Türkiye’nin en kapsamlı kenevir raporu açıklandı. Dünyada en çok kullanılan yasadışı uyuşturucu madde olma özelliği taşıyan kenevir üretiminde Diyarbakır’ın başı çektiği ortaya çıktı. Genellikle Kulp, Lice, Hani, Hazro ilçelerinde ekim yapıldığı belirlendi. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Merkezi’nin (UTSAM) raporlarına yansıyan verilere göre, yasadışı kenevir üretimi yapanların yüzde 65’ine verilen 1 yıldan daha az hapis cezası, bu zehre karşı verilen mücadele önünde bir handikap olarak görülüyor.
Yasadışı ekim yaptığı tespit edilen ve gözaltına alınarak hakkında yasal işlem yapılan şahıslara kanun gereğince 1 yıldan daha az hapis cezası verilmesi caydırıcılık anlamında bir handikap olarak gösteriliyor. Satıcılara ise üreticilerin aksine çoğunlukla 5 yıl hapis cezası veriliyor.
Aslan payını kaçakçılar alıyor
Öte yandan raporda yasadışı kenevir ekimi ve esrar kaçakçılığının sosyal dejenerasyona neden olduğu belirtilirken fuhuş, terör, hırsızlık gibi diğer suç türlerini de tetikliyor. 2011-2012 Türkiye genelinde ele geçirilen 37,5 milyon kök kenevir bitkisinin piyasa değerinin yaklaşık olarak 2 milyar 250 milyon lira olarak gösteriliyor. 2013 yılına girildiğinde ise hız verilen operasyonlarda girilen Diyarbakır’ın kuzey bölgesindeki tarlaların bir dönümünde ortalama yarım tona yakın kenevir bitkisi yetiştirildiği ve piyasa değerinin yaklaşık150 bin lira olduğu hesaplandı. Aslan payının kaçakçılara verildiği anlatılan raporda, uyuşturucu üretiminin yüzde 350 arttığı ifade edildi. Çözüm süreciyle birlikte başlatılan operasyonların kenevir üretimine büyük darbe vurduğu anlatılan raporda, Suriye’den Türkiye’ye asrar girişinin hızlandığına dikkat çekildi. Kenevir ekimiyle mücadelede daha başarılı sonuçlar alınabilmesi için tarlaların uydudan izlenmesi önerildi.