6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Bayram hangi gün 2023? Kurban Bayramı hangi güne denk geliyor? Diyanet Kurban Bayramı tarihi

Bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesi olan Kurban bayramı bu sene 28 Haziran ile 1 Temmuz arasında kutlanacak. Bayramdan önceki 2 gün idari izin kapsamına alınarak Kurban bayramı tatili 9 gün oldu. Peki Kurban Bayramı hangi güne denk geliyor? Bayram hangi gün 2023? Diyanet Kurban Bayramı tarihi

14 Haziran 2023 Çarşamba 10:40 - Güncelleme:
Bayram hangi gün 2023? Kurban Bayramı hangi güne denk geliyor? Diyanet Kurban Bayramı tarihi

Bayram hangi gün 2023? sorusu, bayramda memleketlerine gidecek olan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. 2023 yılında yayımlanan Diyanet dini günler takvimine göre, bu sene Kurban Bayramı'nın ilk günü 28 Haziran'a denk geliyor. Peki Kurban Bayramı hangi güne denk geliyor? İşte Diyanet Kurban Bayramı tarihi ve 2023 dini günler takvimi

KURBAN BAYRAMI HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Kurban Bayramı 28 Temmuz Çarşamba gününe denk geliyor. Dört gün sürecek olan bayram 1 Temmuz Cumartesi günü sona eriyor.

Arefe günü 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı 1. Günü: 28 Haziran Çarşamba

Kurban Bayramı 2. Günü: 29 Haziran Perşembe

Kurban Bayramı 3. Günü: 30 Haziran Cuma

Kurban Bayramı 4. Günü: 1 Temmuz Cumartesi

KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk'a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.