19 Ağustos 2025 Salı / 25 Safer 1447

Beyaz Saray'da Ukrayna zirvesi... Trump: Ateşkes değil barış istiyoruz

ABD Başkanı Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Beyaz Saray'da bir araya geldi. Zelenski ile basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, 'Bence bir ateşkese ihtiyaç yok, bitirdiğim savaşların hiçbirinde ateşkes yapmadım. Biz kalıcı bir barış istiyoruz. Ateşkes bir tarafı stratejik dezavantaja sokabilir.' dedi. Öte yandan Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılacağı üçlü zirvenin hazırlıklarına başlandığını bildirdi.

AA18 Ağustos 2025 Pazartesi 20:22 - Güncelleme:
Beyaz Saray'da Ukrayna zirvesi... Trump: Ateşkes değil barış istiyoruz

Trump, Zelenski ile bir araya geldiği Beyaz Saray'da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Zelenski ve Avrupalı liderlerle görüşmenin "yolun sonu olmadığını" belirten Trump, "Bir toplantı yapacağız. Sanırım bugün her şey yoluna girecek, bunu deneyeceğiz ve bunu yaptığımızda savaşı bitirme şansımız olacak." dedi.

Trump, barış gücü olarak Amerikan askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesiyle ilgili bir soruya da, "Biz, Ukrayna ve Rusya ile çalışacağız. Herkesle çalışacağız ve eğer barış varsa, barışın uzun vadede sürmesini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Uzun vadeli barış için "hiç şüphem yok" ifadesini kullanan Trump, Ukrayna'ya sağlanacak güvenlik garantileri hakkında da "Güvenlik konusunda çok fazla yardım olacak. İyi olacak. Onlar (Avrupa) ilk savunma hattı çünkü oradalar, ancak biz de onlara yardım edeceğiz. Biz de dahil olacağız." şeklinde konuştu.

Trump, görüşmelerde Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanmasını değil, "doğrudan bir barış anlaşmasına ulaşmayı" hedeflediğini de ifade etti.

ZELENSKİ: DİPLOMATİK BİR YOLUNU BULMASINI DESTEKLEDİK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "(ABD) Başkan (Donald) Trump'ın bu (Rusya-Ukrayna) savaşı durdurması ve savaşı bitirmenin diplomatik bir yolunu bulması fikrini destekledik." dedi.

Zelenski, Beyaz Saray'da bir araya geldiği Trump ile basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Başkan Trump'ın bu (Rusya-Ukrayna) savaşı durdurması ve savaşı bitirmenin diplomatik bir yolunu bulması fikrini destekledik." diyen Zelenski, "Bu savaşı durdurmamız, Rusya'yı durdurmamız gerekiyor ve Amerika ile Avrupa'daki ortaklarımızın desteğine ihtiyacımız var. Bunun için elimizden geleni yapacağız ve güçlü bir halk olduğumuzu gösterdiğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Zelenski, üçlü görüşmeye hazır olduklarını dile getirdi.

"SEÇİMLERE AÇIĞIZ" MESAJI

Ukrayna'da seçim yapmaya açık olup olmadığına ilişkin soruya ise Zelenski, "Tabii ki seçimlere açığız. Evet. Bunun için güvenliği sağlamak zorundayız." dedi.

Zelenski, savaş sırasında seçim yapılamayacağını vurguladı.

Ukrayna'nın şu anda ABD'den silah satın alma imkanı olduğunu işaret eden Zelenski, bunun için ayrıca NATO programı üzerinden ödeme yapan Avrupalı ortaklarına da teşekkür etti.

Zelenski, barış anlaşmasının sağlanması için güvenlik garantileri olarak Trump'tan "silah, insan kaynağı, eğitim ve istihbarat konusunda her şeyi istediklerini" dile getirdi.

"TAKIM ELBİSEYE BENZER" YENİ TARZ

Zelenski'nin, şubattaki görüşmede giydiği ve Trump'ın eleştirisine yol açan askeri üniformanın aksine siyah bir ceket ve gömlek giymesi ancak kravat takmaması dikkati çekti.

Daha önceki görüşmede Zelenski'e "Bir takım elbiseniz var mı?" sorusunu yönelten gazeteci Brian Glenn, bu görüşmede söz alarak "Öncelikle, Başkan Zelenski, o takım elbiseyle muhteşem görünüyorsunuz. Çok yakışmış" ifadesini kullandı.

Trump, araya girip önceki görüşmeyi işaret ederek Zelenski'e hitaben "(Söz konusu görüşmede) Sana saldıran oydu" ifadesini kullandı. Zelenski de gülümseyerek "Hatırlıyorum" yanıtını verdi.

Zelenski, konuya ilişkin Glenn'e cevaben "(Sen) Aynı takım elbiseyi giyiyorsun. Ben değiştim, sen değişmedin" ifadesini kullandı. Karşılıklı konuşmalar, görüşme esnasında gülüşmelere neden oldu.

Ukrayna liderinin kıyafeti, görüşmeyi izleyen basın mensuplarının dikkatinden kaçmadı. ABD basınında, bu kıyafet "takım elbiseye benzer tarz" olarak tanımlandı.

MELANİA TRUMP'A MEKTUP

Görüşmede Zelenski, eşi Olena Zelenska'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın eşi Melania Trump'a hitaben yazdığı mektubu, Donald Trump'a teslim etti. Zelenski'nin, bizzat uzattığı mektuba ilişkin "hassas içerik" nitelendirmesi gülüşmelere neden oldu.

İki lider arasındaki görüşmede, Ukrayna'ya verilecek güvenlik garantileri ve toprak değişimi dahil birçok önemli maddenin masada olması bekleniyor.

Toplantıya NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Birliği (AB) Komsiyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz de katılacak.

Trump, 15 Ağustos'ta Alaska eyaletinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüş, nihai bir anlaşmaya varılmadığını duyurmuştu.

ÜÇLÜ ZİRVE İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Trump, Avrupalı liderlerle görüşmesinin çok iyi geçtiğini, Putin ile Zelenskiy'nin bir araya geleceği ve kendisinin de katılacağı üçlü zirve için hazırlıklara başladığını açıkladı.

ÖNERİLEN VİDEO

Pilotun sakinliği faciayı önledi: O anlar kamerada!

Kapat
Video yükleniyor...