25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bu valiyi tanıdınız mı?

28 Şubat Darbesinin failleri yargılanırken, Darbe döneminde Bursa’da başörtülü öğrencilere yaptığı zulümlerle tanınan eski Vali Orhan Taşanlar’ın yargılanmaması dikkat çekiyor. Dönemin mağdurları Taşanlar’ın yargılanmasını istiyor.

22 Ekim 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bu valiyi tanıdınız mı?
28 Şubat Davası'nda yargılanma sırasının dönemin sivil faillerine gelmesi bekleniyor. 28 Şubat mağdurları, 28 Şubat'ta pilot il seçilen Bursa'da, İmam Hatip öğrencilerinin okula girmesini kolluk kuvvetleri ile engelleyen Vali Orhan Taşanlar'ın yargılanmasını istiyor.

OKULA BARİKAT ÖĞRENCİYE COP

28 Şubat sürecinde Bursa valisi olan Orhan Taşanlar, pilot il seçilen Bursa'yı anti demokratik uygulamaların merkezi haline getirdi. İmam Hatip öğrencilerinin böşörtüsü ile okula girmesini engellemek isteyen Taşanlar, okulun önüne polisleri yığmıştı. Polis okula girmek isteyen öğrencileri coplayarak okula girmesini engellemişti. Polis tarafından coplanan ortaokul öğrencisi Dilek Gürgen, bir kamyonetin altında kalarak bacağını kaybetmişti. Bursa'da öğrencilere yönelik polis şiddetini protesto eden bir çok kişi gözaltına alınarak, işkenceye maruz kalmıştı.

GAZETECİ DÖVDÜ, MEMUR TOKATLADI
Taşanların bozuk sicilinde sadece 28 Şubat dönemindeki vukuatları yok. Taşanlar, Ankara Emniyet Müdürü olduğu dönemde Kızılay'daki memur eyleminde "Erkekseniz gelin ulan" diyerek bir memuru tokatladı. Basketbol maçında gazeteci döven Taşanlar, İstanbul Emniyet Müdürü olduğu günlerde Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğünü açıklamıştı. Taşanlar'ın bir uyuşturucu kaçakçısını sahte belge ile sınır dışı edilmiş gibi gösterdiği iddiası ile gündeme gelmiş ve bu yüzden "Çeteci vali" imajı ile gündeme gelmiş biriydi. Öte yandan Taşanlar'ın terör örgütü DHKP/C ile bağlantısı olduğu ve bu örgüte bilgi sızdırdığı iddia ediliyor.

EVCiL'i KORUMAKTAN YARGILANDI
Taşanlar'ın ismi bir dönem Erol Evcil'le birlikte anıldı. Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olarak bilinen Evcil, Bursa'da saklanmış, Orhan Taşanlar'ın Bursa'dan Merkeze çekilmesinin hemen sonrasında yakalanmıştı. Taşanların Evcil'in yakalanmasını engellediği iddia edilmiş, Taşanlar, Nesim Malki cinayeti soruşturmasında 'görevini ihmal ettiği' gerekçesiyle yargılanmıştı.

TAŞANLAR YARGILANSIN
Şubat sürecinde Taşanlar'ın yaptığı huku ihlallerinin mağduru olan Bursalılar ve STK'lar Orhan Taşanların 28 Şubat Mahkemesi tarafından yargılanmasını istiyor. Başörtülü olduğu için coplanan ve bir kamyonun altında kalarak bacağını kaybeden Dilek Gürgen de Yeni Akit gazetesine verdiği röportaj'da, Taşanlar'ın yaptığı zulümlere dikkat çekti, kendilerine bu acıyı yaşatanların yargılanmasını istedi.

Öte yandan Mazlumder Bursa Şubesi ve Eğitim-Bir-Sen de Vali M. Orhan Taşanlar Ortaokulu'nun isminin değiştirilmesini istemişti. (Takvim)