahada fiilen var olmaya yöneltmiştir. Fırat’ın batısında yürüttüğümüz Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarıyla DEAŞ balonunu söndürdük ve PYD üzerinden kurulan oyunları bozduk

"BASRA VE MUSUL BAŞKONSOLOSLUKLARIMIZI YENİDEN FAALİYETE GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

2020 yılının ilk altı ayında Basra ve Musul Başkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Necef ve Kerkük’te de yeni Başkonsolosluklar açmayı planlıyoruz.

"(LİBYA İLE ANLAŞMA) 2020'DE BU ALANLARI RUHSATLANDIRIP ARAMA VE SONDAJA BAŞLIYORUZ"

Akdeniz’de ülkemizi kendi sahillerine hapsetmeye yönelik bir senaryoyu hayata geçirmeye çalıştılar. Önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ardından da Libya ile yaptığımız anlaşmalarla bu oyunu da bozduk. Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakatı imzaladık.

Türkiye ve Libya deniz kıyıları arasında kalan bölgede her iki ülkenin onayı olmadan arama ve sondaj faaliyeti yapılması ya da boru hattının geçirilmesi hukuken artık mümkün değil. 2020’de bu alanları ruhsatlandırıp en hızlı şekilde arama ve sondaj faaliyetlerine başlıyoruz.

Ruhsatlandırma çalışmalarının ardından ilk olarak Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi bölgede sismik çalışmalar yürütecek.

"LİBYA'DA İSTİKRARI SAĞLAMAK İÇİN BU ÜLKEYE ASKERİMİZİ GÖNDERİYORUZ"

Libya’daki meşru hükümetin ayakta kalmasını ve istikrarı sağlamak için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz. Türkiye’nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle, siyasi, ticari, insani, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı, güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz.

2020'nin ilk 6 ayını kapsayan, 537 eylem içeren 34 milyar lira bütçeli 180 günlük icraat programımızı 1 Ocak itibarıyla uygulamaya aldık

(TRT Haber & NTV)