15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Burhan Kuzu: Başkanlık gelirse Cumhuriyet ve Meclis kaldırılacak zannediyorlar!

Başkanlık sistemi nedir, ne değildir? Son olarak Afrika turu dönüşünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zikrettiği başkanlık sistemi, tekrar Türkiye gündeminin ilk sıralarına yükseldi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, canlı yayında 24 Ankara Haber Müdürü Melik Yiğitel'in konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

27 Ocak 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Burhan Kuzu: Başkanlık gelirse Cumhuriyet ve Meclis kaldırılacak zannediyorlar!
İşte Burhan Kuzu'nun açıklamalarından satır başları:
 
'ERDOĞAN SÖYLÜYOR, BURHAN HOCA ALT YAPI HAZIRLIYOR' GİBİ BİR DURUM YOK! 
 
30 yıldır ben bu sistemi savunuyorum, yazıp-çiziyorum.. "Cumhurbaşkanı bunu dillendiriyor, Burhan hoca da bunun alt yapısını hazırlıyor" gibi bir durum söz konusu değil. Elbette bu önemli bir parçası ama 30 yıldır -Özal'la çalıştığım dönemde de- ben bunları söyledim. Dolayısıyla bir istikrar var benim söylemimde. Bir samimiyet ve bir kararlılık var. Partiler üstü bir durum benimki.. Asistanlık yıllarımda -1980'ler- başladığım birşey bu. 
 
SEÇİM DÖNEMİNDE VATANDAŞA GÖTÜRECEĞİZ!
 
Dünyadaki tüm sistemleri (Başkanlık, ayrı başkanlık, parlementer model) masaya yatırarak gördüm ki bu ülkeye en yatkın olan ve işleri en hızlı şekilde çözecek olan model başkanlık sistemidir. Peki neden bugünlerde bu kadar hızlandı? Önümüzde çok önemli bir seçim var. 2015 Haziran'ın 7'sinde inşaallah. O seçimde bizim sloganımız biraz da bu olacak ve biz vatandaşa 'Başkanlık sistemini getirelim' diyeceğiz. Çıkıp söyleyeceğiz ve oyu da bu şekilde isteyeceğiz. 
 
367'Yİ GEÇSEK BİLE REFERANDUM'DA YARAR VAR!
 
İçinde başkanlık sisteminin olduğu yeni bir anayasa için en az 332 gibi bir rakam gerekiyor. Referanduma gitmeyi gerektiren bir rakam ama benim fikrimi sorarsanız 367'yi geçsek bile -referandum şart olmasa bile- referanduma göndermekte yarar var. Daha sağlıklı ve ayakları yere basan bir şey olur.
 
BİLMEDİĞİ İÇİN KARŞI ÇIKAN ÇOK KİŞİ VAR..
 
Bu sistemin bir şanssızlığı var ne yazık ki. Model bilinmiyor. Bilim adamlarına birşey demiyorum. Mesela kimi bilim adamları biliyor ama siyaseten işine gelmediği, sol kesim de Başkanlık sistemini savunmadığı için 'uydum imama' deyip o yolda gidiyor ama bir de bilmediği için karşı çıkanlar var. Çok sayıda hem de.. O kadar çok ki Mecliste var, liderler arasında var, vatandaşlar arasında var. 
 
CUMHURİYET VE MECLİS KALDIRILACAK ZANNEDİLİYOR
 
Başkanlık modeli denildiği zaman bilmeyenin aklına şu 2 şey geliyor. Başkanlık modeli gelirse, 1-Cumhuriyet kalkacak 2-Meclis kalkacak ve padişahlık gelecek çünkü Başkan deyince sınıf başkanı geliyor adamın aklına.. İşin özünü kavrayamıyor ki. 
 
BAŞKANLIK'TAKİ PARLEMENTO, PARLEMENTER SİSTEMİNKİNDEN DAHA GÜÇLÜ!
 
Sadece parlementer modeli parlementosu olan bir model zannediyor. Böyle birşey yok. Parlementer model bir dengeden sonra kurulmuş bir modeldir ama her modelde parlemento var. Başkanlık ve yarı başkanlıkta da var.. Hatta bana kalırsa Parlemeter modelle Başkanlık sistemini masaya koyduğun zaman en güçşlü parlemento Başkanlık modelinde var.