2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Bedelli askerlik 2019 ücreti ne kadar? Bedelli askerlik ücreti nasıl hesaplanır? Askerli süresi düşüyor mu?

Bedelli askerlik ve yeni askerlik sistemi ile ilgili Milli Savunma Bakanı Akar’dan önemli açıklamalar geldi. Milyonların yakından takip ettiği bedelli askerlik ücreti ve yeni askerlik sistemiyle ilgili önemli sorular da bu sayede cevap bulmuş oldu. Bakan Akar, yeni tip askerlik modeli ile ilgili detayları şablonlarla anlatırken, 2019 yılı bedelli askerlik ücretinin de ne kadar olacağını duyurdu. Bedelli askerlik yapacak adayların kaç lira ödeyeceğini şema üzerinden gösteren Akar, belirlenen 31 bin 349 TL’lik fiyatın nasıl hesaplandığını şema üzerinden anlattı. Peki, askerlik süresi düşüyor mu? Bedelli askerlik süresi ne zaman yasalaşıyor? İşte, yeni askerlik sistemi ve askerlik ücreti ile ilgili detaylar

9 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bedelli askerlik 2019 ücreti ne kadar? Bedelli askerlik ücreti nasıl hesaplanır? Askerli süresi düşüyor mu?

Askerlik süresi değişiyor mu? Bedelli askerlik ücreti nasıl hesaplanır? Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik ücretleriyle ilgili merak edilen sorunların cevabı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi.  Akar bedelli askerlik ücretinin 2019 yılında 31 bin 349 TL olacağını açıkladı. Ancak bedelli askerlik düzenlemesinin ne zaman başlayacağı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Konuyu yakından takip edenlerin merak ettiği bir diğer konuya yani askerlik süresine değinen değine Bakan Akar, lise, lisans ve yüksek lisans mezunlarının istemeleri halinde 6 ay askerlik yapabileceklerini söyledi. Böylelikle yeni askerlik sistemine göre bedel ödenmediği takdirde eğitim durumu gözetilmeksizin askerlik süresi 6 ay olacak. İşte haberimizin detayları…

 

BEDELLİ ASKERLİK NE ZAMAN ÇIKACAK?

 

Bakan Akar'ın bedelli askerlik açıklamaları sonrası askerlik düzenlemesinin ne zaman yasalaşağı merak edilmeye başlandı. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik geçtiğimiz günlerde basına yaptığı açıklamada bedelli askerlik düzenlemesini de kapsayan yeni askerlik sistemi yasa teklifinin önümüzdeki Nisan ayında TBMM gündemine geleceğini söyledi. Eğer, düzenleme Bakan Akar’ın açıkladığı şekliyle yasalaşırsa, bedelli askerlik sürekli hale gelecek ve bedelli askerlik ücreti 2019 yılı için 31 bin 349 TL olacak.

 

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ 2019 KADAR? NASIL HESAPLANIR?

 

TÜRKİYE'de bedelli askerlik, yeni askerlik sistemi ile birlikte sürekli hale gelecek. Bedelli askerlik ücretlerine zam geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerlik ücretinin subay maaşlarıyla aynı oranda olacağını söyleyip, bu ücretin de subay maaşlarına göre 6 ayda bir defa yenileceğini sözlerine ekledi.

 

Akar, bedelli askerlik ücretinin 2019 yılında 31 bin 349 TL olacağını duyurdu.

 

ASKERLİK SÜRESİ DÜŞECEK Mİ?

 

Yeni askerlik sistemi ile ilgili en çok merak edilenlerin başında ise; “Askerlik düşecek mi?” sorusunun cevabı yer alıyor. Yeni askerlik sistemi ile ilgili bu konuya da değinen Akar, lise, lisans ve yüksek lisans mezunlarının istemeleri halinde 6 ay askerlik yapabileceklerini söyledi. Böylelikle yeni askerlik sistemine göre bedel ödenmediği takdirde eğitim durumu gözetilmeksizin askerlik süresi 6 ay olacak.

 

BAKAN AKAR'DAN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

 

AA Editör Masası'na katılan Bakan Akar, elindeki görsel ile yeni sistemi açıklayarak şu açıklamaları yaptı:

 

 

 

"ÜZERİNDE ÇOK ÇALIŞTIĞIMIZ BİR ÇALIŞMA"

 

Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma... Modern, öngörülebilir, TSK'nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim.

 

Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor.

 

Bunların dağılımı şöyle olacak; bir bedelli askerliğe ayrılacaklar, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubaylık. Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.

 

Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.

 

 

"İHTİYAÇTAN FAZLA BEDELLİ OLURSA KURA ÇEKİLECEK"

 

Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eğitim yapacaklar. Eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek.

 

CUMHURBAŞKANLIĞINA SUNULACAK

 

Çalışmanın Cumhurbaşkanlığına sunulacağını belirten Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir ilk ön talimatlarını aldık ama bir kez daha orada irdelenecek ondan sonra kanunlaşacak. Önümüzdeki nisan ayında bunlar gerçekleşecek. O sırada bunlar değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.

 

Bakan Akar, maaşlarla ilgili de "Burada rakam söylersem yanlış olabilir ama erlerimize vereceğimiz 6 ay maaş, astsubay, yedek astsubay, yedek subaylarımıza vereceğimiz maaşlar, subay maaşlarıyla tamamen orantılı. Yani yeni başlayan bir maaş keşfedilmeyecek. Oradaki hiyerarşik düzen içinde neyse o alınacak. Ben son derece tatminkar olacağını değerlendiriyorum. Daha dün tatbikatlar sırasında oradaki bazı subay, astsubay, uzmanlarımızla konuşma fırsatı buldum. Gerçekten aklı başında çocuklar, büyük ciddiyetle, samimiyetle memnun olduklarını ifade ettiler."