25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Başkan Erdoğan: Almanya ile vize serbestisi için en kısa sürede adım atacağız

Almanya ziyaretinde Başbakan Merkel ile görüşen Başkan Erdoğan, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, 'Vize serbestisi için kalan 6 maddeyi en kısa sürede tamamlamayı planlıyoruz' dedi.

AA28 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Başkan Erdoğan: Almanya ile vize serbestisi için en kısa sürede adım atacağız
Almanya ilk devlet ziyaretini gerçekleştiren Başkan Erdoğan, Steinmeier'le görüştü. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi sonrası basın toplantısı düzenlendi.
 
Başkan Erdoğan, basın toplantısında, "Sayın Merkel ile görüşmemizde bir süredir çalışmayan işbirliği mekanizmalarını işler kılmak noktasında fikir birliğine vardık." dedi.
 

Başkan Erdoğan, "Vize serbestisi konusundaki 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi amaçlıyoruz" dedi. 
 
Erdoğan şunları söyledi;
 

 
"VİZE SERBESTİSİ HEM TÜRKİYE'NİN HEM AB'NİN FAYDASINA"
 
Vize serbestisi konusunda kalan 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi planlıyoruz. Vize serbestisinin sağlanması ve gümrük birliğinin güncelleştirilmesi hem Türkiye'nin hem AB'nin faydasına olacaktır. Bu kritik sürecin belli çevrelerin kaprislerine maruz bırakılmadan iletilmesini diliyoruz. Almanya'nın vereceği desteğe de büyük önem veriyoruz.Türkiye, başta Suriye krizi olmak üzere bölgesel konularda ciddi sorumluluk üstleniyor. Komşumuz Suriye'de 7 yıldır süren ve 1 milyon insanın hayatına mal olan zulmün bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Almanya ile benzer bir yaklaşıma sahibiz. Şu an itibariyle 3,5 milyon mülteci ülkemize misafir edilmektedir. Burada Almanya'nın Suriye meselesinin insani boyutuna gösterdiği hassasiyet nedeniyle memnuniyetimi ifade etmek isterim.
 
Merkel'in konuşmasından satır başları ise şöyle;

"CAMİLERE SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ"

Türklerin herhangi bir ayrımcılığa uğramadan burada barışçıl, uyumlu bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yaptığımızı söyledim. Elbette ki camilere saldırılar kabul edilemez. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Solingen'deki saldırının 25. yılında bir araya geldim.

MÜLTECİ MESELESİ

 
Göç konusunu ele aldık. Türkiye olağanüstü bir performans sergilemektedir. İdlib konusunu ele aldık, yarın da bu konuyu pekiştireceğiz. Kırılgan bir durum var. Rusya, Türkiye ve Fransız devlet başkanlarıyla birlikte Ekim ayının ortalarında bir dörtlü zirve yapmayı düşünüyoruz.

AB'nin özellikle mülteci kaynaklarının bürokratik olmayan bir şekilde akmasını sağlamaya çalışıyoruz. Terörle mücadele konusunda İçişleri Bakanlarımızın işbirliğini artırmak istiyoruz.